Macaroniballetjes met 3 soorten kaas – de ultieme borrelhap



Het idee is niet van mij, dat even vooropgesteld. Maar deze macaroniballetjes, die ik in een buitenlands kooktijdschrift zag, zagen er té lekker uit om niet een eigen versie van te maken. Varieer rustig met het soort kaas, hoe pittiger des te meer smaak je balletjes krijgen.

Ik serveerde ze als borrelhapje met een tomatenjam, van vleestomaten die ik úren liet inkoken. Góddelijk!

macaroni balletjes

Voor ongeveer 25 stuks

150g meergranenmacaroni
1el boter
1teen knoflook, geperst
½ tl mosterdpoeder
1 ½ el bloem
250ml halfvolle melk
30g belegen kaas, geraspt
100g comté, geraspt
50g Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
optioneel: 1tl citroenolie (via Foodelicious)

Om te paneren

100g bloem, gekruid met versgemalen pepepr
100g Panko (Japanse broodkruim, bij o.a. de toko en AH te koop)
3 eieren, losgeklopt
 

Borrelhapje met kaas en pasta

Kook de macaroni, maar dan 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. Giet af en laat uitlekken. Terwijl de macaroni kook smelt je de boter in een pan. Daar gaat de mosterdpoeder en knoflook bij en die bak je een minuut mee. Dan de bloem er door mengen en een minuut meebakken.

Saus met heel veel kaas

Scheutje voor scheutje nu de melk erdoor, terwijl je met een garde mengt. Doe dit tot je een sausje hebt en laat dat dan 5 minuten zachtjes pruttelen. Tot slot alle kaas erbij en goed mengen tot het gesmolten is. Doe hier dan de macaroni bij en meng goed door. Tot slot de citroenolie erdoor roeren, als je die gebruikt. Schep alles over in een grote ovenschaal, spreid goed uit en laat afkoelen. Velletje huishoudfolie erover en in de koelkast zetten tot het helemaal door en door koud is. Dit kun je ook prima de dag van te voren doen en dan een nacht wegzetten.

Macaroniballetjes

Schep uit de afgekoelde macaroni hoopjes van ongeveer 30g per stuk en rol ze tot balletje. Haal ze met één hand door de bloem, met de andere hand haal je ze daarna door het ei en met de hand waarmee je ze door de bloem haalde rol je ze nu door de panko. Op deze manier krijg je er geen zootje van en kun je ze het beste paneren. Wil je ze éxtra knapperig, dan nog één rondje ei en Panko extra.

Vegetarische bitterballen met pasta

Verhit in de tussentijd je frituurpan, of zet (zoals ik) een pan met stevige bodem op het vuur met genoeg zonnebloemolie (ik gebruikte een liter) en laat die goed heet worden. Je frituurt de balletjes 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met je zelfgemaakte tomatenjam, of gebruik ketchup om in te dippen. Genieten!

 

Gepubliceerd op 22 juli 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.