Mexicaanse stoofvlees met chilibonen



Op Smulpaapje vind je inmiddels al redelijk wat recepten voor chili (met of zonder carne ;-)). Het is een van mijn favoriete gerechten in de winter. In dit gerecht breng ik het beste van al die recepten samen.

Het is wel echt een slow food recept, dus maak ‘wanneer je de tijd hebt en geniet er op drukke dagen van!

Voor 4 personen

350g stoofvlees (ik gebruikte riblap), in blokjes
1 teen knoflook
1 ui
1el neutrale olie (olijfolie of zonnebloemolie)
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl uipoeder
½ tl knoflookpoeder
1 blik San Marzanotomaten (met sap)
1el tomatenpuree
1el bloem
2 blikken chilibonen á 400g (AH)
½ gele en ½ rode paprika, in blokjes
50g chocola (liefst 70% cacao)

Mexicaans stoofvlees

Zet een grote pan op met wat olie en bestrooi in de tussentijd de blokjes vlees met de kruiden. Zorg dat alles goed bedekt is. Fruit de ui en knoflook een paar minuutjes zacht. Bak daarna het vlees in 5 minuten aan, terwijl je het na een paar minuten omschept. Dan de tomatenpuree een minuutje meebakken, de bloem over het vlees strooien en ook nog even meebakken. Tot slot het blik tomaten erbij, zachtjes aan de kook brengen en zo 1-2 uur laten pruttelen. Het vlees stooft zo langzaam gaar en wordt supermals.

Chili met chocola

Tot slot de chilibonen en paprika erbij. Goed warm laten worden en als allerlaatste de chocola door de saus. Laten smelten, proeven, en eventueel met nog zout en peper op smaak brengen. Serveer met (zelfgemaakte) zachte tortilla’s of wat zilvervliesrijst.

Efficiënt koken

Je kunt het hele recept van tevoren klaar maken en invriezen. Laat het daarvoor goed afkoelen, in bakjes en in de vriezer. Het blijft dan zeker 2-3 maanden goed. Opwarmen doe je door de bakjes ’s ochtends uit de vriezer te halen, rustig te laten ontdooien en de inhoud in een pannetje op laag vuur goed warm te laten worden.

 

Gepubliceerd op 5 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.