Muhammara (borrelhapje van geroosterde paprika’s)



Op een borrelplank, of schaal met mezze zo je wilt, is het heerlijk om veel verschillende kleine hapjes te hebben. Bites die je in één keer opeet, of een lekkere dip voor bij wat knapperig brood. Net wat je wilt.

Uit Kerst van de Holy Kauw Company komt dit heerlijke, eenvoudige recept voor muhammara. Een smeuïge dip op basis van geroosterde paprika’s. Super makkelijk om voor te bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder van. Probeer maar!

Voor een kommetje muhammara heb je nodig:

3 grote rode paprika’s (ik gebruikte een pot geroosterde paprika’s, afgespoeld)
100g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt (voor een mildere versie laat je dit weg, ik gebruikte 1tl rozenharissa)
40g panko (of broodkruim)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el granaatappelmelasse (Midden-Oostenwinkel of AH) (ik gebruikte een eetlepel druivenmelasse)
1el citroensap
1tl gemalen komijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper

Maak je eigen muhammara

Verwarm je oven voor op 200C en leg de paprika’s in een ovenschaal. Zet die ongeveer een kwartiertje in het midden van de oven, zodat ze kunnen roosteren. Hoe zwarter hoe beter. Ze zijn klaar als ze rondom geblakerd zijn. Leg ze dan in een kom en dek af met plasticfolie. Door de stoom komen straks de velletjes goed los. Haal ook de zaadlijsten eruit, dep ze iets droog en hak ze dan grof.

Luie versie van muhammara

Ik deed de luie versie van geroosterde paprika’s en kocht een pot met vier al geroosterde paprika’s erin. Goed afspoelen en eventuele achtergebleven zaadlijsten verwijderen. Daarna volg je het recept zoals hieronder beschreven.

Borrelhapje met geroosterde paprika

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer in een kom) en pureer tot een smeuïge massa. Giet tijdens het pureren olie erbij om het tot één geheel te maken. Breng op smaak met zout & peper en serveer met knapperig brood of lekkere rauwkost om te dippen. Heerlijk ook in combinatie met andere kleine borrelhapjes of mezze.

Gepubliceerd op 27 november 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.