Nasi uit Wat eten we vandaag?



Uit mijn eerste boek – Wat eten we vandaag? – komt deze nasi goreng, die je volledig zonder pakjes of zakjes kruidenmix maakt. Het is mijn versie van een recept dat ik ooit online zag en dat al jaren thuis onze absolute favoriet is.

Je maakt een flinke hoeveelheid en dat is precies wat je wilt. De ene helft eet je meteen op, de andere helft gaat in de vriezer voor drukke dagen. Smullen maar!

Nasi uit WEWV_Simone van den Berg

foto: Simone van den Berg

Nasi voor 4-6 personen

1 pak witte rijst (á 400g)
scheutje neutrale olie
2 karbonades of filetlapjes, zonder bot
1tl gemalen koriander
versgemalen zwarte peper
100g hamreepjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
1tl gemalen koriander
1tl sambal (hou je van pittig gebruik dan meer)
1 groentebouillonblokje
1-2 tl trassi (garnalenpasta, oa bij de toko)
1 prei, gehalveerd en fijngesneden
250g taugé
1 zakje selderij (á 40g), alleen de blaadjes
scheutje ketjap manis
1 flinke el pindakaas

Nasi goreng uit Wat eten we vandaag?

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, giet af en laat dan uitstomen tot ‘ie is afgekoeld. In de tussentijd verhit je de zonnebloemolie in een grote pan (liefst in een wok). Bestrooi het vlees met de koriander en peper (naar smaak) en snijd in blokjes. Bak rondom goudbruin in de hete olie en warm de ham dan kort mee. Haal alles uit de pan en zet even apart.

Zelfgemaakte nasi

Doe een klein beetje extra olie in de pan en bek hierin de ui, op redelijk hoog vuur, goudbruin. Voeg knoflook toe en bak een minuut, op iets lager vuur, mee. Dan gemalen koriander, sambal, verkruimeld bouillonblokje en trassi toevoegen en een minuut meebakken. Voeg nu de prei toe (zorg dat die gewassen en goed uitgelekt is!) en bak op hoog vuur mee, zodat ‘ie kan slinken. Nu gaan de taugé en selderijblaadjes erbij en breng je alles verder op smaak met ketjap en de pindakaas. Vlees terug in de pan, goed mengen en je basis is klaar.

Nasi volgens Smulpaapje

Als je wilt kun je het tot hier voorbereiden en laten afkoelen en daarna koud wegzetten. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is de rijst beetje bij beetje mee te bakken in het vlees/kruidenmengsel. Alles goed doorscheppen en lekker warm laten worden. Serveer met atjar, kroepoek, zelfgemaakte pindasaus en natuurlijk een gebakken eitje.

Gepubliceerd op 9 januari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.