Griekse moussaka



Ook dit was – net als de erwtensoep – zo’n gerecht dat ik eigenlijk nog niet eerder had gemaakt. Dus ging ik op onderzoek uit, want wat maakt moussaka nou lekker? Volgens mij heb ik een recept voor je samengesteld dat het meest de authentieke Griekse moussaka benaderd.

Wel op tijd mee beginnen, want dit recept valt niet in de categorie fast food!

Voor 4-6 grote eters

2 aubergines, in gelijkmatige plakken
2 rode uien, fijngesneden
1tenen knoflook, geperst
500g lamsgehakt
1½ el oregano
1el tijm
½ tl komijn
½ tl cayenne
1½ tl kaneel
1 laurierblaadje
200ml rode wijn
1 blik San Marzano tomaten (á 400g)
zout & peper

Voor de saus

75g boter
75g bloem
600ml melk
1 eidooier
75g geraspte kaas (+ 75g extra)
zout, peper & nootmuskaat

De basis van moussaka

Dat zijn natuurlijk de aubergines. In sommige recepten worden die gefrituurd, ik koos voor de gezondere variant; grillen. Dat is wel even wat werk. Verhit een grillpan en grill de plakken daar 5 minuten per kant in. Dat kun je het beste in etappes doen. Ik was met deze hoeveelheid ongeveer een half uurtje bezig.

Lamsgehakt ragout

In die tijd zet je een grote pan op en fruit je, in een beetje olie, de ui en knoflook aan. Na 5 minuten gaat het gehakt daarbij (je kunt ook rund gebruiken, maar da’s minder authentiek) wat je rul uitbakt. Alle kruiden er nu over strooien en nog een keer goed omscheppen. Wil je wijn gebruiken, dan gaat die er nu bij en laat je die even meekoken. Zonder wijn kan ook prima, dan meteen de tomaten erbij.

Laat de ragout nu lekker 45 minuten op laag vuur pruttelen en inkoken. Het vocht verdampt en je houdt een lekker dikke, smaakvolle ragout over. Volgens mij zou die ook niet misstaan over rijst of pasta, zó lekker.

 Zo maak je zelf béchamelsaus

Dan nog de béchamelsaus. Smelt de boter, meng de bloem er met een garde door en laat even zachtjes pruttelen, zodat de meeste bloemsmaak eruit gebakken wordt. Dan beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Heel langzaam dikt de saus dan in, tot je een prachtige béchamel hebt, die aan de bolle kant van je lepel blijft zitten (en er niet meteen afvalt) Dan 75g van de kaas er in laten smelten en goed op smaak brengen.

Griekse moussaka

Eigenlijk kun je het hele gerecht tot dit moment voorbereiden en individueel laten afkoelen. Want het laatste deel is het opbouwen van de moussaka. Eerst een laag aubergine, dan een deel gehakt, weer een laag aubergine, laatste deel van het gehakt en afsluiten met aubergine. Daarover heen gaat de saus en als allerlaatste de rest van de geraspte kaas.

Bak dit een half uurtje in een oven die je op 200C hebt voorverwarmd, maak in de tussentijd een lekkere Griekse salade en klaar ben je!

Restjes hergebruiken

De hoeveelheid béchamel is overigens ruim. Ik gebruikte de rest voor de witlof ham & kaas uit de oven, die ik de dag erna maakte.

Gepubliceerd op 21 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.