Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst



In deze kinderkookles maakt onze dochter Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst klaar. Super makkelijk en zó klaar!

Nadat ze begin van de Coronacrisis al zelf aardappelpuree maakte, en afgelopen week de wentelteefjes, wilde dochterlief nu graag iets met gehaktballetjes maken. Dus bedacht ik een eenvoudig recept met Oosterse gehaktballetjes en gebakken rijst.

Dat staat in principe in 20 minuutjes op tafel en is zo eenvoudig, dat ons moppie (9,5) eigenlijk het hele gerecht in haar eentje maakte. En lékker dat het was!

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

voor vier personen, als avondmaaltijd

  • 350g rundergehakt
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1tl gembersiroop
  • 1tl sojasaus (Tomasu)
  • ¼ – ½ tl chilipoeder
  • versgemalen peper
  • 400g gare rijst (ik gebruikte kant & klare rijst van Tilda)
  • 250g doperwten (vriezer)
  • scheutje gembersiroop extra, naar smaak

Bereidingstijd: 20 minuten (zonder kook-/afkoeltijd voor de rijst)

kinderkookles

 

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

Welke rijst gebruik ik? Ik heb eigenlijk altijd zakjes kant & klare rijst van Tilda in de voorraadkast staan. Die hoef je alleen nog maar op te warmen, volgens de gebruiksaanwijzing. Of je bakt het in de pan, zoals ik voor dit gerecht deed. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je eigen favoriete rijst koken. Doe dat dan als eerste en laat even goed uitstomen, voor je het opbakt.

Kinderkookles oosterse gehaktballetjes_Meike

Oosterse gehaktballetjes

In een kom gaat het gehakt met de knoflookpoeder, gembersiroop, sojasaus, chilipoeder (mild is ¼ tl, iets meer pit maar niet scherp is een ½ tl) en gemalen peper. Goed met de (schone!) handen door elkaar mengen en kleine balletjes van draaien. Je zou er ongeveer 24 moeten kunnen draaien. Bak deze in een hete pan met wat zonnebloemolie in 8 minuten goudbruin gaar.

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst_Susan_Smulpaapje

Gebakken rijst met gekruide gehaktballetjes

In die tijd kook je in ruim water de doperwtjes beetgaar. Giet die af. Doe de gare rijst in een grote koekenpan en doe daar de erwtjes bij. Breng eventueel wat extra smaak met een scheutje gembersiroop en als je wilt sojasaus. Daar mogen dan de gare gehaktballetjes én het braadvocht bij. Serveer met wat gebakken uitjes en als je hebt wat kroepoek. Heb je nog lenteui liggen, dan zou ik die er ook nog – fijngesneden – overheen hebben gedaan. Maar die had ik even niet voorhanden…

Wil je het als ouders iets pittiger, doe er dan aan tafel wat sambal of srirachasaus door. Maar voor kinderen is het zo prima!

Gepubliceerd op 31 maart 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.