Mijn haat- / liefdeverhouding met kerst



Ieder jaar vind je op Smulpaapje inspiratie voor lekkere gerechten die je thuis met kerst kunt maken. In 2013, het eerste jaar dat ik dat deed, was het één menu. Het jaar daarna, niet alleen een vlees en een vis, maar ook een vegetarisch menu.

En vorig jaar was dat een heel kerstbuffet, inclusief ontbijt- en borrelrecepten. Kerst is feest op Smulpaapje, dat moge duidelijk zijn!

Susan keuken web2.jpg

Smulpaapje en kerst

Toch vind ik kerst ook wel lastig, omdat ik zie dat juist dan mensen – die normaliter niet veel om koken lijken te geven – wel veel geld uitgeven aan eten met kerst en er in eens van alles heel fancy moet. Waarom? vraag ik me dan wel eens af. Waarom eet je niet gewoon het hele jaar lekker? Waarom zo’n druk op die twee dagen per jaar?

Liefde voor kerst

Bij ons thuis is het kerstmotto ‘geen gedoe’ . De laatste decennia waren we met kerstavond met de hele familie bij mijn ouders, met door mijn moeder dagen van te voren gemaakte kippenragout en zelfgemaakte aardappelkroketten. Verder niks. Maar we zijn bij elkaar. En níks is lekkerder dan kippenragout over knapperige aardappelkroketten (dat recept moet ik toch echt nog een keer met jullie delen… Volgend jaar!)

Dit jaar overigens een uitgebreide kerstlunch bij ons thuis, met heel veel lekkers van mijn eigen site zoals kaneelstapelbrood, zelfgebakken speltbrood, maar ook de vanille pannacotta uit het kerstmenu van dit jaar (die verveelt echt nooit, ook al hebben we ‘m al meerdere keren gegeten) en op verzoek van onze dochter de zuurkoolkroketjes uit Zuur.

Relaxen met kerst

De overige dagen, thuis relaxen. Liefst in joggingbroek op de bank, hapjes op de tafel, filmpje aan. Geen gedoe, maar tijd samen. Deels ook ingegeven omdat ik voor Smulpaapje vaak al meerdere keren het kerstmenu heb klaargemaakt in de periode daarvoor (en ja, dus ook opgegeten, zwaar leven hoor 😉 ) en dus wel een beetje klaar ben met in de keuken staan 😉

vegaburger_Susan web2.jpg

Budgetkerst

Dit jaar ga ik het op Smulpaapje íets anders dan anders doen. Zoals ieder jaar ligt de nadruk ook nu op makkelijk, lekker, maakbaar en met het hele gezin hetzelfde eten. Nieuw is dat ik dit jaar ook extra geprobeerd heb om het betaalbaar te houden.

Beide 3gangenmenu’s, inclusief ontbijt én borrelhapjes, kosten je samen om en na bij de € 100 (afhankelijk van waar je boodschappen doet, wat je uit je voorraadkast kunt gebruiken en exclusief wijnen). Dat is dus twee dagen kerst, met vier personen, voor ongeveer € 12,50 per persoon.

Gerechten bovendien die, wat mij betreft, ook tijdens een gezellig etentje met vrienden niet misstaan en dus niet alleen met kerst lekker zijn. Maar wel gerechten die heel feestelijk geserveerd kunnen worden, voor dat échte kerstgevoel.

Kerst gaat om samen zijn

Want dat is tenslotte waar kerst, wat mij betreft, om draait. Samen aan tafel, samen eten, tijd met elkaar zonder dat je je in allerlei gekke culinaire bochten moet wringen. Ik hoop dat ik jullie daar een plezier mee doe. Ik hoop dat jullie gaan genieten. Van elkaar. En van wat er op tafel staat.

kerstmenu 1 web2.jpg
Menu I; rivierkreeftjescockail * varkenshaas in pancetta * berry trifle

Kerstmenu voor het hele gezin

En dan nu hoe de kerstmenu’s er uit zien. Alle recepten vind je door HIER te klikken. Voor jullie staan klaar, recepten voor een menu met als hoofdgerecht vlees én voor een menu met een vegetarisch hoofdgerecht. Daarnaast twee voorgerechten, eentje met vis en eentje vegetarisch. Bovendien nog eens twee heerlijke desserts.

kerstmenu 2 web2.jpg
Menu II; tomatensoepshotjes met caprese spiesjes * vegaburger met pastinaakfrietjes * vanille pannacotta

Maar ook ontbijtjes én borrelhapjes.Allemaal klassiekers die ik in een modern jasje heb gestoken. Met hopelijk voor ieder wat wils!.

kerstontbijt 2016 Smulpaapje
Kerstontbijt: banana pancakes met bacon * cinnamon croissantjes

Wijnsuggesties

Met dank aan sommelier Leonie Mooijekind dit jaar ook wijnsuggesties voor de voor- en hoofdgerechten van beide menu’s. Wijnen uit Spanje, uit het Rueda gebied. Een wijngebied dat ik recent ontdekte en me enorm verraste. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten!

Kerst op Smulpaapje werd mede mogelijk gemaakt door

Tot slot, zoals je ongetwijfeld opvalt zijn de foto’s dit jaar ongekend mooi. Dat komt omdat ik de hulp had van de liefste foodfotograaf én een professionele styliste. Dank je wel The Cooking ResolutionRinze voor de waanzinnige foto’s – ik wist niet dat mijn eten er zo mooi uit kon zien 😉

En dank je wel Anne-Christine Hartman voor de aankleding & styling.. Tot slot dank aan Siematic Amsterdam, voor het ter beschikking stellen van mijn (toekomstige) droomkeuken 😉

Geniet van alle kerstgerechten. Van kerst. En van elkaar. Mooie feestdagen alvast!
Liefs

Susan

Deel je jouw creaties met me?

Ga je een van de menu’s, of een gerecht er van maken zou ik het súper leuk vinden als je die online (Twitter of Instagram) met me deelt, via de hashtag #Smulpaapjekerst of via de Facebookpagina van Smulpaapje.

Gepubliceerd op 10 december 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.