Mexicaanse chowder met kip & mais

Een chowder is een soep waar ook melk of room aan wordt toegevoegd, waardoor hij lekker romig is. Deze chowder zit bomvol met nog meer lekkers, zoals bonen, mais en kip.
Een goedgevulde maaltijdsoep dus, met een Mexicaans tintje. Vul aan met een kom nacho’s, wat avocado en zure room en je hebt een volwaardige maaltijd.
Voor 6 personen
500g kippendijen, zonder bot
2 tenen knoflook
1 ui, gesnipperd
2el neutrale olie
500g prei, in ringen
750ml kippenbouillon
2 blikjes mais (á 300g)
1 blikje mais (á 150g)
1 blik zwarte bonen (á 400g), afgespoeld en uitgelekt
2tl gemalen chipotle
½ tl gerookt paprikapoeder
1¼ tl gemalen komijn
50g geraspte kaas
500ml melk of room (ik gebruikte 250ml van beiden)
optioneel: 1tl srirachi saus (meer mag natuurlijk altijd)
zout en peper
Voor erbij: nacho’s, zure room, avocado (of maak guacamole)
Mexicaanse maaltijdsoep
Zet een grote soeppan op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin de ui en knoflook 10 minuten aan en voeg dan de prei toe, die je even mee omschept. Voeg de (hele) kippendijen toe, als ook de bouillon, de 2 grote blikken mais en de bonen, bestrooi met de kruiden en breng alles aan de kook.
Romige chowder met mais en kip
Laat de soep 30 minuten op zacht vuur pruttelen en haal dan de kip eruit. Met een staafmixer pureer je de soep half, dus niet glad!, zodat je nog wat textuur overhoudt. Snijd de gare kip in dunne reepjes en doe die, samen met het uitgelekte, kleine blikje mais, terug in de soep en doe de melk/room erbij. Laat nog even goed warm worden. Roer er dan de geraspte kaas door en breng verder op smaak met srirachi saus. Serveer de soep met de nacho’s.
Gepubliceerd op 4 oktober 2017