Griekse moussaka



Ook dit was – net als de erwtensoep – zo’n gerecht dat ik eigenlijk nog niet eerder had gemaakt. Dus ging ik op onderzoek uit, want wat maakt moussaka nou lekker? Volgens mij heb ik een recept voor je samengesteld dat het meest de authentieke Griekse moussaka benaderd.

Wel op tijd mee beginnen, want dit recept valt niet in de categorie fast food!

Voor 4-6 grote eters

2 aubergines, in gelijkmatige plakken
2 rode uien, fijngesneden
1tenen knoflook, geperst
500g lamsgehakt
1½ el oregano
1el tijm
½ tl komijn
½ tl cayenne
1½ tl kaneel
1 laurierblaadje
200ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (á 400g)
zout & peper

Voor de saus

75g boter
75g bloem
600ml melk
1 eidooier
75g geraspte kaas (+ 75g extra)
zout, peper & nootmuskaat

De basis van moussaka

Dat zijn natuurlijk de aubergines. In sommige recepten worden die gefrituurd, ik koos voor de gezondere variant; grillen. Dat is wel even wat werk. Verhit een grillpan en grill de plakken daar 5 minuten per kant in. Dat kun je het beste in etappes doen. Ik was met deze hoeveelheid ongeveer een half uurtje bezig.

Lamsgehakt ragout

In die tijd zet je een grote pan op en fruit je, in een beetje olie, de ui en knoflook aan. Na 5 minuten gaat het gehakt daarbij (je kunt ook rund gebruiken, maar da’s minder authentiek) wat je rul uitbakt. Alle kruiden er nu over strooien en nog een keer goed omscheppen. Wil je wijn gebruiken, dan gaat die er nu bij en laat je die even meekoken. Zonder wijn kan ook prima, dan meteen de tomaten erbij.

Laat de ragout nu lekker 45 minuten op laag vuur pruttelen en inkoken. Het vocht verdampt en je houdt een lekker dikke, smaakvolle ragout over. Volgens mij zou die ook niet misstaan over rijst of pasta, zó lekker.

 Zo maak je zelf béchamelsaus

Dan nog de béchamelsaus. Smelt de boter, meng de bloem er met een garde door en laat even zachtjes pruttelen, zodat de meeste bloemsmaak eruit gebakken wordt. Dan beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Heel langzaam dikt de saus dan in, tot je een prachtige béchamel hebt, die aan de bolle kant van je lepel blijft zitten (en er niet meteen afvalt) Dan 75g van de kaas er in laten smelten en goed op smaak brengen.

Griekse moussaka

Eigenlijk kun je het hele gerecht tot dit moment voorbereiden en individueel laten afkoelen. Want het laatste deel is het opbouwen van de moussaka. Eerst een laag aubergine, dan een deel gehakt, weer een laag aubergine, laatste deel van het gehakt en afsluiten met aubergine. Daarover heen gaat de saus en als allerlaatste de rest van de geraspte kaas.

Bak dit een half uurtje in een oven die je op 200C hebt voorverwarmd, maak in de tussentijd een lekkere Griekse salade en klaar ben je!

Restjes hergebruiken

De hoeveelheid béchamel is overigens ruim. Ik gebruikte de rest voor de witlof ham & kaas uit de oven, die ik de dag erna maakte.

Gepubliceerd op 21 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.