Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
De smaken zijn totaal anders dan je verwacht van een pastagerecht, maar juist dat maakt ‘m zo onweerstaanbaar. Puur comfortfood wat mij betreft, en een mooie manier om je kinderen een andere smaak te laten proeven.
Wellicht twijfel je even, omdat een Midden-Oostenspaghetti misschien wat vreemd klinkt. Maar echt, het is een fantastisch lekker vegetarisch pastarecept. Gewoon een keer proberen!
Vegetarische pasta voor 4-6 personen
- handvol sesamzaadjes
- ½ tl chilivlokken (ik gebruikte net iets minder)
- 1 kilo kastanjechampignons
- 6 tenen knoflook, in plakjes (ik gebruikte de helft)
- 1 volle tl kaneel
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl grof gemalen zwarte peper
- 4 el lichte sojasaus
3 el rozenharissa (ik gebruikte de milde harissa van Souq, bij AH te koop) - 2 el tahin
- 1 liter kokend water
- 400g spaghetti
- 1 bosje lenteui, schuine ringetjes
- 30g koriander
Vegetarische spaghetti met champignons
Begin voor je vegetarische pasta met het roosteren, in een droge koekenpan , van de sesamzaadjes en chili tot het aroma vrijkomt, op niet te hoog vuur. Haal uit de pan en laat in een bakje afkoelen. De champignons moeten grof gehakt zijn. Dat kan met de hand of in de keukenmachine. Bak die, in een grote pan op hoog vuur (zonder olie), een minuut of 5-6 tot ze vocht hebben vrijgelaten en bruin zijn. Voeg dan wat olijfolie toe, zet het vuur lager, en voeg de knoflook toe en bak die 2 minuten mee.
Spaghetti met champignons, harissa en tahin
Kook ondertussen in een ruime pan gezouten water je spaghetti beetgaar. Voeg aan de champignons kaneel, komijn en peper toe en bak 2 minuten mee. Roer er dan de sojasaus, harissa en tahin doorheen. Voeg kokend water toe. Je hebt niet een volle liter nodig, de exacte hoeveelheid hangt af van hoe dik je de saus wilt. Breng, indien gewenst, op smaak met zout of extra sojasaus, zet het vuur hoger en breng de saus aan de kook.
Midden-Oosten Spaghetti uit Bazaar
Roer de gekookte (en uitgelekte pasta), lente ui en koriander door de saus en laat alles warm worden. Bestrooi bij het serveren met het geroosterde sesamzaad en chilivlokkenmengsel. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 16 oktober 2020
2 reacties
Wat een bijzondere combinatie, klinkt heel verrassend met de kaneel. Ben benieuwd!
is ook een niet voor de hand liggende smaakcombi, maar zó lekker!