Marokkaanse harira (vegan maaltijdsoep)



Het was lastig kiezen wat ik uit ‘Van Tajine tot havermout’ van Jamila Winwood ging koken, want serieus van alle gerechten kreeg ik trek. Omdat ik dol ben op maaltijdsoepen besloot ik haar vegan harira te maken.

Een goedgevulde Marokkaanse maaltijdsoep die weinig anders meer nodig heeft dan een lekker stuk vers brood erbij! Nodig wel een heleboel eters uit, want je maakt genoeg voor een heel weeshuis!

Voor 6-8 personen als maaltijdsoep

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el olie
3 stengels bleekselderij, dungesneden
1 prei, in dunne ringen (goed gewassen en uitgelekt)
2 blikken kikkererwten (á 310g), afgespoeld en uitgelekt
1 kilo tomaten, ontveld en in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
2cm verse gember, geraspt
5el verse platte peterselie, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1tl kurkuma
1tl paprikapoeder
1tl gemalen komijn
1,5L groentebouillon
1tl harissa
1tl raselhanout
zout en peper
optioneel: 500g lams- of rundvlees

Marokkaanse maaltijdsoep

Zet een grote soeppan op en laat de olie warm worden. Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij, met de deksel op de pan op laag vuur. Prei, tomaten, paprika, gember, peterselie en specerijen erbij en op hoger vuur een paar minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept

Vegan harira

Doe de bouillon er nu bij, als ook de laurierblaadjes en breng alles aan de kook. Laat dan op zacht vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Eventueel kun je er op dit punt ook nog wat vlees in doen, bijvoorbeeld blokjes lamsbout of rundvlees maar dan is het niet langer een vegan soep. De laatste 10 minuten mogen de kikkererwten erbij. Breng de soep aan het eind op smaak met wat harissa, als je een beetje meer pit lekker vindt en wat raselhanout, zout en peper.

Met een staafmixer (of in de blender) pureer je een derde deel van de soep, zodat je wat meer binding krijgt. Maar door niet alles glad te pureren houdt de soep lekker wat ‘bite’. Serveer met vers brood. Smullen maar!

Gepubliceerd op 5 juni 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.