Pasta met geroosterde bloemkool & citroen



Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.

Ik vind geroosterde bloemkool bijna net zo lekker als geroosterde spruitjes. Het geeft gewoon écht veel meer smaak aan je groente. Daarnaast doet de oven het meeste werk, hoe fijn wil je het hebben!

Deze pasta heeft naast geroosterde bloemkool lekker veel smaakmakers in de saus, die je maakt terwijl je bloemkool in de oven zit. En toch zit je in een half uurtje aan tafel. Een fijn nieuw bloemkoolrecept dus om toe te voegen aan je repertoire voor makkelijke maaltijden.

voor 4 personen, als avondmaaltijd

1 bloemkool, ongeveer 1kg (je wilt 700g netto overhouden)
2el olie
½ tl oregano
½ tl tijm
rasp van 1 citroen
zout & peper

voor de saus

1el olie
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 ansjovisfilets (Fish Tales)
175ml kippenbouillon
2el kappertjes (schoongespoeld)

verder nodig

handje pijnboompitten, geroosterd
verse peterselie, naar smaak
geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
350g pasta naar keuze

Oven voorverwarmen op 220C hetelucht – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten, inclusief oventijd

pasta met bloemkool

Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Snijd de bloemkool, inclusief stronk, in gelijkmatige roosjes en hussel die in een grote kom met de olie, kruiden en citroenrasp. Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat en rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Halverwege even omscheppen, zodat alles even gaar en geroosterd wordt.

Pastasaus met ansjovis

In de tijd dat de bloemkool roostert maak je je saus en kook je de pasta (in de laatste 8 minuten van de oventijd!). De saus kun je nu al maken. Verhit hiervoor in een hapjespan de resterende eetlepel olie en fruit op medium vuur in 8 minuten de ui zachtjes aan, zodat ‘ie karamelliseert. Dan mag de knoflook en de ansjovis erbij, die je nog 2 minuten mee fruit. De ansjovis valt dan helemaal uit elkaar, maar geeft een waanzinnige smaak af.

Voeg dan de bouillon toe, vuur omhoog en laat dat 6-8 minuten inkoken. Nu is het ook tijd je pasta te koken. Voeg de kappertjes toe aan je saus, net als een kneepje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met zout & peper als je wilt. Als je de pasta beetgaar hebt giet die dan af, maar vang een deel van het kookvocht op. Doe de pasta, samen met 2-3 eetlepels kookvocht, bij de saus.

Tot slot de geroosterde bloemkool toevoegen en alles op smaak brengen met peterselie en geraspte kaas. Garneer met geroosterde pijnboompitten en nog wat extra kaas. Aaaaan taaaaaafel!

Gepubliceerd op 8 juni 2022


1 reactie

  1. Geertje schreef:

    Hier zijn ze niet zo dol op bloemkool, maar het roosteren met citroenrasp maakt echt een wereld van verschil. Ga ik zeker nog eens maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!