Ovenschotel met boerenkool, gehakt & aardappeltjes



Een bizarre hoeveelheid groente zit er in deze ovenschotel. Maar wedden dat de kleinste Smulpaapjes dat niet eens door hebben. Zo lekker is ‘ie! Het handigste is het om deze ovenschotel voor te bereiden, want hij heeft wel wat tijd in de oven nodig. Maar dan ben je op drukke dagen ook wel lekker snel klaar!

Voor 4-6 personen (of 2 dagen gemak)

1el olie
1 ui, gesnipperd
300g wortel, in plakjes
2 pastinaken, in blokjes
300g boerenkool
150g erwtjes (diepvries)
300g rundergehakt
2el bloem
1pot groentefond (350ml) + 1 pot water
3tl worcestershire saus
1el grove mosterd
1tl tijm
zout en peper
500g gare aardappelschijfjes + 1el olie

Verder nodig: ovenbestendige grote pan – oven voorverwarmen op 180C
Bereidingstijd: 10 minuten +1.15 uur oventijd

Ovenschotel met groente en gehakt

Verhit in een grote (ovenvaste) pan de olie en fruit hier de ui in aan. In de tussentijd snijd je de groente. Bak vervolgens de gehakt rul met de ui en doe dan wortel, pastinaak en knoflook er bij. Bak een paar minuten mee en breng op smaak met zout, peper en tijm. Dan bestrooien met de bloem, omscheppen en een minuutje laten meebakken.

Heel veel groente ovenschotel

De erwtjes, worcestershire saus, mosterd er nu door roeren. Tot slot de boerenkool, in twee keer, er door heen scheppen. Tot slot gaat de groentefond en het water erbij. Schep dit even goed door. Dek alles nu af met de aardappelschijfjes en bestrijk met olie. Deksel op de pan en de oven in.

Ovenschotel met boerenkool, gehakt & aardappeltjes

Bak de ovenschotel 45 minuten, met de deksel op de pan. Haal dan de deksel eraf en zet de gril aan. Laat de ovenschotel net zo lang in de oven staan tot de aardappeltjes mooi goudbruin zijn. Ik deed dat met de oven gecombineerd met grillstand en had er 30 minuten voor nodig. Als je alleen de grillstand gebruikt zal het sneller gaan. Hou dat dus goed in de gaten.

Voorzichtig de pan met ovenhandschoenen uit de oven halen en lekker aan tafel!

Ovenschotel voorbereiden

Wil je ovenschotel voorbereiden, maak ‘dan helemaal klaar en zet ook alvast een half uur in de oven (met deksel). Haal ‘er daarna uit, laat afkoelen en zet koud weg. Op de dag van eten zet je ‘dan een kwartiertje in een op 200C voorverwarmde oven (met deksel) en daarna verder zonder deksel, zoals hierboven aangegeven. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 17 januari 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.