Ovenschotel met pasta en bloemkool
Bloemkool is volop in het seizoen op het moment. En hoe lekker ook bij een stukje vlees of vis, je wilt er ook wel eens iets anders mee maken. Deze ovenschotel met pasta is dan de perfecte uitkomst. En welke kinderen houden nu niet van pasta en van kaas? En als bonus gaat de bloemkool ongemerkt zó mee naar binnen!
Zoals altijd hou ik van lekker eten dat je van te voren goed kunt klaarmaken, zodat je op de dag dat je het wilt eten niet teveel tijd kwijt bent. Deze schotel kun je prima ’s avonds al klaarmaken. In nog geen 15 minuten is ie klaar. En de dag daarna ben je met alleen wat oventijd al klaar. Lekker, snel èn efficiënt. Win, win, win dus!
Voor 4 personen heb je nodig
1 bloemkool, in roosjes (in de winter kun je ook bloemkool uit de vriezer gebruiken)
1 zak pasta naar keuze, maar bij bijvoorbeeld Penne kruipt de kaassaus er zo lekker in
50g roomboter, ongezouten
50g bloem
Melk, ongeveer 300 ml (het kan iets meer of minder zijn, kijk vooral welke dikte van saus jij prettig vindt)
Geraspte kaas naar keuze, lekker belegen of een Parmezaan geeft lekkerste smaak, ongeveer 100g
Optioneel:
flinke theelepel Dijon mosterd
wat plakjes tomaat
Hoe maak je het klaar
Kook de bloemkool net gaar, je wilt dat ie nog wat bite overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je bloemkoolroosjes ben je met 5 minuten klaar. Kook in de tussentijd ook je pasta al dente
Zelfgemaakte kaassaus in een handomdraai
In een pannetje smelt je de boter zachtjes en doe je daar de bloem bij. Goed roeren en even een minuut of twee zachtjes laten bakken terwijl je af en toe roert. Hiermee haal je de bloemsmaak van je saus af. Daarna scheutje voor scheutje de koude melk erbij en heel goed roeren. Dit lijkt heel spannend, maar na 5-10 minuten heb je de perfecte dikte qua saus bereikt. De sleutel is geduld en regelmatig roeren. Als je saus de achterkant van een lepel goed bedekt en blijft plakken is ie perfect! Dan kan nu de geraspte kaas erbij. Roeren tot het gesmolten is en dan op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.
Ik vind het erg lekker om er een flinke schep mosterd door te doen, dat maakt de saus net iets pittiger. Begin met een kleine theelepel, even proeven maar wees niet bang om er meer bij te doen als je dat lekker vindt
Makkelijk, snel èn lekker
Eigenlijk ben je klaar nu. Het is alleen nog een kwestie van alles in een ovenschotel doen, mengen, kaassaus er over heen en als je ‘de dag erna wilt serveren goed laten afkoelen voor je de schotel, afgedekt, in de koelkast zet. Wil je nog wat extra groente erin doen, dek de ovenschotel dan af met plakjes tomaat en bestrooi die met wat geraspte kaas.
Serveer je de ovenschotel meteen, zorg dan dat je oven op 200C is voorverwarmd. Zet de ovenschotel 15-30 minuten in de oven, tot ie mooi goudbruin gekleurd is. Als je ‘de dag erna vanuit de koelkast in de oven zet zal ie net wat langer nodig hebben.
Variaties
- Dit recept is vegetarisch. Wil je toch wat vlees, bak dan wat spekjes krokant uit en meng die door de kaassaus. Of gebruik hamblokjes
- In plaats van gewone geraspte kaas kun je voor een wat pittigere saus ook blauwaderkaas er door heen smelten.
- En natuurlijk kun je met de groente die je gebruikt variëren! Met gekookte broccoli is deze ovenschotel ook èrg lekker!
Gepubliceerd op 15 augustus 2013