Macaroniballetjes met 3 soorten kaas – de ultieme borrelhap



Het idee is niet van mij, dat even vooropgesteld. Maar deze macaroniballetjes, die ik in een buitenlands kooktijdschrift zag, zagen er té lekker uit om niet een eigen versie van te maken. Varieer rustig met het soort kaas, hoe pittiger des te meer smaak je balletjes krijgen.

Ik serveerde ze als borrelhapje met een tomatenjam, van vleestomaten die ik úren liet inkoken. Góddelijk!

macaroni balletjes

Voor ongeveer 25 stuks

150g meergranenmacaroni
1el boter
1teen knoflook, geperst
½ tl mosterdpoeder
1 ½ el bloem
250ml halfvolle melk
30g belegen kaas, geraspt
100g comté, geraspt
50g Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
optioneel: 1tl citroenolie (via Foodelicious)

Om te paneren

100g bloem, gekruid met versgemalen pepepr
100g Panko (Japanse broodkruim, bij o.a. de toko en AH te koop)
3 eieren, losgeklopt
 

Borrelhapje met kaas en pasta

Kook de macaroni, maar dan 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. Giet af en laat uitlekken. Terwijl de macaroni kook smelt je de boter in een pan. Daar gaat de mosterdpoeder en knoflook bij en die bak je een minuut mee. Dan de bloem er door mengen en een minuut meebakken.

Saus met heel veel kaas

Scheutje voor scheutje nu de melk erdoor, terwijl je met een garde mengt. Doe dit tot je een sausje hebt en laat dat dan 5 minuten zachtjes pruttelen. Tot slot alle kaas erbij en goed mengen tot het gesmolten is. Doe hier dan de macaroni bij en meng goed door. Tot slot de citroenolie erdoor roeren, als je die gebruikt. Schep alles over in een grote ovenschaal, spreid goed uit en laat afkoelen. Velletje huishoudfolie erover en in de koelkast zetten tot het helemaal door en door koud is. Dit kun je ook prima de dag van te voren doen en dan een nacht wegzetten.

Macaroniballetjes

Schep uit de afgekoelde macaroni hoopjes van ongeveer 30g per stuk en rol ze tot balletje. Haal ze met één hand door de bloem, met de andere hand haal je ze daarna door het ei en met de hand waarmee je ze door de bloem haalde rol je ze nu door de panko. Op deze manier krijg je er geen zootje van en kun je ze het beste paneren. Wil je ze éxtra knapperig, dan nog één rondje ei en Panko extra.

Vegetarische bitterballen met pasta

Verhit in de tussentijd je frituurpan, of zet (zoals ik) een pan met stevige bodem op het vuur met genoeg zonnebloemolie (ik gebruikte een liter) en laat die goed heet worden. Je frituurt de balletjes 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met je zelfgemaakte tomatenjam, of gebruik ketchup om in te dippen. Genieten!

 

Gepubliceerd op 22 juli 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.