Marokkaanse harira (vegan maaltijdsoep)



Het was lastig kiezen wat ik uit ‘Van Tajine tot havermout’ van Jamila Winwood ging koken, want serieus van alle gerechten kreeg ik trek. Omdat ik dol ben op maaltijdsoepen besloot ik haar vegan harira te maken.

Een goedgevulde Marokkaanse maaltijdsoep die weinig anders meer nodig heeft dan een lekker stuk vers brood erbij! Nodig wel een heleboel eters uit, want je maakt genoeg voor een heel weeshuis!

Voor 6-8 personen als maaltijdsoep

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el olie
3 stengels bleekselderij, dungesneden
1 prei, in dunne ringen (goed gewassen en uitgelekt)
2 blikken kikkererwten (á 310g), afgespoeld en uitgelekt
1 kilo tomaten, ontveld en in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
2cm verse gember, geraspt
5el verse platte peterselie, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1tl kurkuma
1tl paprikapoeder
1tl gemalen komijn
1,5L groentebouillon
1tl harissa
1tl raselhanout
zout en peper
optioneel: 500g lams- of rundvlees

Marokkaanse maaltijdsoep

Zet een grote soeppan op en laat de olie warm worden. Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij, met de deksel op de pan op laag vuur. Prei, tomaten, paprika, gember, peterselie en specerijen erbij en op hoger vuur een paar minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept

Vegan harira

Doe de bouillon er nu bij, als ook de laurierblaadjes en breng alles aan de kook. Laat dan op zacht vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Eventueel kun je er op dit punt ook nog wat vlees in doen, bijvoorbeeld blokjes lamsbout of rundvlees maar dan is het niet langer een vegan soep. De laatste 10 minuten mogen de kikkererwten erbij. Breng de soep aan het eind op smaak met wat harissa, als je een beetje meer pit lekker vindt en wat raselhanout, zout en peper.

Met een staafmixer (of in de blender) pureer je een derde deel van de soep, zodat je wat meer binding krijgt. Maar door niet alles glad te pureren houdt de soep lekker wat ‘bite’. Serveer met vers brood. Smullen maar!

Gepubliceerd op 5 juni 2016


2 reacties

  1. Patty schreef:

    Ik vind deze soep heerlijk en maak hem regelmatig. Maar eh… 1 theelepel harissa en 1 theelepel ras el hanout, op zo’n grote hoeveelheid soep, dat is bij mij sowieso van ieder 1 eetlepel. Bedoel je dat misschien ook?

    • Susan Aretz schreef:

      ik begin met een theelepel en waar gewenst kan dat daarna aangepast worden naar meer. Erbij kan namelijk wel, eraf niet meer 😉 Zo kan iedereen de smaak kiezen die ‘ie het lekkerst vindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.