Mini Apfelstrudel

In Oostenrijk konden wij er afgelopen zomer niet omheen. Apfelstrudel. Daar wil je trouwens ook niet omheen, want als je het ergens lekker kunt eten is het wel in Oostenrijk. Zo, puur. Of met vanillesaus of slagroom.
Maar ik ben lui 😉 en apfelstrudel is best wat werk. Dus daarom een mini variant, met filodeeg. Die je – samen met je kind(eren) – wel heel makkelijk in elkaar draait. Dus lekker én gemak, wat wil je nog meer?!
Voor ongeveer 15 stuks
½ pak filodeeg, ontdooid
150g appelblokjes
45g gehakte noten, ik gebruikte hazelnoten
50g rozijnen
15g boter
25g boter
1tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
1el honing
Oven voorverwarmen op 175C – bakplaat met bakpapier
Zelf apfelstrudel maken
Leg de velletjes filodeeg als ze zijn ontdooid op een vochtige theedoek (anders drogen ze te snel uit) en snijd ze in 3 gelijke delen. Dat kan als het goed is precies op de vouw, van hoe het deeg is opgevouwen in de verpakking. Zorg dat je de andere ingrediënten hebt voorbereid en je oven is voorverwarmd, dan kun je snel werken.
Mini apfelstrudel
Verwarm 15g van de boter en bak hierin de appel, kaneel en honing in 10 minuutjes zachtjes in aan. Vuur uit en noten, rozijnen en rasp toevoegen. Smelt dan de 25g boter, in de magnetron, en gebruik dit om je filodeeg mee in te smeren. Dat hoeft alleen aan de randjes, en daarbinnen doe je een klein beetje van de appelvulling. Vouw nu dicht en besmeer de bovenkant ook nog heel licht met boter. Leg de pakketjes op de bakplaat.
Kleine appelgebakjes
Doe dit tot je vulling op is en bak de strudels dan in 10 minuten goudbruin en knapperig in de voorverwarmde oven. Laat heel even afkoelen en serveer dan meteen, eventueel strooi je nog wat poedersuiker erover. Dit is geen gebakje om te bewaren, eet ze dus liefst zo vers mogelijk!
Gepubliceerd op 15 augustus 2017