Pasta met geroosterde bloemkool & citroen



Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.

Ik vind geroosterde bloemkool bijna net zo lekker als geroosterde spruitjes. Het geeft gewoon écht veel meer smaak aan je groente. Daarnaast doet de oven het meeste werk, hoe fijn wil je het hebben!

Deze pasta heeft naast geroosterde bloemkool lekker veel smaakmakers in de saus, die je maakt terwijl je bloemkool in de oven zit. En toch zit je in een half uurtje aan tafel. Een fijn nieuw bloemkoolrecept dus om toe te voegen aan je repertoire voor makkelijke maaltijden.

voor 4 personen, als avondmaaltijd

1 bloemkool, ongeveer 1kg (je wilt 700g netto overhouden)
2el olie
½ tl oregano
½ tl tijm
rasp van 1 citroen
zout & peper

voor de saus

1el olie
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 ansjovisfilets (Fish Tales)
175ml kippenbouillon
2el kappertjes (schoongespoeld)

verder nodig

handje pijnboompitten, geroosterd
verse peterselie, naar smaak
geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
350g pasta naar keuze

Oven voorverwarmen op 220C hetelucht – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten, inclusief oventijd

pasta met bloemkool

Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Snijd de bloemkool, inclusief stronk, in gelijkmatige roosjes en hussel die in een grote kom met de olie, kruiden en citroenrasp. Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat en rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Halverwege even omscheppen, zodat alles even gaar en geroosterd wordt.

Pastasaus met ansjovis

In de tijd dat de bloemkool roostert maak je je saus en kook je de pasta (in de laatste 8 minuten van de oventijd!). De saus kun je nu al maken. Verhit hiervoor in een hapjespan de resterende eetlepel olie en fruit op medium vuur in 8 minuten de ui zachtjes aan, zodat ‘ie karamelliseert. Dan mag de knoflook en de ansjovis erbij, die je nog 2 minuten mee fruit. De ansjovis valt dan helemaal uit elkaar, maar geeft een waanzinnige smaak af.

Voeg dan de bouillon toe, vuur omhoog en laat dat 6-8 minuten inkoken. Nu is het ook tijd je pasta te koken. Voeg de kappertjes toe aan je saus, net als een kneepje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met zout & peper als je wilt. Als je de pasta beetgaar hebt giet die dan af, maar vang een deel van het kookvocht op. Doe de pasta, samen met 2-3 eetlepels kookvocht, bij de saus.

Tot slot de geroosterde bloemkool toevoegen en alles op smaak brengen met peterselie en geraspte kaas. Garneer met geroosterde pijnboompitten en nog wat extra kaas. Aaaaan taaaaaafel!

Gepubliceerd op 8 juni 2022


1 reactie

  1. Geertje schreef:

    Hier zijn ze niet zo dol op bloemkool, maar het roosteren met citroenrasp maakt echt een wereld van verschil. Ga ik zeker nog eens maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.