Mont d’Or van de barbecueMont d’Or, dat bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.

Die Mont d’Or is met recht een bijzonder seizoenskaasje. Want hij wordt uitsluitend tussen half maart en half augustus gemaakt. Vroeger werd dit kaasje gemaakt omdat de melkproductie van de koeien in de wintermaanden zodanig terug liep dat er onvoldoende melk was om er Gruyère of Emmental kaas van te maken. Maar nog steeds is de Mont d’Or slechts een aantal maanden per jaar verkrijgbaar en is het dus een echt seizoensproduct.

Mont d’Or kaas

Mont d’Or kan zowel uit Frankrijk als Zwitserland komen. Het enige verschil, naast de locatie waar de kaas gemaakt en gerijpt wordt, is de naam. Uitsluitend de Zwitserse versie mag Vacherin Mont d’Or heten. De Franse versie kom je tegen onder de naam Vacherin du Haut Doubs.
Welke versie van de kaas je ook kiest, het is een geweldige kaas om zacht te laten worden en uit te lepelen. En op een barbecue (of in de oven) gaat dat helemaal geweldig.

Mont d'Or bbq

De ovenversie van dit borrelhapje met Mont d’Or staat ook in Altijd borreltijd, maar ik geef je hieronder de bereiding voor op de barbecue aan.

Voor één Mont d’Or van de barbecue

1 doosje Mont d’Or
2 tenen knoflook, gehalveerd
1 takje rozemarijn

verder nodig: het lekkerste verse stokbrood

BBQ indirect verwarmd tot 175 C

Mont d’Or van de barbecue

Haal de Mont d’Or uit het plastic, maar laat het houten kuipje er om heen zitten. Zet de Mont d’Or op het bijgeleverde deksel en verpak de onderkant als je extra zekerheid wilt ook nog in aluminiumfolie.  Steek de teentjes knoflook in de korst van de kaas en duw het takje rozemarijn er zachtjes op.

Zet de Mont d’Or in zijn geheel op de barbecue en sluit het deksel. Laat 10-12 minuten staan, tot de kaas heerlijk zacht en zo goed als gesmolten is. Eventueel kun je op het laatst nog even het stokbrood ernaast leggen.

Serveer met stukjes vers stokbrood om te dippen. Yum!

Gepubliceerd op 16 november 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.