Mexicaanse eenpansmaaltijd met gehakt & rijst

Deze eenpansmaaltijd met gehakt en rijst heeft een Mexicaans tintje door een zelfgemaakte kruidenmix. Lekker smeuïg door de kaas en dan een dakje van nacho’s. Echt een fiesta op je bord!
Het is voor mij een inmiddels bekend fenomeen. Nadat ik 1,5 jaar volle focus heb gehad op het bedenken, testen en uitwerken van recepten voor een nieuw boek val ik daarna vaak in een gat en is mijn kookmojo ver te zoeken. Ik val tijdens zo’n periode terug op klassiekers. Niks mis mee. Het zijn niet voor niets klassiekers.
Maar het werd ook tijd om weer eens even lekker aan het koken te gaan. Dus zocht ik op Pinterest naar wat inspiratie en zag hoe je heel eenvoudig eenpansmaaltijden maakt met een Mexicaans tintje. Dus de kruidenla in gedoken en aan het experimenteren geslagen.
Het resultaat is deze Mexicaanse eenpansmaaltijd met gehakt, rijst en bonen. Je maakt ‘m zo pittig als je zelf wilt. Ik heb hieronder mijn (milde) versie uitgewerkt. Wil je ‘m pittiger, voeg dan van de kruiden elk een theelepel meer toe dan ik heb aangegeven. Wil je nóg meer pit, bak dan een chilipeper mee met de paprika. De rijst kookt gaar in de kruiden en wordt zo ook heerlijk op smaak gebracht.
Voor 4 – 6 personen
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 puntpaprika’s, in blokjes
500 gram rundergehakt
1 tl chilivlokken
2 tl oregano
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
2 tl uipoeder
2 tl gerookt paprikapoeder
1 tl fijn keukenzout
50 gram tomatenpuree (Mutti)
250 gram rijst (langkorrel)
1 pot runderfond (380ml) + 150 ml water
1 blikje mais, afgespoeld en uitgelekt (300g)
1 blikje zwarte bonen (400g)
2 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
1 bosje lente ui, alleen het groen in ringen gesneden
350 gram geraspte kaas (goed smeltend, ik gebruikte een pizzamix geraspte kaas)
verse koriander, naar smaak
1 zak nacho’s, 100 gram verkruimeld
1 avocado, in blokjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Mexicaanse eenpansmaaltijd met gehakt & rijst
Voor deze eenpansmaaltijd begin je met het fruiten van de ui en knoflook in de warme olie. Het is handig om een grote pan te gebruiken, aangezien je alles in dezelfde pan bereidt. Na 5 minuten fruiten voeg je de paprikablokjes toe, fruit die nog twee minuten mee. Dit alles gaat op medium vuur.
Voeg dan het gehakt toe en zet het vuur wat hoger. Bak het gehakt in 5 minuten rul aan Bestrooi met de kruiden en bak die een minuut mee. Dan voeg je de tomatenpuree toe die je ook nog even meebakt.
Gestoofde rijst met Mexicaanse kruiden
Tijd nu om de rijst toe te voegen, als ook de mais, bonen, fond en water. Dit alles laat je (met deksel op de pan) op een lager vuur een kwartiertje stoven/pruttelen. Schep af en toe om, zodat de rijst niet aan de bodem vast kookt en gelijkmatig gaar wordt. De gestoofde rijst neemt op die manier ook lekker alle Mexicaanse kruiden op.
Voeg na de 15 minuten de tomatenblokjes toe en 100 gram van de kaas als ook de lente ui en schep alles even goed om. Bestrooi de bovenkant nu met de rest van de kaas en verkruimel (grof) de nacho’s erover. Vuur uit, deksel op de pan en laat dit zo vijf minuten staan. De kaas smelt onder de nacho’s en maakt het extra smeuïg, terwijl je toch de crunch houdt van de nacho’s. Op dit moment moet echt iedereen aan tafel komen, anders is het effect weg!
Mexicaanse eenpansmaaltijd
Als je de Mexicaanse eenpansmaaltijd met gehakt en rijst gaat serveren bestrooi je die met verse koriander en zet je wat avocadoblokjes op tafel. Opscheppen maar en genieten geblazen!
Gepubliceerd op 19 april 2021