Muhammara (borrelhapje van geroosterde paprika’s)



Op een borrelplank, of schaal met mezze zo je wilt, is het heerlijk om veel verschillende kleine hapjes te hebben. Bites die je in één keer opeet, of een lekkere dip voor bij wat knapperig brood. Net wat je wilt.

Uit Kerst van de Holy Kauw Company komt dit heerlijke, eenvoudige recept voor muhammara. Een smeuïge dip op basis van geroosterde paprika’s. Super makkelijk om voor te bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder van. Probeer maar!

Voor een kommetje muhammara heb je nodig:

3 grote rode paprika’s (ik gebruikte een pot geroosterde paprika’s, afgespoeld)
100g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt (voor een mildere versie laat je dit weg, ik gebruikte 1tl rozenharissa)
40g panko (of broodkruim)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el granaatappelmelasse (Midden-Oostenwinkel of AH) (ik gebruikte een eetlepel druivenmelasse)
1el citroensap
1tl gemalen komijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper

Maak je eigen muhammara

Verwarm je oven voor op 200C en leg de paprika’s in een ovenschaal. Zet die ongeveer een kwartiertje in het midden van de oven, zodat ze kunnen roosteren. Hoe zwarter hoe beter. Ze zijn klaar als ze rondom geblakerd zijn. Leg ze dan in een kom en dek af met plasticfolie. Door de stoom komen straks de velletjes goed los. Haal ook de zaadlijsten eruit, dep ze iets droog en hak ze dan grof.

Luie versie van muhammara

Ik deed de luie versie van geroosterde paprika’s en kocht een pot met vier al geroosterde paprika’s erin. Goed afspoelen en eventuele achtergebleven zaadlijsten verwijderen. Daarna volg je het recept zoals hieronder beschreven.

Borrelhapje met geroosterde paprika

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer in een kom) en pureer tot een smeuïge massa. Giet tijdens het pureren olie erbij om het tot één geheel te maken. Breng op smaak met zout & peper en serveer met knapperig brood of lekkere rauwkost om te dippen. Heerlijk ook in combinatie met andere kleine borrelhapjes of mezze.

Gepubliceerd op 27 november 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.