Mexicaanse stoofvlees met chilibonen



Op Smulpaapje vind je inmiddels al redelijk wat recepten voor chili (met of zonder carne ;-)). Het is een van mijn favoriete gerechten in de winter. In dit gerecht breng ik het beste van al die recepten samen.

Het is wel echt een slow food recept, dus maak ‘wanneer je de tijd hebt en geniet er op drukke dagen van!

Voor 4 personen

350g stoofvlees (ik gebruikte riblap), in blokjes
1 teen knoflook
1 ui
1el neutrale olie (olijfolie of zonnebloemolie)
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl uipoeder
½ tl knoflookpoeder
1 blik San Marzanotomaten (met sap)
1el tomatenpuree
1el bloem
2 blikken chilibonen á 400g (AH)
½ gele en ½ rode paprika, in blokjes
50g chocola (liefst 70% cacao)

Mexicaans stoofvlees

Zet een grote pan op met wat olie en bestrooi in de tussentijd de blokjes vlees met de kruiden. Zorg dat alles goed bedekt is. Fruit de ui en knoflook een paar minuutjes zacht. Bak daarna het vlees in 5 minuten aan, terwijl je het na een paar minuten omschept. Dan de tomatenpuree een minuutje meebakken, de bloem over het vlees strooien en ook nog even meebakken. Tot slot het blik tomaten erbij, zachtjes aan de kook brengen en zo 1-2 uur laten pruttelen. Het vlees stooft zo langzaam gaar en wordt supermals.

Chili met chocola

Tot slot de chilibonen en paprika erbij. Goed warm laten worden en als allerlaatste de chocola door de saus. Laten smelten, proeven, en eventueel met nog zout en peper op smaak brengen. Serveer met (zelfgemaakte) zachte tortilla’s of wat zilvervliesrijst.

Efficiënt koken

Je kunt het hele recept van tevoren klaar maken en invriezen. Laat het daarvoor goed afkoelen, in bakjes en in de vriezer. Het blijft dan zeker 2-3 maanden goed. Opwarmen doe je door de bakjes ’s ochtends uit de vriezer te halen, rustig te laten ontdooien en de inhoud in een pannetje op laag vuur goed warm te laten worden.

 

Gepubliceerd op 5 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.