Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
Ik vind geroosterde bloemkool bijna net zo lekker als geroosterde spruitjes. Het geeft gewoon écht veel meer smaak aan je groente. Daarnaast doet de oven het meeste werk, hoe fijn wil je het hebben!
Deze pasta heeft naast geroosterde bloemkool lekker veel smaakmakers in de saus, die je maakt terwijl je bloemkool in de oven zit. En toch zit je in een half uurtje aan tafel. Een fijn nieuw bloemkoolrecept dus om toe te voegen aan je repertoire voor makkelijke maaltijden.
voor 4 personen, als avondmaaltijd
1 bloemkool, ongeveer 1kg (je wilt 700g netto overhouden)
2el olie
½ tl oregano
½ tl tijm
rasp van 1 citroen
zout & peper
voor de saus
1el olie
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 ansjovisfilets (Fish Tales)
175ml kippenbouillon
2el kappertjes (schoongespoeld)
verder nodig
handje pijnboompitten, geroosterd
verse peterselie, naar smaak
geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
350g pasta naar keuze
Oven voorverwarmen op 220C hetelucht – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten, inclusief oventijd
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen
Snijd de bloemkool, inclusief stronk, in gelijkmatige roosjes en hussel die in een grote kom met de olie, kruiden en citroenrasp. Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat en rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Halverwege even omscheppen, zodat alles even gaar en geroosterd wordt.
Pastasaus met ansjovis
In de tijd dat de bloemkool roostert maak je je saus en kook je de pasta (in de laatste 8 minuten van de oventijd!). De saus kun je nu al maken. Verhit hiervoor in een hapjespan de resterende eetlepel olie en fruit op medium vuur in 8 minuten de ui zachtjes aan, zodat ‘ie karamelliseert. Dan mag de knoflook en de ansjovis erbij, die je nog 2 minuten mee fruit. De ansjovis valt dan helemaal uit elkaar, maar geeft een waanzinnige smaak af.
Voeg dan de bouillon toe, vuur omhoog en laat dat 6-8 minuten inkoken. Nu is het ook tijd je pasta te koken. Voeg de kappertjes toe aan je saus, net als een kneepje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met zout & peper als je wilt. Als je de pasta beetgaar hebt giet die dan af, maar vang een deel van het kookvocht op. Doe de pasta, samen met 2-3 eetlepels kookvocht, bij de saus.
Tot slot de geroosterde bloemkool toevoegen en alles op smaak brengen met peterselie en geraspte kaas. Garneer met geroosterde pijnboompitten en nog wat extra kaas. Aaaaan taaaaaafel!
Gepubliceerd op 8 juni 2022
1 reactie
Hier zijn ze niet zo dol op bloemkool, maar het roosteren met citroenrasp maakt echt een wereld van verschil. Ga ik zeker nog eens maken.