Mexicaanse bowl met pulled chicken, rijst & bonen

Slowfood. Ik hou er van. Een ideale manier ook om als je tijd hebt (bijvoorbeeld in het weekend, of op een avond) van te voren je doordeweekse maaltijd te maken.
Dit Mexicaanse kipgerecht maak je in z’n geheel in de oven klaar. Alle tijd voor de smaken om diep in de kip door te trekken en jij kunt in de tussentijd lekker iets anders gaan doen. Hoe ideaal wil je het hebben?
Voor 6 personen (of 2 dagen gemak)
800g kippendijen, zonder bot (8 stuks)
2el neutrale olie
2 paprika’s, in blokjes (ik gebruikte groen en geel)
2 tenen knoflook, geperst
1tl gemalen chipotle
½ el gemalen komijn
½ tl oregano
½ tl gerookt paprikapoeder
zwarte peper en zout
1 blik zwarte bonen, uitgelekt (á 400g)
140g mais (uit blik of diepvries)
1 pot milde salsa (á 300g) + 1x water
Om te serveren: gekookte zilvervliesrijst – lenteui, fijngesneden, geraspte kaas & nacho’s
Verder nodig: ovenvaste grote pan – oven voorverwarmen op 100C (hetelucht)
Ovenschotel met kip & bonen
Zet de pan eerst op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin de paprika en knoflook een paar minuten zachtjes in aan. Leg de kippendijen, in z’n geheel, in de pan en bestrooi met alle kruiden. Dan de pot salsa, water (gebruik de pot hiervoor, zoveel heb je nodig), bonen en mais erbij en alles goed doormengen. Zorg dat de kip goed onder het vocht staat.
Slowcooking in de oven
Deksel op de pan en zet ‘nu in de voorverwarmde oven. Vanaf nu kun je lekker niks doen, want de oven doet het werk de komende uren. Na 2 uur alles even goed doormengen. Daarna nog minimaal een uur in de oven staan, langer mag. Trek daarna de kip met twee vorken uit elkaar, je krijgt daardoor pulled chicken. Heerlijk!
Mexicaanse bowl met pulled chicken, rijst & bonen
Kook vlak voordat de oventijd voorbij is de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Verdeel dit over 4 kommen. Daarop gaat de Mexicaanse kip. Garneer met geraspte kaas en fijngesneden lenteuitjes. Serveer met wat nacho’s erbij.
Gepubliceerd op 6 januari 2017