Mijn haat- / liefdeverhouding met kerstIeder jaar vind je op Smulpaapje inspiratie voor lekkere gerechten die je thuis met kerst kunt maken. In 2013, het eerste jaar dat ik dat deed, was het één menu. Het jaar daarna, niet alleen een vlees en een vis, maar ook een vegetarisch menu.

En vorig jaar was dat een heel kerstbuffet, inclusief ontbijt- en borrelrecepten. Kerst is feest op Smulpaapje, dat moge duidelijk zijn!

Susan keuken web2.jpg

Smulpaapje en kerst

Toch vind ik kerst ook wel lastig, omdat ik zie dat juist dan mensen – die normaliter niet veel om koken lijken te geven – wel veel geld uitgeven aan eten met kerst en er in eens van alles heel fancy moet. Waarom? vraag ik me dan wel eens af. Waarom eet je niet gewoon het hele jaar lekker? Waarom zo’n druk op die twee dagen per jaar?

Liefde voor kerst

Bij ons thuis is het kerstmotto ‘geen gedoe’ . De laatste decennia waren we met kerstavond met de hele familie bij mijn ouders, met door mijn moeder dagen van te voren gemaakte kippenragout en zelfgemaakte aardappelkroketten. Verder niks. Maar we zijn bij elkaar. En níks is lekkerder dan kippenragout over knapperige aardappelkroketten (dat recept moet ik toch echt nog een keer met jullie delen… Volgend jaar!)

Dit jaar overigens een uitgebreide kerstlunch bij ons thuis, met heel veel lekkers van mijn eigen site zoals kaneelstapelbrood, zelfgebakken speltbrood, maar ook de vanille pannacotta uit het kerstmenu van dit jaar (die verveelt echt nooit, ook al hebben we ‘m al meerdere keren gegeten) en op verzoek van onze dochter de zuurkoolkroketjes uit Zuur.

Relaxen met kerst

De overige dagen, thuis relaxen. Liefst in joggingbroek op de bank, hapjes op de tafel, filmpje aan. Geen gedoe, maar tijd samen. Deels ook ingegeven omdat ik voor Smulpaapje vaak al meerdere keren het kerstmenu heb klaargemaakt in de periode daarvoor (en ja, dus ook opgegeten, zwaar leven hoor 😉 ) en dus wel een beetje klaar ben met in de keuken staan 😉

vegaburger_Susan web2.jpg

Budgetkerst

Dit jaar ga ik het op Smulpaapje íets anders dan anders doen. Zoals ieder jaar ligt de nadruk ook nu op makkelijk, lekker, maakbaar en met het hele gezin hetzelfde eten. Nieuw is dat ik dit jaar ook extra geprobeerd heb om het betaalbaar te houden.

Beide 3gangenmenu’s, inclusief ontbijt én borrelhapjes, kosten je samen om en na bij de € 100 (afhankelijk van waar je boodschappen doet, wat je uit je voorraadkast kunt gebruiken en exclusief wijnen). Dat is dus twee dagen kerst, met vier personen, voor ongeveer € 12,50 per persoon.

Gerechten bovendien die, wat mij betreft, ook tijdens een gezellig etentje met vrienden niet misstaan en dus niet alleen met kerst lekker zijn. Maar wel gerechten die heel feestelijk geserveerd kunnen worden, voor dat échte kerstgevoel.

Kerst gaat om samen zijn

Want dat is tenslotte waar kerst, wat mij betreft, om draait. Samen aan tafel, samen eten, tijd met elkaar zonder dat je je in allerlei gekke culinaire bochten moet wringen. Ik hoop dat ik jullie daar een plezier mee doe. Ik hoop dat jullie gaan genieten. Van elkaar. En van wat er op tafel staat.

kerstmenu 1 web2.jpg
Menu I; rivierkreeftjescockail * varkenshaas in pancetta * berry trifle

Kerstmenu voor het hele gezin

En dan nu hoe de kerstmenu’s er uit zien. Alle recepten vind je door HIER te klikken. Voor jullie staan klaar, recepten voor een menu met als hoofdgerecht vlees én voor een menu met een vegetarisch hoofdgerecht. Daarnaast twee voorgerechten, eentje met vis en eentje vegetarisch. Bovendien nog eens twee heerlijke desserts.

kerstmenu 2 web2.jpg
Menu II; tomatensoepshotjes met caprese spiesjes * vegaburger met pastinaakfrietjes * vanille pannacotta

Maar ook ontbijtjes én borrelhapjes.Allemaal klassiekers die ik in een modern jasje heb gestoken. Met hopelijk voor ieder wat wils!.

kerstontbijt 2016 Smulpaapje
Kerstontbijt: banana pancakes met bacon * cinnamon croissantjes

Wijnsuggesties

Met dank aan sommelier Leonie Mooijekind dit jaar ook wijnsuggesties voor de voor- en hoofdgerechten van beide menu’s. Wijnen uit Spanje, uit het Rueda gebied. Een wijngebied dat ik recent ontdekte en me enorm verraste. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten!

Kerst op Smulpaapje werd mede mogelijk gemaakt door

Tot slot, zoals je ongetwijfeld opvalt zijn de foto’s dit jaar ongekend mooi. Dat komt omdat ik de hulp had van de liefste foodfotograaf én een professionele styliste. Dank je wel The Cooking ResolutionRinze voor de waanzinnige foto’s – ik wist niet dat mijn eten er zo mooi uit kon zien 😉

En dank je wel Anne-Christine Hartman voor de aankleding & styling.. Tot slot dank aan Siematic Amsterdam, voor het ter beschikking stellen van mijn (toekomstige) droomkeuken 😉

Geniet van alle kerstgerechten. Van kerst. En van elkaar. Mooie feestdagen alvast!
Liefs

Susan

Deel je jouw creaties met me?

Ga je een van de menu’s, of een gerecht er van maken zou ik het súper leuk vinden als je die online (Twitter of Instagram) met me deelt, via de hashtag #Smulpaapjekerst of via de Facebookpagina van Smulpaapje.

Gepubliceerd op 10 december 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!