Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst



In deze kinderkookles maakt onze dochter Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst klaar. Super makkelijk en zó klaar!

Nadat ze begin van de Coronacrisis al zelf aardappelpuree maakte, en afgelopen week de wentelteefjes, wilde dochterlief nu graag iets met gehaktballetjes maken. Dus bedacht ik een eenvoudig recept met Oosterse gehaktballetjes en gebakken rijst.

Dat staat in principe in 20 minuutjes op tafel en is zo eenvoudig, dat ons moppie (9,5) eigenlijk het hele gerecht in haar eentje maakte. En lékker dat het was!

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

voor vier personen, als avondmaaltijd

  • 350g rundergehakt
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1tl gembersiroop
  • 1tl sojasaus (Tomasu)
  • ¼ – ½ tl chilipoeder
  • versgemalen peper
  • 400g gare rijst (ik gebruikte kant & klare rijst van Tilda)
  • 250g doperwten (vriezer)
  • scheutje gembersiroop extra, naar smaak

Bereidingstijd: 20 minuten (zonder kook-/afkoeltijd voor de rijst)

kinderkookles

 

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

Welke rijst gebruik ik? Ik heb eigenlijk altijd zakjes kant & klare rijst van Tilda in de voorraadkast staan. Die hoef je alleen nog maar op te warmen, volgens de gebruiksaanwijzing. Of je bakt het in de pan, zoals ik voor dit gerecht deed. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je eigen favoriete rijst koken. Doe dat dan als eerste en laat even goed uitstomen, voor je het opbakt.

Kinderkookles oosterse gehaktballetjes_Meike

Oosterse gehaktballetjes

In een kom gaat het gehakt met de knoflookpoeder, gembersiroop, sojasaus, chilipoeder (mild is ¼ tl, iets meer pit maar niet scherp is een ½ tl) en gemalen peper. Goed met de (schone!) handen door elkaar mengen en kleine balletjes van draaien. Je zou er ongeveer 24 moeten kunnen draaien. Bak deze in een hete pan met wat zonnebloemolie in 8 minuten goudbruin gaar.

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst_Susan_Smulpaapje

Gebakken rijst met gekruide gehaktballetjes

In die tijd kook je in ruim water de doperwtjes beetgaar. Giet die af. Doe de gare rijst in een grote koekenpan en doe daar de erwtjes bij. Breng eventueel wat extra smaak met een scheutje gembersiroop en als je wilt sojasaus. Daar mogen dan de gare gehaktballetjes én het braadvocht bij. Serveer met wat gebakken uitjes en als je hebt wat kroepoek. Heb je nog lenteui liggen, dan zou ik die er ook nog – fijngesneden – overheen hebben gedaan. Maar die had ik even niet voorhanden…

Wil je het als ouders iets pittiger, doe er dan aan tafel wat sambal of srirachasaus door. Maar voor kinderen is het zo prima!

Gepubliceerd op 31 maart 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!