Mexicaanse stoofvlees met chilibonen



Op Smulpaapje vind je inmiddels al redelijk wat recepten voor chili (met of zonder carne ;-)). Het is een van mijn favoriete gerechten in de winter. In dit gerecht breng ik het beste van al die recepten samen.

Het is wel echt een slow food recept, dus maak ‘wanneer je de tijd hebt en geniet er op drukke dagen van!

Voor 4 personen

350g stoofvlees (ik gebruikte riblap), in blokjes
1 teen knoflook
1 ui
1el neutrale olie (olijfolie of zonnebloemolie)
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl uipoeder
½ tl knoflookpoeder
1 blik San Marzanotomaten (met sap)
1el tomatenpuree
1el bloem
2 blikken chilibonen á 400g (AH)
½ gele en ½ rode paprika, in blokjes
50g chocola (liefst 70% cacao)

Mexicaans stoofvlees

Zet een grote pan op met wat olie en bestrooi in de tussentijd de blokjes vlees met de kruiden. Zorg dat alles goed bedekt is. Fruit de ui en knoflook een paar minuutjes zacht. Bak daarna het vlees in 5 minuten aan, terwijl je het na een paar minuten omschept. Dan de tomatenpuree een minuutje meebakken, de bloem over het vlees strooien en ook nog even meebakken. Tot slot het blik tomaten erbij, zachtjes aan de kook brengen en zo 1-2 uur laten pruttelen. Het vlees stooft zo langzaam gaar en wordt supermals.

Chili met chocola

Tot slot de chilibonen en paprika erbij. Goed warm laten worden en als allerlaatste de chocola door de saus. Laten smelten, proeven, en eventueel met nog zout en peper op smaak brengen. Serveer met (zelfgemaakte) zachte tortilla’s of wat zilvervliesrijst.

Efficiënt koken

Je kunt het hele recept van tevoren klaar maken en invriezen. Laat het daarvoor goed afkoelen, in bakjes en in de vriezer. Het blijft dan zeker 2-3 maanden goed. Opwarmen doe je door de bakjes ’s ochtends uit de vriezer te halen, rustig te laten ontdooien en de inhoud in een pannetje op laag vuur goed warm te laten worden.

 

Gepubliceerd op 5 februari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.