Marokkaanse harira (vegan maaltijdsoep)



Het was lastig kiezen wat ik uit ‘Van Tajine tot havermout’ van Jamila Winwood ging koken, want serieus van alle gerechten kreeg ik trek. Omdat ik dol ben op maaltijdsoepen besloot ik haar vegan harira te maken.

Een goedgevulde Marokkaanse maaltijdsoep die weinig anders meer nodig heeft dan een lekker stuk vers brood erbij! Nodig wel een heleboel eters uit, want je maakt genoeg voor een heel weeshuis!

Voor 6-8 personen als maaltijdsoep

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el olie
3 stengels bleekselderij, dungesneden
1 prei, in dunne ringen (goed gewassen en uitgelekt)
2 blikken kikkererwten (á 310g), afgespoeld en uitgelekt
1 kilo tomaten, ontveld en in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
2cm verse gember, geraspt
5el verse platte peterselie, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1tl kurkuma
1tl paprikapoeder
1tl gemalen komijn
1,5L groentebouillon
1tl harissa
1tl raselhanout
zout en peper
optioneel: 500g lams- of rundvlees

Marokkaanse maaltijdsoep

Zet een grote soeppan op en laat de olie warm worden. Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij, met de deksel op de pan op laag vuur. Prei, tomaten, paprika, gember, peterselie en specerijen erbij en op hoger vuur een paar minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept

Vegan harira

Doe de bouillon er nu bij, als ook de laurierblaadjes en breng alles aan de kook. Laat dan op zacht vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Eventueel kun je er op dit punt ook nog wat vlees in doen, bijvoorbeeld blokjes lamsbout of rundvlees maar dan is het niet langer een vegan soep. De laatste 10 minuten mogen de kikkererwten erbij. Breng de soep aan het eind op smaak met wat harissa, als je een beetje meer pit lekker vindt en wat raselhanout, zout en peper.

Met een staafmixer (of in de blender) pureer je een derde deel van de soep, zodat je wat meer binding krijgt. Maar door niet alles glad te pureren houdt de soep lekker wat ‘bite’. Serveer met vers brood. Smullen maar!

Gepubliceerd op 5 juni 2016


2 reacties

  1. Patty schreef:

    Ik vind deze soep heerlijk en maak hem regelmatig. Maar eh… 1 theelepel harissa en 1 theelepel ras el hanout, op zo’n grote hoeveelheid soep, dat is bij mij sowieso van ieder 1 eetlepel. Bedoel je dat misschien ook?

    • Susan Aretz schreef:

      ik begin met een theelepel en waar gewenst kan dat daarna aangepast worden naar meer. Erbij kan namelijk wel, eraf niet meer 😉 Zo kan iedereen de smaak kiezen die ‘ie het lekkerst vindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.