Gebakken tongfilet op Italiaanse wijze



Tong op Italiaanse wijze. Een recept dat in een feestmaand niet misstaat, maar ook op een doordeweekse dag heel eenvoudig te bereiden is. Ik wil je met dit visrecept vooral laten zien hoe lekker en verrassend vis te bereiden is.

Een jaar lang heb ik jullie (in 2019) iedere maand geprobeerd te laten zien hoe makkelijk en lekker het is om met vis te koken.

Twaalf keer een Vis van de Maand, met een diversiteit aan visrecepten. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en menig recept al hebben geprobeerd.

We sluiten af met een van mijn lievelingsrecepten, Tong a la Puttanesca. Ook een favoriet omdat je dit visrecept in slechts een half uurtje op tafel hebt staan.

Tong op Italiaanse wijze – voor vier personen

  • 4 x tong, schoongemaakt en zonder kop (maar niet gefileerd)
  • matig bloem, zout en peper
  • 2el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 vleestomaat (250g), in blokjes
  • 1 blik gepelde San Marzano tomaten á 400g (Mutti)
  • 1tl gedroogde oregano
  • ½ tl zout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 100g zwarte olijven, gehalveerd
  • 65g kappertjes
  • 2el platte peterselie, grofgesneden
  • 350g spaghetti

verder nodig: 2 grote koekenpannen, grote pan voor de pasta

vis

Tong op Italiaanse wijze

Zet beide koekenpannen op het vuur en laat ze warm worden. verwarm de olie in de ene koekenpan en laat de knoflook op laag vuur in 5 minuten smaak afgeven. Voeg na 3 minuten de blokjes tomaat toe, vuur iets omhoog en 2 minuten mee laten bakken Zet een pan water op, breng dat aan de kook en kook in 8 minuten de spaghetti al dente.

Dep de tong droog en bestrooi met zout, peper en matig bloem. Voeg aan de tomatenblokjes de gepelde tomaten, oregano, olijven en kappertjes toe en laat 10 minuten inkoken. Breng dan op smaak met (matig) zout en versgemalen zwarte peper. Bak in de tijd dat je saus inkookt ook je tong in 8-10 minuten om en om goudbruin aan in de tweede (warme) koekenpan waar je ook een beetje olie in hebt verwarmt. Je vis is gaar als je de filets zonder moeite van de vis af kunt duwen.  De baktijd kan per grootte van de vis namelijk variëren. Giet de spaghetti af, en meng er een beetje olijfolie door.

Serveer de gebakken vis met de saus en de spaghetti en garneer met peterselie

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

 

Gepubliceerd op 4 december 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.