Mandarijnensiroop uit Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je met een siroop meer kunt dan limonade maken heb je meteen mijn aandacht. Bij de boekpresentatie van Jam en Zuur van Philipine van der Goes werd de siroop toegevoegd aan een Gin Tonic. Slechts 2 theelepels waren nodig om er een fantastische cocktail van te maken.

Maar hé, dit is Smulpaapje dus dronk ik ‘ook gewoon aangelengd met wat bruiswater én maakte er geweldige ijsjes mee. Ik geef je het recept voor de siroop, zodat je er zelf mee aan de slag kunt!

Voor één fles siroop (ongeveer 400ml)

450g mandarijnen
1 citroen
2cm verse gember
150ml water
250g suiker
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
1 kardemom peul (o.a. bij AH)

Verder nodig

Fijne rasp, citruspers, fijne zeef, 1 gesteriliseerde fles, trechter

Maak zelf je limonadesiroop

Boen onder de koude kraan 2 mandarijnen goed schoon en rasp de schil met een fijne rasp. Pers alle mandarijnen én de citroen uit tot je 250ml fruitsap hebt. Snijd de gember in plakjes (schillen is niet persé nodig)

Zoet en Zuur

Giet het water in een pan (liefst met dikke bodem) en voeg suiker, gember, kaneel, kruidnagel en kardemom toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken, roer af en toe door met een houten pollepel. Laat de suikersiroop, wat het nu geworden is, daarna even iets afkoelen.

Mandarijnensiroop met échte mandarijnen

Voeg de rasp en al het fruitsap toe aan de suikersiroop en verwarm dan tot het kookpunt, terwijl je af en toe roert. Laat het dan, op zacht vuur, 10 minuten zachtjes koken. Blijf ook nu af en toe roeren. Zet nu een trechter in je gesteriliseerde fles. Schenk de siroop dan voorzichtig (want gloeiend heet!) door een zeef, die je boven de trechter houdt. Het is het handigst om dit samen met iemand te doen! Sluit de fles goed af en zet hem dan 10 minuutjes op z’n kop.

Op deze manier is de siroop luchtdicht en kun je ‘maanden, op een donkere plek bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de siroop in de koelkast!

Tip: zo steriliseer je flessen en potjes

Zet je grootste pan gevuld met water op en breng het water aan de kook. Leg hierin je fles en/of potjes, mét de deksels/doppen, en laat het 10 minuten koken. Haal dan – voorzichtig! – uit het water en laat uitstomen. Daarna meteen vullen met hetgeen je hebt gemaakt, op de kop zetten en 10 minuten laten staan, en klaar ben je!

Niet verder vertellen!

Voor de cocktail die ik eerder noemde giet je 1/3 deel Gin in een glas, daarbij 2/3 delen lekkere Tonic (bijvoorbeeld Fever Tree) en voeg er dan 2 theelepels siroop en een kruidnagel aan toe. Lekker wat ijsklontjes erbij en genieten maar. Maar niet verder vertellen hoor!! 😉

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.