St. Martinus maakt de beste Nederlandse wijnWijndomein St. Martinus mag zich de maker van de beste Nederlandse wijn noemen. De wijnen van St. Martinus vielen meerdere keren in de prijzen. Want tijdens de ‘Keuring der Lage Landen 2020’ behaalde de rode wijn van St. Martinus de hoogste score van alle 282 ingezonden wijnen. Maar er waren meer prijzen!

Ieder jaar is er de ‘Keuring der Lage Landen’ , die bepaalt welke wijngaard de beste wijn van Nederland maakt. Dit jaar waren er 282 ingezonden wijnen. De Cuvee Cabernet 2016 werd uit al die inzendingen als ‘De Beste Nederlandse èn Belgische rode wijn’ betitelt. Ben ik even blij dat ik net vorige week nog een paar flesjes daarvan gekocht heb! Maar St. Martinus viel nog verder in de prijzen.

wijngaard St. Martinus

St. Martinus maakt de beste Nederlandse wijn

Want nog drie andere wijnen van het wijnhuis St.Martinus gingen naar huis met een gouden medaille; de  Johannes 2018, mijn andere lievelings rodewijn de 7 Zonden en  ook Gerardus 2018 vielen in de prijzen. Daarnaast won de dessertwijn ‘LIEF’ als enige een gouden medaille waarmee St.Martinus ook de titel ‘Beste dessertwijn van Nederland & Belgie’ mag voeren.

Stan Beurskens reageerde verheugd op het nieuws: “Alhoewel ik nooit medailles en oorkondes ophang of op de flessen zet, geniet ik uiteraard wel enorm van deze ongelofelijke erkenningen. Samen met een groot team van inmiddels 34 mensen, ben je jaren bezig om een mooie wijn te maken. Al onze liefde en zaligheid stoppen we erin en gelukkig zijn we elk jaar uitverkocht.”

Over de keuring zelf zegt hij: “Het is toch een soort Oscaruitreiking onder vakbroeders. Dit jaar waren dat 50 Nederlandse en 15 Belgische wijngaarden. De wijnen worden blind gekeurd door professionele keurmeesters bij het ‘Weinbau Ambt’ in Neustadt, Duitsland. Daar proeven ze tienduizenden wijnen per jaar! Inzenden betekent altijd risico lopen want je kan ook verliezen. Immers aan de top komen is toch anders dan jaren aan de top blijven.”

“Maar als je dan wint en je wordt voor het 5e jaar achtereen weer “ Beste Wijngaard van Nederland & België ”, dan geeft dat wel een enorme kick!, aldus Stan Beurskens

Rode wijnen van St. Martinus

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik al een aantal jaren verknocht ben aan de wijnen van St. Martinus. Er staan er zelfs een aantal van genoemd in mijn boek Borreltijd.

De rode wijnen, die nu deze prijzen hebben gewonnen, zijn fantastische bewaarwijnen. Kun je daar niet op wachten en wil je ze nu al drinken dan zijn ze al prima op dronk. Ik had nog een 7 Zonden van vorig jaar en die was dit jaar nóg lekkerder. Dus de doos van dit jaar blijft heel fijn nog even liggen. Net als de Cuvée Cabernet die ik vorig weekend kocht.

Je hoeft overigens niet meteen naar Limburg af te reizen. De wijnen van St. Martinus zijn ook in hun webshop te koop. Maar één advies daarbij… Ben wel snel, want op is ook echt op!

Gepubliceerd op 30 oktober 2020


2 reacties

 1. Mike Hirschler schreef:

  Beste mensen,

  Ik ben lid van Vinografia Nederland, een vereniging van verzamelaars van wijnetiketten.

  Dit jaar vieren wij ons 30-jarig jubileum. En daar willen wij natuurlijk op een speciale manier aandacht aan besteden. In september houden wij daarom een tweedaagse internationale reünie en ruilbeurs. Er zullen niet alleen Nederlandse verzamelaars komen, maar ook uit België, Frankrijk, Italië, Duitsland en één Engelsman.

  Tijdens onze jubilea is het de zeer op prijs gestelde gewoonte dat de jubilerende vereniging heel veel mooie etiketten uitdeelt. Dat willen wij natuurlijk ook dit jaar doen. Er zijn veel verzamelaars die naast Franse etiketten en die uit vele andere landen, ook etiketten uit Nederland verzamelen.
  Daarom aan u de vraag of u ons een flink pak van uw wijnetiketten wilt sturen. Onze vereniging is nog maar 40 mens groot (het worden er helaas steeds minder, ooit waren we bijna twee keer zo groot), maar met de buitenlanders erbij hopen wij op een totale opkomst van een kleine 70 verzamelaars. Het mogen oude en nieuwe etiketten zijn, veel of weinig, alles is welkom.

  Uiteraard is het mogelijk dat er betaald wordt voor de portokosten als u dat wenst.

  Zie ook http://www.vinografia.nl

  In afwachting van uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Mike Hirschler, o.a. lid van het organisatiecomité 30-jarig jubileum
  Buddezand 16
  7384 CA Wilp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.