Manchego kaaskoekjes (uit Het Hartige Bakboek van Rutger)

Tijdens de boekpresentatie van het Hartige Bakboek van Rutger Bakt heb ik me moeten inhouden om niet álle kaaskoekjes op te eten. Want als ik ergens blij van word is het wel van versgebakken, knapperige kaaskoekjes. Het is een van mijn ultieme guilty pleasures.
Wat een feest dan ook dat je die ultieme kaaskoekjes super gemakkelijk thuis zelf kunt maken. Een bakplaat vol brosse kaaskoekjes is het resultaat. Heerlijk voor als weekendsnack, voor bij de borrel.
Voor een bakplaat vol (30-40stuks)
Voor het deeg
150g boter, op kamertemperatuur
150g manchego, geraspt
1-2tl verse tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
½ tl zout
225g bloem
versgemalen zwarte peper
Verder nodig
1 losgeklopt ei
75g geraspte Manchego kaas, om te bestrooien
extra bloem
invetkwastje
bakplaat met bakpapier – Oven voorverwarmen op 180C
Kaaskoekjes van Rutger
Mix de boter in een paar minuten romig. Meng het eerste deel geraspte Manchego en de tijm door de boter en breng op smaak met zout en peper. Voeg dan de bloem toe en meng tot je een bal deeg ervan kunt vormen. Dit kan zowel met de hand, als met de keukenmachine. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Manchego kaaskoekjes uit Het Hartige Bakboek
Haal het deeg uit de koelkast, bloem je aanrecht lichtjes en rol het deeg uit tot een halve centimeter. Steek met een borrelglaasje koekjes uit het deeg en leg die op de bakplaat. Het deeg dat overblijft voeg je weer samen en rol je opnieuw uit. Herhaal tot je deeg op is en je bakplaat vol. De koekjes worden tijdens het bakken in de oven niet groter, dus je kunt ze gerust allemaal op je bakplaat kwijt.
Verse kaaskoekjes – de ultieme weekendsnack
Bestrijk de koekjes nu met losgeklopt ei en bestrooi met het tweede deel van de geraspte Manchego. Bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Gepubliceerd op 24 september 2017