Maaltijdsalade met pastinaak hummus à  la Mathijs Vrieze



Maaltijdsalade met pastinaak hummus

Niet alleen is het heerlijk om samen met Mathijs Vrieze de keuken in te duiken voor een interview. Hij maakt er ook de heerlijkste, simpele en verse gerechten klaar. En een van die recepten mag ik vandaag met jullie delen.

Groente, in al zijn eenvoud en pure smaken, dat is de basis van deze goedgevulde maaltijdsalade waar ook kinderen blij van zullen worden. Gepofte tomaatjes, lekker gegrilde kip en vergeet bovenal de hele bijzondere hummus niet. Dat wordt smullen!

Voor een flinke bak vol
400 gram pastinaken *
400 kikkererwten in blik
2 teentjes knoflook
1 theel. gemalen komijn
1 citroen, rasp en sap naar smaak
2 eetl. olijfolie

*Geen pastinaken? Geen paniek. Neem dan knolselderij, of pompoen, want ook dat is lekker en heeft dezelfde structuur.

Pastinaak humus á la Mathijs Vrieze

Schil de pastinaken en snijd in gelijke stukken. Bak de gesneden pastinaak in een koekenpan in een beetje olie of boter. Als ze goudbruin gebakken zijn en beetgaar, laat je de pastinaak afkoelen. Doe de kikkererwten met het vocht in de keukenmachine (of gebruik een blender/staafmixer). Maal samen met de gebakken pastinaken fijn.

Nu voeg je de smaakmakers toe. 2 teentjes knoflook, een snufje gemalen komijn (of andere specerijen waar je dol op bent), citroenrasp, citroensap (naar smaak) en olijfolie. Maal fijn en vooral: proef! Breng goed op smaak met zout en peper.

Is de hummus niet smeuïg genoeg, voeg dan wat water toe. Als je nog meer olie toevoegt maak je er namelijk bijna mayonaise van, dus water is verstandiger. Je kunt de hummus ongeveer 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.

Maaltijdsalade met pastinaak hummus

3 paprika’s
250g cherry tomaatjes
1 avocado
4 kippendijen
1 zakje veldsla
sesamzaadjes
scheutje olie

Maaltijdsalade met geroosterde groenten

Op hoog vuur bak je als eerste in een klein drupje olie de paprika, tot ze lekker geroosterd en gaar, maar nog wel knapperig zijn. Haal uit de pan en voeg dan de schijfjes avocado toe. Bak die ook even op hoog vuur aan, hierdoor krijgen ze een nog intensere smaak. Haal ze uit de pan en bak dan, nog steeds op hoog vuur, de cherry tomaatjes aan. Doe alle groente bij elkaar en bak als laatste in 10-12 minuten de kippendijen op half hoog vuur goud bruin aan. Bestrooi met kruiden naar keuze, Mathijs gebruikte o.a. gerookt paprikapoeder en ras el hanout.

Serveer met de veldsla, groente en in reepjes gesneden kippendijen en natuurlijk een flinke schep pastinaakhummus. Smullen maar!

Gepubliceerd op 29 september 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.