Ovenschotel met pasta en bloemkool



Bloemkool is volop in het seizoen op het moment. En hoe lekker ook bij een stukje vlees of vis, je wilt er ook wel eens iets anders mee maken. Deze ovenschotel met pasta is dan de perfecte uitkomst. En welke kinderen houden nu niet van pasta en van kaas? En als bonus gaat de bloemkool ongemerkt zó mee naar binnen!

Zoals altijd hou ik van lekker eten dat je van te voren goed kunt klaarmaken, zodat je op de dag dat je het wilt eten niet teveel tijd kwijt bent. Deze schotel kun je prima ’s avonds al klaarmaken. In nog geen 15 minuten is ie klaar. En de dag daarna ben je met alleen wat oventijd al klaar. Lekker, snel èn efficiënt. Win, win, win dus!

Voor 4 personen heb je nodig

1 bloemkool, in roosjes (in de winter kun je ook bloemkool uit de vriezer gebruiken)
1 zak pasta naar keuze, maar bij bijvoorbeeld Penne kruipt de kaassaus er zo lekker in
50g roomboter, ongezouten
50g bloem
Melk, ongeveer 300 ml (het kan iets meer of minder zijn, kijk vooral welke dikte van saus jij prettig vindt)
Geraspte kaas naar keuze, lekker belegen of een Parmezaan geeft lekkerste smaak, ongeveer 100g

Optioneel:
flinke theelepel Dijon mosterd
wat plakjes tomaat

Hoe maak je het klaar

Kook de bloemkool net gaar, je wilt dat ie nog wat bite overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je  bloemkoolroosjes ben je met 5 minuten klaar. Kook in de tussentijd ook je pasta al dente

Zelfgemaakte kaassaus in een handomdraai

In een pannetje smelt je de boter zachtjes en doe je daar de bloem bij. Goed roeren en even een minuut of twee zachtjes laten bakken terwijl je af en toe roert. Hiermee haal je de bloemsmaak van je saus af. Daarna scheutje voor scheutje de koude melk erbij en heel goed roeren. Dit lijkt heel spannend, maar na 5-10 minuten heb je de perfecte dikte qua saus bereikt. De sleutel is geduld en regelmatig roeren. Als je saus de achterkant van een lepel goed bedekt en blijft plakken is ie perfect!  Dan kan nu de geraspte kaas erbij. Roeren tot het gesmolten is en dan op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.

Ik vind het erg lekker om er een flinke schep mosterd door te doen, dat maakt de saus net iets pittiger. Begin met een kleine theelepel, even proeven maar wees niet bang om er meer bij te doen als je dat lekker vindt

Makkelijk, snel èn lekker

Eigenlijk ben je klaar nu. Het is alleen nog een kwestie van alles in een ovenschotel doen, mengen, kaassaus er over heen en als je ‘de dag erna wilt serveren goed laten afkoelen voor je de schotel, afgedekt, in de koelkast zet. Wil je nog wat extra groente erin doen, dek de ovenschotel dan af met plakjes tomaat en bestrooi die met wat geraspte kaas.

Serveer je de ovenschotel meteen, zorg dan dat je oven op 200C is voorverwarmd. Zet de ovenschotel 15-30 minuten in de oven, tot ie mooi goudbruin gekleurd is. Als je ‘de dag erna vanuit de koelkast in de oven zet zal ie net wat langer nodig hebben.

Variaties

  • Dit recept is vegetarisch. Wil je toch wat vlees, bak dan wat spekjes krokant uit en meng die door de kaassaus. Of gebruik hamblokjes
  • In plaats van gewone geraspte kaas kun je voor een wat pittigere saus ook blauwaderkaas er door heen smelten.
  • En natuurlijk kun je met de groente die je gebruikt variëren! Met gekookte broccoli is deze ovenschotel ook èrg lekker!

Gepubliceerd op 15 augustus 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!