Pasta met geroosterde bloemkool & citroen



Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.

Ik vind geroosterde bloemkool bijna net zo lekker als geroosterde spruitjes. Het geeft gewoon écht veel meer smaak aan je groente. Daarnaast doet de oven het meeste werk, hoe fijn wil je het hebben!

Deze pasta heeft naast geroosterde bloemkool lekker veel smaakmakers in de saus, die je maakt terwijl je bloemkool in de oven zit. En toch zit je in een half uurtje aan tafel. Een fijn nieuw bloemkoolrecept dus om toe te voegen aan je repertoire voor makkelijke maaltijden.

voor 4 personen, als avondmaaltijd

1 bloemkool, ongeveer 1kg (je wilt 700g netto overhouden)
2el olie
½ tl oregano
½ tl tijm
rasp van 1 citroen
zout & peper

voor de saus

1el olie
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 ansjovisfilets (Fish Tales)
175ml kippenbouillon
2el kappertjes (schoongespoeld)

verder nodig

handje pijnboompitten, geroosterd
verse peterselie, naar smaak
geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
350g pasta naar keuze

Oven voorverwarmen op 220C hetelucht – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten, inclusief oventijd

pasta met bloemkool

Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Snijd de bloemkool, inclusief stronk, in gelijkmatige roosjes en hussel die in een grote kom met de olie, kruiden en citroenrasp. Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat en rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Halverwege even omscheppen, zodat alles even gaar en geroosterd wordt.

Pastasaus met ansjovis

In de tijd dat de bloemkool roostert maak je je saus en kook je de pasta (in de laatste 8 minuten van de oventijd!). De saus kun je nu al maken. Verhit hiervoor in een hapjespan de resterende eetlepel olie en fruit op medium vuur in 8 minuten de ui zachtjes aan, zodat ‘ie karamelliseert. Dan mag de knoflook en de ansjovis erbij, die je nog 2 minuten mee fruit. De ansjovis valt dan helemaal uit elkaar, maar geeft een waanzinnige smaak af.

Voeg dan de bouillon toe, vuur omhoog en laat dat 6-8 minuten inkoken. Nu is het ook tijd je pasta te koken. Voeg de kappertjes toe aan je saus, net als een kneepje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met zout & peper als je wilt. Als je de pasta beetgaar hebt giet die dan af, maar vang een deel van het kookvocht op. Doe de pasta, samen met 2-3 eetlepels kookvocht, bij de saus.

Tot slot de geroosterde bloemkool toevoegen en alles op smaak brengen met peterselie en geraspte kaas. Garneer met geroosterde pijnboompitten en nog wat extra kaas. Aaaaan taaaaaafel!

Gepubliceerd op 8 juni 2022


1 reactie

  1. Geertje schreef:

    Hier zijn ze niet zo dol op bloemkool, maar het roosteren met citroenrasp maakt echt een wereld van verschil. Ga ik zeker nog eens maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.