Nasi uit Wat eten we vandaag?



Uit mijn eerste boek – Wat eten we vandaag? – komt deze nasi goreng, die je volledig zonder pakjes of zakjes kruidenmix maakt. Het is mijn versie van een recept dat ik ooit online zag en dat al jaren thuis onze absolute favoriet is.

Je maakt een flinke hoeveelheid en dat is precies wat je wilt. De ene helft eet je meteen op, de andere helft gaat in de vriezer voor drukke dagen. Smullen maar!

Nasi uit WEWV_Simone van den Berg

foto: Simone van den Berg

Nasi voor 4-6 personen

1 pak witte rijst (á 400g)
scheutje neutrale olie
2 karbonades of filetlapjes, zonder bot
1tl gemalen koriander
versgemalen zwarte peper
100g hamreepjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
1tl gemalen koriander
1tl sambal (hou je van pittig gebruik dan meer)
1 groentebouillonblokje
1-2 tl trassi (garnalenpasta, oa bij de toko)
1 prei, gehalveerd en fijngesneden
250g taugé
1 zakje selderij (á 40g), alleen de blaadjes
scheutje ketjap manis
1 flinke el pindakaas

Nasi goreng uit Wat eten we vandaag?

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, giet af en laat dan uitstomen tot ‘ie is afgekoeld. In de tussentijd verhit je de zonnebloemolie in een grote pan (liefst in een wok). Bestrooi het vlees met de koriander en peper (naar smaak) en snijd in blokjes. Bak rondom goudbruin in de hete olie en warm de ham dan kort mee. Haal alles uit de pan en zet even apart.

Zelfgemaakte nasi

Doe een klein beetje extra olie in de pan en bek hierin de ui, op redelijk hoog vuur, goudbruin. Voeg knoflook toe en bak een minuut, op iets lager vuur, mee. Dan gemalen koriander, sambal, verkruimeld bouillonblokje en trassi toevoegen en een minuut meebakken. Voeg nu de prei toe (zorg dat die gewassen en goed uitgelekt is!) en bak op hoog vuur mee, zodat ‘ie kan slinken. Nu gaan de taugé en selderijblaadjes erbij en breng je alles verder op smaak met ketjap en de pindakaas. Vlees terug in de pan, goed mengen en je basis is klaar.

Nasi volgens Smulpaapje

Als je wilt kun je het tot hier voorbereiden en laten afkoelen en daarna koud wegzetten. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is de rijst beetje bij beetje mee te bakken in het vlees/kruidenmengsel. Alles goed doorscheppen en lekker warm laten worden. Serveer met atjar, kroepoek, zelfgemaakte pindasaus en natuurlijk een gebakken eitje.

Gepubliceerd op 9 januari 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd