Ovenschotel met pasta en bloemkool



Bloemkool is volop in het seizoen op het moment. En hoe lekker ook bij een stukje vlees of vis, je wilt er ook wel eens iets anders mee maken. Deze ovenschotel met pasta is dan de perfecte uitkomst. En welke kinderen houden nu niet van pasta en van kaas? En als bonus gaat de bloemkool ongemerkt zó mee naar binnen!

Zoals altijd hou ik van lekker eten dat je van te voren goed kunt klaarmaken, zodat je op de dag dat je het wilt eten niet teveel tijd kwijt bent. Deze schotel kun je prima ’s avonds al klaarmaken. In nog geen 15 minuten is ie klaar. En de dag daarna ben je met alleen wat oventijd al klaar. Lekker, snel èn efficiënt. Win, win, win dus!

Voor 4 personen heb je nodig

1 bloemkool, in roosjes (in de winter kun je ook bloemkool uit de vriezer gebruiken)
1 zak pasta naar keuze, maar bij bijvoorbeeld Penne kruipt de kaassaus er zo lekker in
50g roomboter, ongezouten
50g bloem
Melk, ongeveer 300 ml (het kan iets meer of minder zijn, kijk vooral welke dikte van saus jij prettig vindt)
Geraspte kaas naar keuze, lekker belegen of een Parmezaan geeft lekkerste smaak, ongeveer 100g

Optioneel:
flinke theelepel Dijon mosterd
wat plakjes tomaat

Hoe maak je het klaar

Kook de bloemkool net gaar, je wilt dat ie nog wat bite overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je  bloemkoolroosjes ben je met 5 minuten klaar. Kook in de tussentijd ook je pasta al dente

Zelfgemaakte kaassaus in een handomdraai

In een pannetje smelt je de boter zachtjes en doe je daar de bloem bij. Goed roeren en even een minuut of twee zachtjes laten bakken terwijl je af en toe roert. Hiermee haal je de bloemsmaak van je saus af. Daarna scheutje voor scheutje de koude melk erbij en heel goed roeren. Dit lijkt heel spannend, maar na 5-10 minuten heb je de perfecte dikte qua saus bereikt. De sleutel is geduld en regelmatig roeren. Als je saus de achterkant van een lepel goed bedekt en blijft plakken is ie perfect!  Dan kan nu de geraspte kaas erbij. Roeren tot het gesmolten is en dan op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.

Ik vind het erg lekker om er een flinke schep mosterd door te doen, dat maakt de saus net iets pittiger. Begin met een kleine theelepel, even proeven maar wees niet bang om er meer bij te doen als je dat lekker vindt

Makkelijk, snel èn lekker

Eigenlijk ben je klaar nu. Het is alleen nog een kwestie van alles in een ovenschotel doen, mengen, kaassaus er over heen en als je ‘de dag erna wilt serveren goed laten afkoelen voor je de schotel, afgedekt, in de koelkast zet. Wil je nog wat extra groente erin doen, dek de ovenschotel dan af met plakjes tomaat en bestrooi die met wat geraspte kaas.

Serveer je de ovenschotel meteen, zorg dan dat je oven op 200C is voorverwarmd. Zet de ovenschotel 15-30 minuten in de oven, tot ie mooi goudbruin gekleurd is. Als je ‘de dag erna vanuit de koelkast in de oven zet zal ie net wat langer nodig hebben.

Variaties

  • Dit recept is vegetarisch. Wil je toch wat vlees, bak dan wat spekjes krokant uit en meng die door de kaassaus. Of gebruik hamblokjes
  • In plaats van gewone geraspte kaas kun je voor een wat pittigere saus ook blauwaderkaas er door heen smelten.
  • En natuurlijk kun je met de groente die je gebruikt variëren! Met gekookte broccoli is deze ovenschotel ook èrg lekker!

Gepubliceerd op 15 augustus 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.