Muhammara (borrelhapje van geroosterde paprika’s)



Op een borrelplank, of schaal met mezze zo je wilt, is het heerlijk om veel verschillende kleine hapjes te hebben. Bites die je in één keer opeet, of een lekkere dip voor bij wat knapperig brood. Net wat je wilt.

Uit Kerst van de Holy Kauw Company komt dit heerlijke, eenvoudige recept voor muhammara. Een smeuïge dip op basis van geroosterde paprika’s. Super makkelijk om voor te bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder van. Probeer maar!

Voor een kommetje muhammara heb je nodig:

3 grote rode paprika’s (ik gebruikte een pot geroosterde paprika’s, afgespoeld)
100g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt (voor een mildere versie laat je dit weg, ik gebruikte 1tl rozenharissa)
40g panko (of broodkruim)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el granaatappelmelasse (Midden-Oostenwinkel of AH) (ik gebruikte een eetlepel druivenmelasse)
1el citroensap
1tl gemalen komijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper

Maak je eigen muhammara

Verwarm je oven voor op 200C en leg de paprika’s in een ovenschaal. Zet die ongeveer een kwartiertje in het midden van de oven, zodat ze kunnen roosteren. Hoe zwarter hoe beter. Ze zijn klaar als ze rondom geblakerd zijn. Leg ze dan in een kom en dek af met plasticfolie. Door de stoom komen straks de velletjes goed los. Haal ook de zaadlijsten eruit, dep ze iets droog en hak ze dan grof.

Luie versie van muhammara

Ik deed de luie versie van geroosterde paprika’s en kocht een pot met vier al geroosterde paprika’s erin. Goed afspoelen en eventuele achtergebleven zaadlijsten verwijderen. Daarna volg je het recept zoals hieronder beschreven.

Borrelhapje met geroosterde paprika

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer in een kom) en pureer tot een smeuïge massa. Giet tijdens het pureren olie erbij om het tot één geheel te maken. Breng op smaak met zout & peper en serveer met knapperig brood of lekkere rauwkost om te dippen. Heerlijk ook in combinatie met andere kleine borrelhapjes of mezze.

Gepubliceerd op 27 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 oktober 2024
pasta kaas beemster
 
Mac & Cheese deluxe

Echt genieten doe je met deze deluxe Mac & Cheese, die zo gemaakt is. Want echt genieten met Beemster kaas, is zo simpel als dit pastarecept.
21 oktober 2024
 
Hummus bowl met harissa tomaatjes

Deze hummus bowl is niet alleen heel gezond, maar super makkelijk voor te bereiden. Hét bewijs dat lekker en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn.
18 oktober 2024
nacho's beemster
 
Loaded cheesy Beemster nacho’s

Is er íets lekkerder dan loaded nacho’s? Ja hoor, loaded nacho’s van de barbecue met héél veel gesmolten Beemster kaas.
17 oktober 2024
Spaanse soep Smulpaapje
 
Spaanse soep met bonen, chorizo & cavolo nero

Makkelijke en goedgevulde Spaanse maaltijdsoep met bonen, chorizo en cavolo nero. Zo lekker heb je een soep met bonen nog nooit gegeten.
16 oktober 2024
pumpkin spice cake
 
Pumpkin spice cake

Uit Zoete Zooi. van Eefje Friedhoff komt het recept voor deze geurige pumpkin spice cake. Die wil je bakken. Geloof me!
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!