Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

In deze kinderkookles maakt onze dochter Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst klaar. Super makkelijk en zó klaar!
Nadat ze begin van de Coronacrisis al zelf aardappelpuree maakte, en afgelopen week de wentelteefjes, wilde dochterlief nu graag iets met gehaktballetjes maken. Dus bedacht ik een eenvoudig recept met Oosterse gehaktballetjes en gebakken rijst.
Dat staat in principe in 20 minuutjes op tafel en is zo eenvoudig, dat ons moppie (9,5) eigenlijk het hele gerecht in haar eentje maakte. En lékker dat het was!
Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst
voor vier personen, als avondmaaltijd
- 350g rundergehakt
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl gembersiroop
- 1tl sojasaus (Tomasu)
- ¼ – ½ tl chilipoeder
- versgemalen peper
- 400g gare rijst (ik gebruikte kant & klare rijst van Tilda)
- 250g doperwten (vriezer)
- scheutje gembersiroop extra, naar smaak
Bereidingstijd: 20 minuten (zonder kook-/afkoeltijd voor de rijst)
Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst
Welke rijst gebruik ik? Ik heb eigenlijk altijd zakjes kant & klare rijst van Tilda in de voorraadkast staan. Die hoef je alleen nog maar op te warmen, volgens de gebruiksaanwijzing. Of je bakt het in de pan, zoals ik voor dit gerecht deed. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je eigen favoriete rijst koken. Doe dat dan als eerste en laat even goed uitstomen, voor je het opbakt.
Oosterse gehaktballetjes
In een kom gaat het gehakt met de knoflookpoeder, gembersiroop, sojasaus, chilipoeder (mild is ¼ tl, iets meer pit maar niet scherp is een ½ tl) en gemalen peper. Goed met de (schone!) handen door elkaar mengen en kleine balletjes van draaien. Je zou er ongeveer 24 moeten kunnen draaien. Bak deze in een hete pan met wat zonnebloemolie in 8 minuten goudbruin gaar.
Gebakken rijst met gekruide gehaktballetjes
In die tijd kook je in ruim water de doperwtjes beetgaar. Giet die af. Doe de gare rijst in een grote koekenpan en doe daar de erwtjes bij. Breng eventueel wat extra smaak met een scheutje gembersiroop en als je wilt sojasaus. Daar mogen dan de gare gehaktballetjes én het braadvocht bij. Serveer met wat gebakken uitjes en als je hebt wat kroepoek. Heb je nog lenteui liggen, dan zou ik die er ook nog – fijngesneden – overheen hebben gedaan. Maar die had ik even niet voorhanden…
Wil je het als ouders iets pittiger, doe er dan aan tafel wat sambal of srirachasaus door. Maar voor kinderen is het zo prima!
Gepubliceerd op 31 maart 2020