Mandarijnensiroop uit Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je met een siroop meer kunt dan limonade maken heb je meteen mijn aandacht. Bij de boekpresentatie van Jam en Zuur van Philipine van der Goes werd de siroop toegevoegd aan een Gin Tonic. Slechts 2 theelepels waren nodig om er een fantastische cocktail van te maken.

Maar hé, dit is Smulpaapje dus dronk ik ‘ook gewoon aangelengd met wat bruiswater én maakte er geweldige ijsjes mee. Ik geef je het recept voor de siroop, zodat je er zelf mee aan de slag kunt!

Voor één fles siroop (ongeveer 400ml)

450g mandarijnen
1 citroen
2cm verse gember
150ml water
250g suiker
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
1 kardemom peul (o.a. bij AH)

Verder nodig

Fijne rasp, citruspers, fijne zeef, 1 gesteriliseerde fles, trechter

Maak zelf je limonadesiroop

Boen onder de koude kraan 2 mandarijnen goed schoon en rasp de schil met een fijne rasp. Pers alle mandarijnen én de citroen uit tot je 250ml fruitsap hebt. Snijd de gember in plakjes (schillen is niet persé nodig)

Zoet en Zuur

Giet het water in een pan (liefst met dikke bodem) en voeg suiker, gember, kaneel, kruidnagel en kardemom toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken, roer af en toe door met een houten pollepel. Laat de suikersiroop, wat het nu geworden is, daarna even iets afkoelen.

Mandarijnensiroop met échte mandarijnen

Voeg de rasp en al het fruitsap toe aan de suikersiroop en verwarm dan tot het kookpunt, terwijl je af en toe roert. Laat het dan, op zacht vuur, 10 minuten zachtjes koken. Blijf ook nu af en toe roeren. Zet nu een trechter in je gesteriliseerde fles. Schenk de siroop dan voorzichtig (want gloeiend heet!) door een zeef, die je boven de trechter houdt. Het is het handigst om dit samen met iemand te doen! Sluit de fles goed af en zet hem dan 10 minuutjes op z’n kop.

Op deze manier is de siroop luchtdicht en kun je ‘maanden, op een donkere plek bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de siroop in de koelkast!

Tip: zo steriliseer je flessen en potjes

Zet je grootste pan gevuld met water op en breng het water aan de kook. Leg hierin je fles en/of potjes, mét de deksels/doppen, en laat het 10 minuten koken. Haal dan – voorzichtig! – uit het water en laat uitstomen. Daarna meteen vullen met hetgeen je hebt gemaakt, op de kop zetten en 10 minuten laten staan, en klaar ben je!

Niet verder vertellen!

Voor de cocktail die ik eerder noemde giet je 1/3 deel Gin in een glas, daarbij 2/3 delen lekkere Tonic (bijvoorbeeld Fever Tree) en voeg er dan 2 theelepels siroop en een kruidnagel aan toe. Lekker wat ijsklontjes erbij en genieten maar. Maar niet verder vertellen hoor!! 😉

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.