Muhammara (borrelhapje van geroosterde paprika’s)



Op een borrelplank, of schaal met mezze zo je wilt, is het heerlijk om veel verschillende kleine hapjes te hebben. Bites die je in één keer opeet, of een lekkere dip voor bij wat knapperig brood. Net wat je wilt.

Uit Kerst van de Holy Kauw Company komt dit heerlijke, eenvoudige recept voor muhammara. Een smeuïge dip op basis van geroosterde paprika’s. Super makkelijk om voor te bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder van. Probeer maar!

Voor een kommetje muhammara heb je nodig:

3 grote rode paprika’s (ik gebruikte een pot geroosterde paprika’s, afgespoeld)
100g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt (voor een mildere versie laat je dit weg, ik gebruikte 1tl rozenharissa)
40g panko (of broodkruim)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el granaatappelmelasse (Midden-Oostenwinkel of AH) (ik gebruikte een eetlepel druivenmelasse)
1el citroensap
1tl gemalen komijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper

Maak je eigen muhammara

Verwarm je oven voor op 200C en leg de paprika’s in een ovenschaal. Zet die ongeveer een kwartiertje in het midden van de oven, zodat ze kunnen roosteren. Hoe zwarter hoe beter. Ze zijn klaar als ze rondom geblakerd zijn. Leg ze dan in een kom en dek af met plasticfolie. Door de stoom komen straks de velletjes goed los. Haal ook de zaadlijsten eruit, dep ze iets droog en hak ze dan grof.

Luie versie van muhammara

Ik deed de luie versie van geroosterde paprika’s en kocht een pot met vier al geroosterde paprika’s erin. Goed afspoelen en eventuele achtergebleven zaadlijsten verwijderen. Daarna volg je het recept zoals hieronder beschreven.

Borrelhapje met geroosterde paprika

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer in een kom) en pureer tot een smeuïge massa. Giet tijdens het pureren olie erbij om het tot één geheel te maken. Breng op smaak met zout & peper en serveer met knapperig brood of lekkere rauwkost om te dippen. Heerlijk ook in combinatie met andere kleine borrelhapjes of mezze.

Gepubliceerd op 27 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.