Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst



Nadat ze begin van de Coronacrisis al zelf aardappelpuree maakte, en afgelopen week de wentelteefjes, wilde dochterlief nu graag iets met gehaktballetjes maken. Dus bedacht ik een eenvoudig recept met Oosterse gehaktballetjes en gebakken rijst.

Dat staat in principe in 20 minuutjes op tafel en is zo eenvoudig, dat ons moppie (9,5) eigenlijk het hele gerecht in haar eentje maakte. En lékker dat het was!

Oosterse gehaktballetjes _SusanAretz

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

voor vier personen, als avondmaaltijd
350g rundergehakt
1tl knoflookpoeder
1tl gembersiroop
1tl sojasaus (Tomasu)
¼ – ½ tl chilipoeder
versgemalen peper
400g gare rijst (ik gebruikte kant & klare rijst van Tilda)
250g doperwten (vriezer)
scheutje gembersiroop extra, naar smaak

Bereidingstijd: 20 minuten (zonder kook-/afkoeltijd voor de rijst)

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

Welke rijst gebruik ik? Ik heb eigenlijk altijd zakjes kant & klare rijst van Tilda in de voorraadkast staan. Die hoef je alleen nog maar op te warmen, volgens de gebruiksaanwijzing. Of je bakt het in de pan, zoals ik voor dit gerecht deed. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je eigen favoriete rijst koken. Doe dat dan als eerste en laat even goed uitstomen, voor je het opbakt.

Kinderkookles oosterse gehaktballetjes_Meike

Oosterse gehaktballetjes

In een kom gaat het gehakt met de knoflookpoeder, gembersiroop, sojasaus, chilipoeder (mild is ¼ tl, iets meer pit maar niet scherp is een ½ tl) en gemalen peper. Goed met de (schone!) handen door elkaar mengen en kleine balletjes van draaien. Je zou er ongeveer 24 moeten kunnen draaien. Bak deze in een hete pan met wat zonnebloemolie in 8 minuten goudbruin gaar.

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst_Susan_Smulpaapje

Gebakken rijst met gekruide gehaktballetjes

In die tijd kook je in ruim water de doperwtjes beetgaar. Giet die af. Doe de gare rijst in een grote koekenpan en doe daar de erwtjes bij. Breng eventueel wat extra smaak met een scheutje gembersiroop en als je wilt sojasaus. Daar mogen dan de gare gehaktballetjes én het braadvocht bij. Serveer met wat gebakken uitjes en als je hebt wat kroepoek. Heb je nog lenteui liggen, dan zou ik die er ook nog – fijngesneden – overheen hebben gedaan. Maar die had ik even niet voorhanden…

Wil je het als ouders iets pittiger, doe er dan aan tafel wat sambal of srirachasaus door. Maar voor kinderen is het zo prima!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 mei 2020
Lamsköfte wellington
 
Lamskofte wellington

Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!
19 mei 2020
 
Marmercake met chocolade & banaan uit Home Made Basics

Het perfecte huwelijk tussen hazelnotenchocoladepasta en rijpe bananen in deze heerlijke marmercake.
19 mei 2020
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!
15 mei 2020
foto_artikel_AD.jpg
 
Smulpaapje live op SusanAretz.nl

Na letterlijk máánden aan voorbereiding is het vandaag dan eindelijk zover. Smulpaapje is live op SusanAretz.nl
15 mei 2020
 
Maak kennis met Maaike

Vanaf vandaag is er een nieuw gezicht op de site. Maak kennis met Maaike. Vanaf Curaçao!
15 mei 2020
Maaike's stories
 
Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Hoe ben je zwanger op Curaçao? En lijkt dat een beetje op hoe je dat zou ervaren in Nederland? Maaike vertelt je er alles over.