Griekse moussaka



Ook dit was – net als de erwtensoep – zo’n gerecht dat ik eigenlijk nog niet eerder had gemaakt. Dus ging ik op onderzoek uit, want wat maakt moussaka nou lekker? Volgens mij heb ik een recept voor je samengesteld dat het meest de authentieke Griekse moussaka benaderd.

Wel op tijd mee beginnen, want dit recept valt niet in de categorie fast food!

Voor 4-6 grote eters

2 aubergines, in gelijkmatige plakken
2 rode uien, fijngesneden
1tenen knoflook, geperst
500g lamsgehakt
1½ el oregano
1el tijm
½ tl komijn
½ tl cayenne
1½ tl kaneel
1 laurierblaadje
200ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (á 400g)
zout & peper

Voor de saus

75g boter
75g bloem
600ml melk
1 eidooier
75g geraspte kaas (+ 75g extra)
zout, peper & nootmuskaat

De basis van moussaka

Dat zijn natuurlijk de aubergines. In sommige recepten worden die gefrituurd, ik koos voor de gezondere variant; grillen. Dat is wel even wat werk. Verhit een grillpan en grill de plakken daar 5 minuten per kant in. Dat kun je het beste in etappes doen. Ik was met deze hoeveelheid ongeveer een half uurtje bezig.

Lamsgehakt ragout

In die tijd zet je een grote pan op en fruit je, in een beetje olie, de ui en knoflook aan. Na 5 minuten gaat het gehakt daarbij (je kunt ook rund gebruiken, maar da’s minder authentiek) wat je rul uitbakt. Alle kruiden er nu over strooien en nog een keer goed omscheppen. Wil je wijn gebruiken, dan gaat die er nu bij en laat je die even meekoken. Zonder wijn kan ook prima, dan meteen de tomaten erbij.

Laat de ragout nu lekker 45 minuten op laag vuur pruttelen en inkoken. Het vocht verdampt en je houdt een lekker dikke, smaakvolle ragout over. Volgens mij zou die ook niet misstaan over rijst of pasta, zó lekker.

 Zo maak je zelf béchamelsaus

Dan nog de béchamelsaus. Smelt de boter, meng de bloem er met een garde door en laat even zachtjes pruttelen, zodat de meeste bloemsmaak eruit gebakken wordt. Dan beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Heel langzaam dikt de saus dan in, tot je een prachtige béchamel hebt, die aan de bolle kant van je lepel blijft zitten (en er niet meteen afvalt) Dan 75g van de kaas er in laten smelten en goed op smaak brengen.

Griekse moussaka

Eigenlijk kun je het hele gerecht tot dit moment voorbereiden en individueel laten afkoelen. Want het laatste deel is het opbouwen van de moussaka. Eerst een laag aubergine, dan een deel gehakt, weer een laag aubergine, laatste deel van het gehakt en afsluiten met aubergine. Daarover heen gaat de saus en als allerlaatste de rest van de geraspte kaas.

Bak dit een half uurtje in een oven die je op 200C hebt voorverwarmd, maak in de tussentijd een lekkere Griekse salade en klaar ben je!

Restjes hergebruiken

De hoeveelheid béchamel is overigens ruim. Ik gebruikte de rest voor de witlof ham & kaas uit de oven, die ik de dag erna maakte.

Gepubliceerd op 21 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!