Ovenschotel met vis, spinazie & pompoenpuree



Nom, nom, nom riep onze kleuter toen ze dit de eerste keer at. Ook manlief riep “lekker maaltje schat”. Toen pas vertelde ik dat ze pompoenpuree aten. De blik op hun gezichten was onbetaalbaar, want een liefde voor pompoen is aan hen beide voorbij gegaan.

Zo zie je maar, volhouden en in andere varianten aanbieden, het werkt bij klein én groot 😉

Voor 4-6 personen

300g pompoenblokjes (ongeveer 1 middelgrote flespompoen)
500g aardappel, in kwarten
300g verse spinazie
500g vis naar keuze (ik deed kabeljauw, zalm en gerookte schelvis door elkaar), in blokjes
30g boter
30g bloem
300ml melk
1el Dijon mosterd
zout & peper
150g geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 175C

Ovenschotel met vis

Kook de pompoenblokjes en aardappel in 10 minuten gaar en giet af. Stamp deze fijn, eventueel met een klein scheutje melk erbij maar niet teveel want uit de pompoen komt nog best wat vocht.

Bechamelsaus

Maak terwijl de aardappels koken de saus door boter te smelten en de bloem er met een garde door te roeren. Laat een minuutje bakken en giet dan, beetje bij beetje, de melk erbij terwijl je blijft roeren. De saus dikt dan in, tot hij de achterkant van een lepel goed bedekt. Breng op smaak met mosterd, zout en peper.

Spinazie en vis

De spinazie gaat even kort in een hete pan om te slinken. Doe dat tot alles geslonken is en hevel dan over in een zeef. Druk alle vocht er zoveel mogelijk uit (heet, dus pollepel is handiger dan je handen, trust me).

Ovenschotel met pompoenpuree

In een ovenschotel gaat eerst de helft van de aardappel/pompoenpuree, daarop de blokjes vis en de mosterdsaus, dan de spinazie en dek af met het laatste deel puree. Bestrooi royaal met geraspte kaas. Zet nog 15-20 minuten in de oven, dan is de vis gaar en heb je een mooi bruin kaaskorstje. Smullen maar!

Efficiënt koken

Dit hele gerecht kun je tot het laatst voorbereiden. Laat afkoelen en zet afgedekt weg. Op de avond dat je het wilt eten verwarm je de oven voor op 150C en zet je de ovenschotel er net iets langer in, omdat alle ingrediënten dan koud zijn. Reken op 25-30 minuten en zet de laatste 10 minuten de oven iets hoger, zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt.

Gepubliceerd op 14 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.