Pastasaus van geroosterde bloemkool
Het blijft toch bijzonder wat je allemaal met bloemkool kunt. Dat bloemkool geroosterd heerlijk is wisten jullie al wel, maar weet je dat je ook er fantastisch een pastasaus mee kunt maken.
Het idee is een beetje hetzelfde als carbonara, romig en vol van smaak. Maar we gebruiken net even iets andere ingrediënten. Kijk maar!
Voor vier personen
500g bloemkoolroosjes
rasp van 1 citroen (schoongeboend)
zout, peper en iets olijfolie
45g pijnboompitten, geroosterd
450ml groentebouillon
2el verse peterselie, fijngesneden
50g geraspte Parmezaanse kaas
citroenrasp, naar smaak
zout & peper
optioneel: chilivlokken voor iets meer pit
350g spaghetti of linguini, al dente
Verder nodig: oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – bakblik met bakpapier
Geroosterde bloemkool
Leg de bloemkool op de bakplaat (of in een grote ovenschaal) en bestrooi met zout, peper, citroenrasp en matig olijfolie. Rooster ze nu in 20-25 goudbruin en beetgaar. In de tussentijd rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet je de rest van de ingrediënten klaar.
Spaghetti met romige bloemkoolsaus
Aan het eind van de oventijd kook je de spaghetti in 8-10 minuten in gezouten kokend water al dente. Haal de bloemkool uit de oven en met de bouillon mix je die – met een staafmixer of in een blender – tot een gladde saus. Ik hield een paar roosjes bloemkool achter, voor erover.
Pastasaus van geroosterde bloemkool
Dan de kaas, citroenrasp en zout& peper erdoor en nog een keer blenden. Proef of ‘ie zo op smaak is, het is een milde, niet heel uitgesproken saus. Wil je iets meer pit, doe er dan wat gemalen chilivlokken door. Serveer met de spaghetti en bestrooi met pijnboompitten en peterselie.
Gepubliceerd op 11 april 2018