Ovenschotel met vis, spinazie & pompoenpuree



Nom, nom, nom riep onze kleuter toen ze dit de eerste keer at. Ook manlief riep “lekker maaltje schat”. Toen pas vertelde ik dat ze pompoenpuree aten. De blik op hun gezichten was onbetaalbaar, want een liefde voor pompoen is aan hen beide voorbij gegaan.

Zo zie je maar, volhouden en in andere varianten aanbieden, het werkt bij klein én groot 😉

Voor 4-6 personen

300g pompoenblokjes (ongeveer 1 middelgrote flespompoen)
500g aardappel, in kwarten
300g verse spinazie
500g vis naar keuze (ik deed kabeljauw, zalm en gerookte schelvis door elkaar), in blokjes
30g boter
30g bloem
300ml melk
1el Dijon mosterd
zout & peper
150g geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 175C

Ovenschotel met vis

Kook de pompoenblokjes en aardappel in 10 minuten gaar en giet af. Stamp deze fijn, eventueel met een klein scheutje melk erbij maar niet teveel want uit de pompoen komt nog best wat vocht.

Bechamelsaus

Maak terwijl de aardappels koken de saus door boter te smelten en de bloem er met een garde door te roeren. Laat een minuutje bakken en giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij terwijl je blijft roeren. De saus dikt dan in, tot hij de achterkant van een lepel goed bedekt. Breng op smaak met mosterd, zout en peper.

Spinazie en vis

De spinazie gaat even kort in een hete pan om te slinken. Doe dat tot alles geslonken is en hevel dan over in een zeef. Druk alle vocht er zoveel mogelijk uit (heet, dus pollepel is handiger dan je handen, trust me).

Ovenschotel met pompoenpuree

In een ovenschotel gaat eerst de helft van de aardappel/pompoenpuree, daarop de blokjes vis en de mosterdsaus, dan de spinazie en dek af met het laatste deel puree. Bestrooi royaal met geraspte kaas. Zet nog 15-20 minuten in de oven, dan is de vis gaar en heb je een mooi bruin kaaskorstje. Smullen maar!

Efficiënt koken

Dit hele gerecht kun je tot het laatst voorbereiden. Laat afkoelen en zet afgedekt weg. Op de avond dat je het wilt eten verwarm je de oven voor op 150C en zet je de ovenschotel er net iets langer in, omdat alle ingrediënten dan koud zijn. Reken op 25-30 minuten en zet de laatste 10 minuten de oven iets hoger, zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt.

Gepubliceerd op 14 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.