Mont d’Or van de barbecueMont d’Or, dat bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.

Die Mont d’Or is met recht een bijzonder seizoenskaasje. Want hij wordt uitsluitend tussen half maart en half augustus gemaakt. Vroeger werd dit kaasje gemaakt omdat de melkproductie van de koeien in de wintermaanden zodanig terug liep dat er onvoldoende melk was om er Gruyère of Emmental kaas van te maken. Maar nog steeds is de Mont d’Or slechts een aantal maanden per jaar verkrijgbaar en is het dus een echt seizoensproduct.

Mont d’Or kaas

Mont d’Or kan zowel uit Frankrijk als Zwitserland komen. Het enige verschil, naast de locatie waar de kaas gemaakt en gerijpt wordt, is de naam. Uitsluitend de Zwitserse versie mag Vacherin Mont d’Or heten. De Franse versie kom je tegen onder de naam Vacherin du Haut Doubs.
Welke versie van de kaas je ook kiest, het is een geweldige kaas om zacht te laten worden en uit te lepelen. En op een barbecue (of in de oven) gaat dat helemaal geweldig.

Mont d'Or bbq

De ovenversie van dit borrelhapje met Mont d’Or staat ook in Altijd borreltijd, maar ik geef je hieronder de bereiding voor op de barbecue aan.

Voor één Mont d’Or van de barbecue

1 doosje Mont d’Or
2 tenen knoflook, gehalveerd
1 takje rozemarijn

verder nodig: het lekkerste verse stokbrood

BBQ indirect verwarmd tot 175 C

Mont d’Or van de barbecue

Haal de Mont d’Or uit het plastic, maar laat het houten kuipje er om heen zitten. Zet de Mont d’Or op het bijgeleverde deksel en verpak de onderkant als je extra zekerheid wilt ook nog in aluminiumfolie.  Steek de teentjes knoflook in de korst van de kaas en duw het takje rozemarijn er zachtjes op.

Zet de Mont d’Or in zijn geheel op de barbecue en sluit het deksel. Laat 10-12 minuten staan, tot de kaas heerlijk zacht en zo goed als gesmolten is. Eventueel kun je op het laatst nog even het stokbrood ernaast leggen.

Serveer met stukjes vers stokbrood om te dippen. Yum!

Gepubliceerd op 16 november 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.