Gemarineerde olijven



Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!

Voor mij is het een must om op de borrelplank een schaaltje met olijven te hebben staan. Net als dat ik in de zomer het liefst voor een frisse witte wijn uit Rueda ga. De combinatie van die twee is onovertroffen.

De citrustonen van de Verdejo uit Rueda komen terug in de smaakmakers van je gemarineerde olijven. Dit is meteen zo’n borrelhapje dat je maakt op het moment dat je je fles Rueda koud legt. Voorbereiding is het halve werk.

Spaanse borrelplank

Combineer deze gemarineerde olijven met de gegrilde Padron pepers, knoflookgarnalen van de barbecue, pan con tomate en chorizo al vino blanco en je hebt een volledig Spaanse borrelplank. Makkelijker wordt het niet, lekkerder ook bijna niet.

Het mooie is ook nog eens dat de Verdejo wijnen uit Rueda bij al deze borrelhapjes passen. Dus nodig je vrienden uit, kies jouw favoriete Rueda wijn en leg de borrelplank maar alvast klaar. Er is geen enkel excuus meer om niet heel snel een zomerse borrel te plannen!

Recept gemarineerde olijven

400 gram (Spaanse) olijven – mag met of zonder pit, net wat je lekker vindt
80 ml olijfolie
30 gram platte peterselie, fijn gesneden
15 gram rozemarijn, alleen de blaadjes
1 citroen, alleen de schil
1 el balsamico azijn
4 tenen knoflook, in plakjes

Gemarineerde olijven

Gemarineerde olijven

Voor je gemarineerde olijven laat je de olijven in pot eerst uitlekken. Boen ook de schil van je citroen. Meng de olijven in een schaal met de olijfolie, platte peterselie, rozemarijn, citroenschilletjes, azijn en knoflook. Doe dit alles in een afsluitbaar potje en zet donker weg.

Hoe langer je de olijven laat marineren, des te meer smaak ze krijgen. Ik maak ze dus graag de avond ervoor al klaar. Serveer je gemarineerde olijven op kamertemperatuur. Je Verdejo uit Rueda vindt het lekker om iets gekoeld te zijn. Salud!

Dit recept is gemaakt i.s.m. Rueda wijnen – geen 18, geen alcohol

Gepubliceerd op 23 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.