Ontbijtvariatie – week 1



Zondag – halfvolle yoghurt met banaangranola & fruit

Omdat ik geen zin heb om ’s ochtends nog fruit te snijden heb ik bij de supermarkt een aantal doosjes diepvriesfruit gekocht en alles in één grote zak gedaan. De avond ervoor zet ik in de koelkast alvast een bakje yoghurt klaar waar ik wat diepvriesfruit in doe. Dan hoeft er alleen nog maar granola bij ’s ochtends en klaar!

Gisteren had ik de granola al gemaakt, in twee versies. De maple syrup & olijfolie granola uit All Day Breakfast is bij ons thuis favoriet. Alleen al vanwege dat recept moet je dit boek aanschaffen, serieus! Daarnaast maakte ik, uit hetzelfde boek, een aangepaste versie van de Bananengranola. Minder knapperig dan de maple syrup versie, maar ook geen suiker omdat hij gezoet wordt met banaan. Het recept deel ik volgende week met je.

Maandag – zwarte rijst met mango, banaan, kokos & passiefruit

Het voorbereidend werk gisteren betaalt zich vandaag terug, want het enige dat ik hoefde te doen was een potje uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur te laten komen terwijl de koffie opstond en 5 minuten later zat ik aan mijn ontbijt. Mijn angst dat het te zoet zou zijn (ik hou van hartig als ontbijt) bleek gelukkig ongegrond. Fris, beetje zoet, lekker wat bite. Smullen!

Het recept is gebaseerd op die van Jamie Oliver in Super Food. Een paar kleine aanpassing, een uurtje tijd investeren op zondag en je hebt 4 keer ontbijt in letterlijk seconden klaar. Het zijn overigens wel echt volwassenen porties, dus halveer ze als er (kleine) kinderen mee eten. Het recept deel ik vandaag ook met je!

Dinsdag – halfvolle yoghurt met banaangranola & gemengd fruit

Er staan nog twee potjes zwarte rijst van Jamie in de koelkast, maar die blijven zeker nog een dag goed dus kies ik vandaag nog een keer voor yoghurt & zelfgemaakte granola met gemengd fruit. Dit keer met de  maple syrup en olijfolie granola.

Later blijkt dat de man, die inmiddels ook fan is van de zwarte rijst met fruitpuree, de twee resterende potjes samen met onze kleuter heeft opgegeten. Van het weekend maar weer even een nieuwe versie maken dan 😉

Woensdag – Engelse muffin met avocado & ei

Dit is weer een lekker hartig ontbijt. Met een Engelse muffin (te koop bij Marks & Spencer, en je kunt ze super goed invriezen) die ik even in de oven verwarm. In de tussentijd kook ik een eitje, zet koffie en halveer een avocado. Avocodo op de warme muffin, beetje Maldon zout erover, eitje. Klaar! Ook dit at onze kleuter (minus de muffin) heerlijk met mij mee.

Donderdag – Overnight oats met kokos & dadels

Gek genoeg krijg ik de kriebels van de term overnight oats, maar handig is het wel. ’s Avonds een paar handelingen, bakje in de koelkast (overnight dus) en de ochtend erna nog paar ingrediënten erbij en klaar ben je. Je kunt naar hartelust variëren. Het recept voor deze versie deel ik binnenkort met je.

Vrijdag – wafels met ricotta & kakifruit

Uh oh, geen wekker gezet en dus een kwartier later dan normaal wakker. Normaliter recept voor chaos qua ontbijt. Niet deze week. Gisteravond had ik uit de vriezer al de wafels gehaald, die ik een tijdje geleden uit de Delicious maakte. Nu hoefde ze alleen maar in de broodrooster, twee lepels ricotta erop, wat plakjes kakifruit en klaar was ik. En smullen hoor, zo ’s morgens vroeg.

Zaterdag – full English breakfast

Weekend! En dus tijd genoeg. Alhoewel. Zaterdagochtend wordt er door onze kleuter tijdig gezwommen, dus zijn we nog steeds vroeg op en bezig om op tijd te komen. Maar gelukkig wel iets relaxter de tijd om te ontbijten. Dus uitpakken vandaag, met een full English ontbijt. Genoeg energie voor ons allemaal om een drukke dag door te komen.

De avond ervoor haal ik alles uit de vriezer (die goed gevuld is na ons laatste tripje naar Engeland), zodat ik het ’s ochtends alleen nog maar hoef klaar te maken. Heerlijk, scrambled eggs, worstjes, baked beans en bacon. Daar kunnen we tot de lunch met gemak op vooruit

Wat vond ik van deze eerste week?

Gek genoeg gaf het nadenken over en plannen van de ontbijtjes rust. Het meeste was goed voor te bereiden, wat ’s ochtends echt aanzienlijk tijd scheelt. Ik ben al vroeg op pad, dus alle tijd die ik bespaar is mooi meegenomen. Door er over na te denken heb ik ook echt 100% gevarieerder gegeten dan normaal. Meer zoete smaken ook, dat vind ik op zich niet heel fijn ’s morgens. Ik ben wel een hartige ontbijter. Maar de meeste zoete ontbijtjes waren niet mier zoet en zeker wel voor herhaling vatbaar. Niet volgende week overigens, want dan ga ik wederom voor een week zo gevarieerd mogelijk. Ik hou je op de hoogte!

Wat zijn jouw favoriete ontbijtjes en wat is jouw ultieme tip voor variatie? Laat je een reactie achter?

 

 

Gepubliceerd op 9 januari 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.