Ovenschotel met vis, spinazie & pompoenpuree



Nom, nom, nom riep onze kleuter toen ze dit de eerste keer at. Ook manlief riep “lekker maaltje schat”. Toen pas vertelde ik dat ze pompoenpuree aten. De blik op hun gezichten was onbetaalbaar, want een liefde voor pompoen is aan hen beide voorbij gegaan.

Zo zie je maar, volhouden en in andere varianten aanbieden, het werkt bij klein én groot 😉

Voor 4-6 personen

300g pompoenblokjes (ongeveer 1 middelgrote flespompoen)
500g aardappel, in kwarten
300g verse spinazie
500g vis naar keuze (ik deed kabeljauw, zalm en gerookte schelvis door elkaar), in blokjes
30g boter
30g bloem
300ml melk
1el Dijon mosterd
zout & peper
150g geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 175C

Ovenschotel met vis

Kook de pompoenblokjes en aardappel in 10 minuten gaar en giet af. Stamp deze fijn, eventueel met een klein scheutje melk erbij maar niet teveel want uit de pompoen komt nog best wat vocht.

Bechamelsaus

Maak terwijl de aardappels koken de saus door boter te smelten en de bloem er met een garde door te roeren. Laat een minuutje bakken en giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij terwijl je blijft roeren. De saus dikt dan in, tot hij de achterkant van een lepel goed bedekt. Breng op smaak met mosterd, zout en peper.

Spinazie en vis

De spinazie gaat even kort in een hete pan om te slinken. Doe dat tot alles geslonken is en hevel dan over in een zeef. Druk alle vocht er zoveel mogelijk uit (heet, dus pollepel is handiger dan je handen, trust me).

Ovenschotel met pompoenpuree

In een ovenschotel gaat eerst de helft van de aardappel/pompoenpuree, daarop de blokjes vis en de mosterdsaus, dan de spinazie en dek af met het laatste deel puree. Bestrooi royaal met geraspte kaas. Zet nog 15-20 minuten in de oven, dan is de vis gaar en heb je een mooi bruin kaaskorstje. Smullen maar!

Efficiënt koken

Dit hele gerecht kun je tot het laatst voorbereiden. Laat afkoelen en zet afgedekt weg. Op de avond dat je het wilt eten verwarm je de oven voor op 150C en zet je de ovenschotel er net iets langer in, omdat alle ingrediënten dan koud zijn. Reken op 25-30 minuten en zet de laatste 10 minuten de oven iets hoger, zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt.

Gepubliceerd op 14 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!