Paaskoekjes, in vanille en chocola

Samen bakken is toch wel een van de favoriete dingen om samen met mijn dochter te doen. Vanaf elke leeftijd kunnen ze met dit recept al wel met iets meehelpen.
En met welk vormpje je ze uitsteekt is natuurlijk aan jou. Wij kozen voor een konijntje, in twee verschillende formaten. Benieuwd naar jullie creaties!
Voor 4 bakplaten vol
150g zachte boter
200g suiker
1tl vanille
1 ei
400g bloem
1tl bakingsoda
1tl zout
rasp van 1 citroen
Voor de chocoladeversie: 15g cacao (gezeefd)
Verder nodig: huishoudfolie, mixer, bakplaat met bakpapier, 2 uur geduld, oven op 175C (hetelucht)
Basisdeeg voor vanillekoekjes
Mix de suiker met de boter, minimaal 5 minuten zodat de suiker goed is opgenomen en de boter mooi crémig is. Voeg dan de vanille toe en daarna het ei. Mix in een aparte kom de bloem, bakingsoda, zout en citroenrasp. Voeg dit (gezeefd) in delen toe aan het boter/suikermengsel tot het is opgenomen.
Paaskoekjes met vanille en chocola
Stort het kruimelige deeg op een schoon aanrecht en verdeel in twee delen. Aan één deel voeg je de cacao toe. Zeef dit erbij, zo voorkom je klontjes. Meng nog even goed door en vorm een deegbal. Pak die in huishoudfolie in en leg minstens 2 uur in de koelkast. Vorm ook van het vanille deeg een platte plak deeg, pak in folie en leg ook die in de koelkast.
Makkelijke, vers gebakken koekjes
Verwarm nu de oven voor. Rol het deeg uit, tot ongeveer een halve centimeter en steek er koekjes uit. Leg die op de bakplaat, met iets ruimte ertussen. Van het overgebleven deeg vorm je weer een samenhangend deeg, dat je daarna weer uitrolt. Herhaal tot je geen deeg meer over hebt.
Bak de koekjes 12-14 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna van het bakblik en laat op een rooster afkoelen, hierdoor worden ze lekker knapperig.
Koekjesdeeg invriezen
Je maakt best een behoorlijke hoeveelheid koekjes met dit deeg. Je kunt ook heel prima de helft van het deeg invriezen, voor later gebruik. Verpak het dan goed in huishoudfolie en doe dat in een diepvrieszakje. Laat voor gebruik rustig ontdooien en volg daarna de stappen zoals hierboven beschreven.
Gepubliceerd op 29 maart 2017