Griekse moussaka



Ook dit was – net als de erwtensoep – zo’n gerecht dat ik eigenlijk nog niet eerder had gemaakt. Dus ging ik op onderzoek uit, want wat maakt moussaka nou lekker? Volgens mij heb ik een recept voor je samengesteld dat het meest de authentieke Griekse moussaka benaderd.

Wel op tijd mee beginnen, want dit recept valt niet in de categorie fast food!

Voor 4-6 grote eters

2 aubergines, in gelijkmatige plakken
2 rode uien, fijngesneden
1tenen knoflook, geperst
500g lamsgehakt
1½ el oregano
1el tijm
½ tl komijn
½ tl cayenne
1½ tl kaneel
1 laurierblaadje
200ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (á 400g)
zout & peper

Voor de saus

75g boter
75g bloem
600ml melk
1 eidooier
75g geraspte kaas (+ 75g extra)
zout, peper & nootmuskaat

De basis van moussaka

Dat zijn natuurlijk de aubergines. In sommige recepten worden die gefrituurd, ik koos voor de gezondere variant; grillen. Dat is wel even wat werk. Verhit een grillpan en grill de plakken daar 5 minuten per kant in. Dat kun je het beste in etappes doen. Ik was met deze hoeveelheid ongeveer een half uurtje bezig.

Lamsgehakt ragout

In die tijd zet je een grote pan op en fruit je, in een beetje olie, de ui en knoflook aan. Na 5 minuten gaat het gehakt daarbij (je kunt ook rund gebruiken, maar da’s minder authentiek) wat je rul uitbakt. Alle kruiden er nu over strooien en nog een keer goed omscheppen. Wil je wijn gebruiken, dan gaat die er nu bij en laat je die even meekoken. Zonder wijn kan ook prima, dan meteen de tomaten erbij.

Laat de ragout nu lekker 45 minuten op laag vuur pruttelen en inkoken. Het vocht verdampt en je houdt een lekker dikke, smaakvolle ragout over. Volgens mij zou die ook niet misstaan over rijst of pasta, zó lekker.

 Zo maak je zelf béchamelsaus

Dan nog de béchamelsaus. Smelt de boter, meng de bloem er met een garde door en laat even zachtjes pruttelen, zodat de meeste bloemsmaak eruit gebakken wordt. Dan beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Heel langzaam dikt de saus dan in, tot je een prachtige béchamel hebt, die aan de bolle kant van je lepel blijft zitten (en er niet meteen afvalt) Dan 75g van de kaas er in laten smelten en goed op smaak brengen.

Griekse moussaka

Eigenlijk kun je het hele gerecht tot dit moment voorbereiden en individueel laten afkoelen. Want het laatste deel is het opbouwen van de moussaka. Eerst een laag aubergine, dan een deel gehakt, weer een laag aubergine, laatste deel van het gehakt en afsluiten met aubergine. Daarover heen gaat de saus en als allerlaatste de rest van de geraspte kaas.

Bak dit een half uurtje in een oven die je op 200C hebt voorverwarmd, maak in de tussentijd een lekkere Griekse salade en klaar ben je!

Restjes hergebruiken

De hoeveelheid béchamel is overigens ruim. Ik gebruikte de rest voor de witlof ham & kaas uit de oven, die ik de dag erna maakte.

Gepubliceerd op 21 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.