Marokkaanse harira (vegan maaltijdsoep)



Het was lastig kiezen wat ik uit ‘Van Tajine tot havermout’ van Jamila Winwood ging koken, want serieus van alle gerechten kreeg ik trek. Omdat ik dol ben op maaltijdsoepen besloot ik haar vegan harira te maken.

Een goedgevulde Marokkaanse maaltijdsoep die weinig anders meer nodig heeft dan een lekker stuk vers brood erbij! Nodig wel een heleboel eters uit, want je maakt genoeg voor een heel weeshuis!

Voor 6-8 personen als maaltijdsoep

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el olie
3 stengels bleekselderij, dungesneden
1 prei, in dunne ringen (goed gewassen en uitgelekt)
2 blikken kikkererwten (á 310g), afgespoeld en uitgelekt
1 kilo tomaten, ontveld en in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
2cm verse gember, geraspt
5el verse platte peterselie, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1tl kurkuma
1tl paprikapoeder
1tl gemalen komijn
1,5L groentebouillon
1tl harissa
1tl raselhanout
zout en peper
optioneel: 500g lams- of rundvlees

Marokkaanse maaltijdsoep

Zet een grote soeppan op en laat de olie warm worden. Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij, met de deksel op de pan op laag vuur. Prei, tomaten, paprika, gember, peterselie en specerijen erbij en op hoger vuur een paar minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept

Vegan harira

Doe de bouillon er nu bij, als ook de laurierblaadjes en breng alles aan de kook. Laat dan op zacht vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Eventueel kun je er op dit punt ook nog wat vlees in doen, bijvoorbeeld blokjes lamsbout of rundvlees maar dan is het niet langer een vegan soep. De laatste 10 minuten mogen de kikkererwten erbij. Breng de soep aan het eind op smaak met wat harissa, als je een beetje meer pit lekker vindt en wat raselhanout, zout en peper.

Met een staafmixer (of in de blender) pureer je een derde deel van de soep, zodat je wat meer binding krijgt. Maar door niet alles glad te pureren houdt de soep lekker wat ‘bite’. Serveer met vers brood. Smullen maar!

Gepubliceerd op 5 juni 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.