Mont d’Or van de barbecue

Mont d’Or, dat bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
Die Mont d’Or is met recht een bijzonder seizoenskaasje. Want hij wordt uitsluitend tussen half maart en half augustus gemaakt. Vroeger werd dit kaasje gemaakt omdat de melkproductie van de koeien in de wintermaanden zodanig terug liep dat er onvoldoende melk was om er Gruyère of Emmental kaas van te maken. Maar nog steeds is de Mont d’Or slechts een aantal maanden per jaar verkrijgbaar en is het dus een echt seizoensproduct.
Mont d’Or kaas
Mont d’Or kan zowel uit Frankrijk als Zwitserland komen. Het enige verschil, naast de locatie waar de kaas gemaakt en gerijpt wordt, is de naam. Uitsluitend de Zwitserse versie mag Vacherin Mont d’Or heten. De Franse versie kom je tegen onder de naam Vacherin du Haut Doubs.
Welke versie van de kaas je ook kiest, het is een geweldige kaas om zacht te laten worden en uit te lepelen. En op een barbecue (of in de oven) gaat dat helemaal geweldig.
De ovenversie van dit borrelhapje met Mont d’Or staat ook in Altijd borreltijd, maar ik geef je hieronder de bereiding voor op de barbecue aan.
Voor één Mont d’Or van de barbecue
1 doosje Mont d’Or
2 tenen knoflook, gehalveerd
1 takje rozemarijn
verder nodig: het lekkerste verse stokbrood
BBQ indirect verwarmd tot 175 C
Mont d’Or van de barbecue
Haal de Mont d’Or uit het plastic, maar laat het houten kuipje er om heen zitten. Zet de Mont d’Or op het bijgeleverde deksel en verpak de onderkant als je extra zekerheid wilt ook nog in aluminiumfolie. Steek de teentjes knoflook in de korst van de kaas en duw het takje rozemarijn er zachtjes op.
Zet de Mont d’Or in zijn geheel op de barbecue en sluit het deksel. Laat 10-12 minuten staan, tot de kaas heerlijk zacht en zo goed als gesmolten is. Eventueel kun je op het laatst nog even het stokbrood ernaast leggen.
Serveer met stukjes vers stokbrood om te dippen. Yum!
Gepubliceerd op 16 november 2022