Nasi uit Wat eten we vandaag?



Uit mijn eerste boek – Wat eten we vandaag? – komt deze nasi goreng, die je volledig zonder pakjes of zakjes kruidenmix maakt. Het is mijn versie van een recept dat ik ooit online zag en dat al jaren thuis onze absolute favoriet is.

Je maakt een flinke hoeveelheid en dat is precies wat je wilt. De ene helft eet je meteen op, de andere helft gaat in de vriezer voor drukke dagen. Smullen maar!

Nasi uit WEWV_Simone van den Berg

foto: Simone van den Berg

Nasi voor 4-6 personen

1 pak witte rijst (á 400g)
scheutje neutrale olie
2 karbonades of filetlapjes, zonder bot
1tl gemalen koriander
versgemalen zwarte peper
100g hamreepjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
1tl gemalen koriander
1tl sambal (hou je van pittig gebruik dan meer)
1 groentebouillonblokje
1-2 tl trassi (garnalenpasta, oa bij de toko)
1 prei, gehalveerd en fijngesneden
250g taugé
1 zakje selderij (á 40g), alleen de blaadjes
scheutje ketjap manis
1 flinke el pindakaas

Nasi goreng uit Wat eten we vandaag?

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, giet af en laat dan uitstomen tot ‘ie is afgekoeld. In de tussentijd verhit je de zonnebloemolie in een grote pan (liefst in een wok). Bestrooi het vlees met de koriander en peper (naar smaak) en snijd in blokjes. Bak rondom goudbruin in de hete olie en warm de ham dan kort mee. Haal alles uit de pan en zet even apart.

Zelfgemaakte nasi

Doe een klein beetje extra olie in de pan en bek hierin de ui, op redelijk hoog vuur, goudbruin. Voeg knoflook toe en bak een minuut, op iets lager vuur, mee. Dan gemalen koriander, sambal, verkruimeld bouillonblokje en trassi toevoegen en een minuut meebakken. Voeg nu de prei toe (zorg dat die gewassen en goed uitgelekt is!) en bak op hoog vuur mee, zodat ‘ie kan slinken. Nu gaan de taugé en selderijblaadjes erbij en breng je alles verder op smaak met ketjap en de pindakaas. Vlees terug in de pan, goed mengen en je basis is klaar.

Nasi volgens Smulpaapje

Als je wilt kun je het tot hier voorbereiden en laten afkoelen en daarna koud wegzetten. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is de rijst beetje bij beetje mee te bakken in het vlees/kruidenmengsel. Alles goed doorscheppen en lekker warm laten worden. Serveer met atjar, kroepoek, zelfgemaakte pindasaus en natuurlijk een gebakken eitje.

Gepubliceerd op 9 januari 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!