Mandarijnensiroop uit Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je met een siroop meer kunt dan limonade maken heb je meteen mijn aandacht. Bij de boekpresentatie van Jam en Zuur van Philipine van der Goes werd de siroop toegevoegd aan een Gin Tonic. Slechts 2 theelepels waren nodig om er een fantastische cocktail van te maken.

Maar hé, dit is Smulpaapje dus dronk ik ‘ook gewoon aangelengd met wat bruiswater én maakte er geweldige ijsjes mee. Ik geef je het recept voor de siroop, zodat je er zelf mee aan de slag kunt!

Voor één fles siroop (ongeveer 400ml)

450g mandarijnen
1 citroen
2cm verse gember
150ml water
250g suiker
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
1 kardemom peul (o.a. bij AH)

Verder nodig

Fijne rasp, citruspers, fijne zeef, 1 gesteriliseerde fles, trechter

Maak zelf je limonadesiroop

Boen onder de koude kraan 2 mandarijnen goed schoon en rasp de schil met een fijne rasp. Pers alle mandarijnen én de citroen uit tot je 250ml fruitsap hebt. Snijd de gember in plakjes (schillen is niet persé nodig)

Zoet en Zuur

Giet het water in een pan (liefst met dikke bodem) en voeg suiker, gember, kaneel, kruidnagel en kardemom toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken, roer af en toe door met een houten pollepel. Laat de suikersiroop, wat het nu geworden is, daarna even iets afkoelen.

Mandarijnensiroop met échte mandarijnen

Voeg de rasp en al het fruitsap toe aan de suikersiroop en verwarm dan tot het kookpunt, terwijl je af en toe roert. Laat het dan, op zacht vuur, 10 minuten zachtjes koken. Blijf ook nu af en toe roeren. Zet nu een trechter in je gesteriliseerde fles. Schenk de siroop dan voorzichtig (want gloeiend heet!) door een zeef, die je boven de trechter houdt. Het is het handigst om dit samen met iemand te doen! Sluit de fles goed af en zet hem dan 10 minuutjes op z’n kop.

Op deze manier is de siroop luchtdicht en kun je ‘maanden, op een donkere plek bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de siroop in de koelkast!

Tip: zo steriliseer je flessen en potjes

Zet je grootste pan gevuld met water op en breng het water aan de kook. Leg hierin je fles en/of potjes, mét de deksels/doppen, en laat het 10 minuten koken. Haal dan – voorzichtig! – uit het water en laat uitstomen. Daarna meteen vullen met hetgeen je hebt gemaakt, op de kop zetten en 10 minuten laten staan, en klaar ben je!

Niet verder vertellen!

Voor de cocktail die ik eerder noemde giet je 1/3 deel Gin in een glas, daarbij 2/3 delen lekkere Tonic (bijvoorbeeld Fever Tree) en voeg er dan 2 theelepels siroop en een kruidnagel aan toe. Lekker wat ijsklontjes erbij en genieten maar. Maar niet verder vertellen hoor!! 😉

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd