Mexicaanse stoofvlees met chilibonen



Op Smulpaapje vind je inmiddels al redelijk wat recepten voor chili (met of zonder carne ;-)). Het is een van mijn favoriete gerechten in de winter. In dit gerecht breng ik het beste van al die recepten samen.

Het is wel echt een slow food recept, dus maak ‘wanneer je de tijd hebt en geniet er op drukke dagen van!

Voor 4 personen

350g stoofvlees (ik gebruikte riblap), in blokjes
1 teen knoflook
1 ui
1el neutrale olie (olijfolie of zonnebloemolie)
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl uipoeder
½ tl knoflookpoeder
1 blik San Marzanotomaten (met sap)
1el tomatenpuree
1el bloem
2 blikken chilibonen á 400g (AH)
½ gele en ½ rode paprika, in blokjes
50g chocola (liefst 70% cacao)

Mexicaans stoofvlees

Zet een grote pan op met wat olie en bestrooi in de tussentijd de blokjes vlees met de kruiden. Zorg dat alles goed bedekt is. Fruit de ui en knoflook een paar minuutjes zacht. Bak daarna het vlees in 5 minuten aan, terwijl je het na een paar minuten omschept. Dan de tomatenpuree een minuutje meebakken, de bloem over het vlees strooien en ook nog even meebakken. Tot slot het blik tomaten erbij, zachtjes aan de kook brengen en zo 1-2 uur laten pruttelen. Het vlees stooft zo langzaam gaar en wordt supermals.

Chili met chocola

Tot slot de chilibonen en paprika erbij. Goed warm laten worden en als allerlaatste de chocola door de saus. Laten smelten, proeven, en eventueel met nog zout en peper op smaak brengen. Serveer met (zelfgemaakte) zachte tortilla’s of wat zilvervliesrijst.

Efficiënt koken

Je kunt het hele recept van tevoren klaar maken en invriezen. Laat het daarvoor goed afkoelen, in bakjes en in de vriezer. Het blijft dan zeker 2-3 maanden goed. Opwarmen doe je door de bakjes ’s ochtends uit de vriezer te halen, rustig te laten ontdooien en de inhoud in een pannetje op laag vuur goed warm te laten worden.

 

Gepubliceerd op 5 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.