Maaltijdsalade met pastinaak hummus à la Mathijs Vrieze

Maaltijdsalade met pastinaak hummus
Niet alleen is het heerlijk om samen met Mathijs Vrieze de keuken in te duiken voor een interview. Hij maakt er ook de heerlijkste, simpele en verse gerechten klaar. En een van die recepten mag ik vandaag met jullie delen.
Groente, in al zijn eenvoud en pure smaken, dat is de basis van deze goedgevulde maaltijdsalade waar ook kinderen blij van zullen worden. Gepofte tomaatjes, lekker gegrilde kip en vergeet bovenal de hele bijzondere hummus niet. Dat wordt smullen!
Voor een flinke bak vol
400 gram pastinaken *
400 kikkererwten in blik
2 teentjes knoflook
1 theel. gemalen komijn
1 citroen, rasp en sap naar smaak
2 eetl. olijfolie
*Geen pastinaken? Geen paniek. Neem dan knolselderij, of pompoen, want ook dat is lekker en heeft dezelfde structuur.
Pastinaak humus á la Mathijs Vrieze
Schil de pastinaken en snijd in gelijke stukken. Bak de gesneden pastinaak in een koekenpan in een beetje olie of boter. Als ze goudbruin gebakken zijn en beetgaar, laat je de pastinaak afkoelen. Doe de kikkererwten met het vocht in de keukenmachine (of gebruik een blender/staafmixer). Maal samen met de gebakken pastinaken fijn.
Nu voeg je de smaakmakers toe. 2 teentjes knoflook, een snufje gemalen komijn (of andere specerijen waar je dol op bent), citroenrasp, citroensap (naar smaak) en olijfolie. Maal fijn en vooral: proef! Breng goed op smaak met zout en peper.
Is de hummus niet smeuïg genoeg, voeg dan wat water toe. Als je nog meer olie toevoegt maak je er namelijk bijna mayonaise van, dus water is verstandiger. Je kunt de hummus ongeveer 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.
Maaltijdsalade met pastinaak hummus
3 paprika’s
250g cherry tomaatjes
1 avocado
4 kippendijen
1 zakje veldsla
sesamzaadjes
scheutje olie
Maaltijdsalade met geroosterde groenten
Op hoog vuur bak je als eerste in een klein drupje olie de paprika, tot ze lekker geroosterd en gaar, maar nog wel knapperig zijn. Haal uit de pan en voeg dan de schijfjes avocado toe. Bak die ook even op hoog vuur aan, hierdoor krijgen ze een nog intensere smaak. Haal ze uit de pan en bak dan, nog steeds op hoog vuur, de cherry tomaatjes aan. Doe alle groente bij elkaar en bak als laatste in 10-12 minuten de kippendijen op half hoog vuur goud bruin aan. Bestrooi met kruiden naar keuze, Mathijs gebruikte o.a. gerookt paprikapoeder en ras el hanout.
Serveer met de veldsla, groente en in reepjes gesneden kippendijen en natuurlijk een flinke schep pastinaakhummus. Smullen maar!
Gepubliceerd op 29 september 2017