Mexicaanse rijstsalade met kip

Een maaltijdsalade met rijst en heel veel Mexicaanse invloeden, ideaal als makkelijke maaltijd of bijvoorbeeld voor bij de BBQ
Want niet alleen met pasta kun je een uitgebreide maaltijdsalade maken, zo bewijst deze rijstsalade maar weer. Echt alles wat er lekker is zit in deze rijk gevulde maaltijdsalade.
Die kun je lauwwarm eten, maar ook prima koud bij bijvoorbeeld een barbecue. Eet ‘m als makkelijke maaltijd, of serveer met nog lekker wat nacho’s en guacamole erbij. Het is aan jou!
Voor ruim 6 personen, als maaltijd
4 kippendijen
15g tacokruiden
1el neutrale olie
1 blikje mais (á 300g), afgespoeld en uitgelekt
1 blik zwarte bonen (á 400g), afgespoeld en uitgelekt
1 rode paprika, in blokjes
200g gemengde kleine tomaatjes, gehalveerd
3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
1 avocado, in blokjes
250g zilvervliesrijst
voor de dressing
sap van 1 limoen
sap van ½ citroen
2el extra vierge olijfolie
½ tl gemalen chipotle (AH)
Mexicaanse rijstsalade met kip
De basis van deze Mexicaanse rijstsalade is rijst, dus daar begin je mee. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en laat staan. Verhit in de tussentijd een grote koekenpan met de olie en bak hier de kip 10 minuten op redelijk hoog vuur goudbruin en gaar in. Haal de kip uit de pan en bak in de resterende olie en kruiden de mais 2 minuten op hoog vuur aan, voeg dan de bonen toe en bak nog een minuut of twee mee, terwijl je af en toe alles omschept.
Maaltijdsalade met rijst
Doe de rijst in een grote schaal en doe hier de mais en bonen bij. Giet de dressing erover en schep goed door. Snij de rest van de ingrediënten, als ook de kip (die mag in reepjes) en doe dat bij de rest. Schep voorzichtig om. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Lauwwarm vind ik ‘persoonlijk het lekkerst.
Efficiënt koken
Dit is een gerecht dat zich heel goed leent om van te voren klaar te maken. Zet als alles is afgekoeld goed afgedekt in de koelkast. Haal ‘m, voor je gaat eten, wel een half uur van te voren eruit om op kamertemperatuur te komen. Dat is echt lekkerder, dan dat je ‘m koelkastkoud eet.
Gepubliceerd op 16 mei 2021