Nasi uit Wat eten we vandaag?



Uit mijn eerste boek – Wat eten we vandaag? – komt deze nasi goreng, die je volledig zonder pakjes of zakjes kruidenmix maakt. Het is mijn versie van een recept dat ik ooit online zag en dat al jaren thuis onze absolute favoriet is.

Je maakt een flinke hoeveelheid en dat is precies wat je wilt. De ene helft eet je meteen op, de andere helft gaat in de vriezer voor drukke dagen. Smullen maar!

Nasi uit WEWV_Simone van den Berg

foto: Simone van den Berg

Nasi voor 4-6 personen

1 pak witte rijst (á 400g)
scheutje neutrale olie
2 karbonades of filetlapjes, zonder bot
1tl gemalen koriander
versgemalen zwarte peper
100g hamreepjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
1tl gemalen koriander
1tl sambal (hou je van pittig gebruik dan meer)
1 groentebouillonblokje
1-2 tl trassi (garnalenpasta, oa bij de toko)
1 prei, gehalveerd en fijngesneden
250g taugé
1 zakje selderij (á 40g), alleen de blaadjes
scheutje ketjap manis
1 flinke el pindakaas

Nasi goreng uit Wat eten we vandaag?

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, giet af en laat dan uitstomen tot ‘ie is afgekoeld. In de tussentijd verhit je de zonnebloemolie in een grote pan (liefst in een wok). Bestrooi het vlees met de koriander en peper (naar smaak) en snijd in blokjes. Bak rondom goudbruin in de hete olie en warm de ham dan kort mee. Haal alles uit de pan en zet even apart.

Zelfgemaakte nasi

Doe een klein beetje extra olie in de pan en bek hierin de ui, op redelijk hoog vuur, goudbruin. Voeg knoflook toe en bak een minuut, op iets lager vuur, mee. Dan gemalen koriander, sambal, verkruimeld bouillonblokje en trassi toevoegen en een minuut meebakken. Voeg nu de prei toe (zorg dat die gewassen en goed uitgelekt is!) en bak op hoog vuur mee, zodat ‘ie kan slinken. Nu gaan de taugé en selderijblaadjes erbij en breng je alles verder op smaak met ketjap en de pindakaas. Vlees terug in de pan, goed mengen en je basis is klaar.

Nasi volgens Smulpaapje

Als je wilt kun je het tot hier voorbereiden en laten afkoelen en daarna koud wegzetten. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is de rijst beetje bij beetje mee te bakken in het vlees/kruidenmengsel. Alles goed doorscheppen en lekker warm laten worden. Serveer met atjar, kroepoek, zelfgemaakte pindasaus en natuurlijk een gebakken eitje.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.