Malaga ijs met Don Papa rum rozijnen
![Recept-1 Recept-1](https://www.susanaretz.nl/wp-content/uploads/2024/06/Susan-ij-scaled.jpg)
Het is mijn állerlievelings ijs; Malaga ijs. Oftewel rum rozijnen ijs. En als je een ijsmachine hebt, kun je die vanaf nu gewoon thuis maken.
Even over dat Malaga ijs, want daar zit een mooi verhaal aan vast. Malaga ijs komt van oorsprong uit Spanje. Het is vernoemd naar de stad Málaga, die beroemd is om zijn zoete wijn, gemaakt van de Moscatel-druif.
Waar smaakt malaga ijs naar?
Malaga ijs combineert vanille- of naturel roomijs met rozijnen die zijn gedrenkt in Málaga-wijn of een soortgelijke zoete wijn, wat een rijke en complexe smaak oplevert. Omdat we het ook wel eens rum rozijnen ijs noemen heb ik ervoor gekozen om in dit ijsrecept rum te gebruiken en in het bijzonder de Maskara rum van Don Papa.
Hoeveel alcohol zit er in malaga ijs?
Je weekt de rozijnen voor malaga ijs is rum, dus er zitten ongeveer 3 eetlepels alcohol in malaga ijs. Aangezien dit niet verhit wordt, blijft de alcohol in het ijs aangezien je alle rum toevoegt aan je bereiding. Let dus op met kinderen en zwangere vrouwen, die kun je dit ijs beter niet serveren.
Malaga ijs maken met ijsmachine
Het originele recept van dit malaga ijs is van Magimix. Ik voegde er nog wat vanille extract aan toe en gebruikte dus een van mijn favoriete rums. Met de ijsmachine van Magimix maakte ik er vervolgens het állerlekkerste malaga ijs van dat je kunt bedenken. Er is oprecht níks lekkerder dan zelf gedraaid ijs.
Recept malaga ijs
600 ml slagroom
½ tl vanille pasta (of de inhoud van 1 vanille stokje)
100 gram fijne suiker
4 ei dooiers
75 gram rozijnen
45 ml Maskara rum
Verder nodig: ijsmachine (ik gebruik de Magimix Gelato)
Malaga ijs met rum rozijnen
Voor je malaga ijs start je met het wellen van de rozijnen. Ik gebruik zoals gezegd Maskara rum van Don Papa, omdat daar al een hint van vanille in zit. Voel je vrij een andere rum te gebruiken, maar kies wel de lekkerste die je je kunt veroorloven.
Recept malaga ijs
Het recept voor malaga ijs staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten. Wel je rozijnen een paar uur, of zet ze ’s ochtends alvast in de rum, dan zijn ze tegelijk met de rest van de ingrediënten klaar als je ijs gaat maken.
De slagroom giet je in een pan, doe daar de vanille bij. Gebruik je een vanillestokje laat die dan ook lekker meetrekken. Breng alles rustig aan de kook. In de tussentijd klop je de eidooiers met suiker tot ze lichtgeel zijn. Giet daar de warme room rustig bij, terwijl je blijft mixen.
Maak zelf custard
Giet het custardmengsel terug in de pan en breng weer aan de kook (op rustig vuur) terwijl je blijft roeren om te voorkomen dat je scrambled eggs krijgt. Als het na 5 minuten koken is ingedikt kun je op de achterkant van je lepel een streep trekken. Dat is een teken dat je custardmengsel dik genoeg. Zelf custard maken is dus makkelijker dan je denkt.
Giet je custard in een afsluitbare bak en laat 6 uur afkoelen in de koelkast (als je dit in de ochtend doet, heb je eind van de middag vers ijs!). Roer de geweekte rozijnen en de rum door het roommengsel en start je ijsmachine. Schenk het mengsel erin en laat het draaien tot je de gewenste dikte hebt. Reken op 25 – 30 minuten.
Je kunt je malaga ijs nu meteen serveren of schep het in een vriesvaste bak en bewaar in de vriezer tot gebruik. Haal wel een kwartiertje voor je wilt serveren uit de vriezer, dan is je malaga ijs een stuk lekkerder én makkelijker schepbaar!
Gepubliceerd op 2 juni 2024