Paaskoekjes, in vanille en chocola



Samen bakken is toch wel een van de favoriete dingen om samen met mijn dochter te doen. Vanaf elke leeftijd kunnen ze met dit recept al wel met iets meehelpen.

En met welk vormpje je ze uitsteekt is natuurlijk aan jou. Wij kozen voor een konijntje, in twee verschillende formaten. Benieuwd naar jullie creaties!

paaskoekjes 2017

Voor 4 bakplaten vol

150g zachte boter
200g suiker
1tl vanille
1 ei
400g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
rasp van 1 citroen

Voor de chocoladeversie: 15g cacao (gezeefd)

Verder nodig: huishoudfolie, mixer, bakplaat met bakpapier, 2 uur geduld, oven op 175C (hetelucht)

Basisdeeg voor vanillekoekjes

Mix de suiker met de boter, minimaal 5 minuten zodat de suiker goed is opgenomen en de boter mooi crémig is. Voeg dan de vanille toe en daarna het ei. Mix in een aparte kom de bloem, bakingsoda, zout en citroenrasp. Voeg dit (gezeefd) in delen toe aan het boter/suikermengsel tot het is opgenomen.

Paaskoekjes met vanille en chocola

Stort het kruimelige deeg op een schoon aanrecht en verdeel in twee delen. Aan één deel voeg je de cacao toe. Zeef dit erbij, zo voorkom je klontjes. Meng nog even goed door en vorm een deegbal. Pak die in huishoudfolie in en leg minstens 2 uur in de koelkast. Vorm ook van het vanille deeg een platte plak deeg, pak in folie en leg ook die in de koelkast.

Makkelijke, vers gebakken koekjes

Verwarm nu de oven voor. Rol het deeg uit, tot ongeveer een halve centimeter en steek er koekjes uit. Leg die op de bakplaat, met iets ruimte ertussen. Van het overgebleven deeg vorm je weer een samenhangend deeg, dat je daarna weer uitrolt. Herhaal tot je geen deeg meer over hebt.

Bak de koekjes 12-14 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna van het bakblik en laat op een rooster afkoelen, hierdoor worden ze lekker knapperig.

paaskoekjes Smulpaapje 2017

Koekjesdeeg invriezen

Je maakt best een behoorlijke hoeveelheid koekjes met dit deeg. Je kunt ook heel prima de helft van het deeg invriezen, voor later gebruik. Verpak het dan goed in huishoudfolie en doe dat in een diepvrieszakje. Laat voor gebruik rustig ontdooien en volg daarna de stappen zoals hierboven beschreven.
 

Gepubliceerd op 29 maart 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!