Gebakken tongfilet op Italiaanse wijze
Tong op Italiaanse wijze. Een recept dat in een feestmaand niet misstaat, maar ook op een doordeweekse dag heel eenvoudig te bereiden is. Ik wil je met dit visrecept vooral laten zien hoe lekker en verrassend vis te bereiden is.
Een jaar lang heb ik jullie (in 2019) iedere maand geprobeerd te laten zien hoe makkelijk en lekker het is om met vis te koken.
Twaalf keer een Vis van de Maand, met een diversiteit aan visrecepten. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en menig recept al hebben geprobeerd.
We sluiten af met een van mijn lievelingsrecepten, Tong a la Puttanesca. Ook een favoriet omdat je dit visrecept in slechts een half uurtje op tafel hebt staan.
Tong op Italiaanse wijze – voor vier personen
- 4 x tong, schoongemaakt en zonder kop (maar niet gefileerd)
- matig bloem, zout en peper
- 2el olijfolie
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 1 vleestomaat (250g), in blokjes
- 1 blik gepelde San Marzano tomaten á 400g (Mutti)
- 1tl gedroogde oregano
- ½ tl zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 100g zwarte olijven, gehalveerd
- 65g kappertjes
- 2el platte peterselie, grofgesneden
- 350g spaghetti
verder nodig: 2 grote koekenpannen, grote pan voor de pasta
Tong op Italiaanse wijze
Zet beide koekenpannen op het vuur en laat ze warm worden. verwarm de olie in de ene koekenpan en laat de knoflook op laag vuur in 5 minuten smaak afgeven. Voeg na 3 minuten de blokjes tomaat toe, vuur iets omhoog en 2 minuten mee laten bakken Zet een pan water op, breng dat aan de kook en kook in 8 minuten de spaghetti al dente.
Dep de tong droog en bestrooi met zout, peper en matig bloem. Voeg aan de tomatenblokjes de gepelde tomaten, oregano, olijven en kappertjes toe en laat 10 minuten inkoken. Breng dan op smaak met (matig) zout en versgemalen zwarte peper. Bak in de tijd dat je saus inkookt ook je tong in 8-10 minuten om en om goudbruin aan in de tweede (warme) koekenpan waar je ook een beetje olie in hebt verwarmt. Je vis is gaar als je de filets zonder moeite van de vis af kunt duwen. De baktijd kan per grootte van de vis namelijk variëren. Giet de spaghetti af, en meng er een beetje olijfolie door.
Serveer de gebakken vis met de saus en de spaghetti en garneer met peterselie
Vis van de maand
Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier
Gepubliceerd op 4 december 2019