Macaroniballetjes met 3 soorten kaas – de ultieme borrelhap



Het idee is niet van mij, dat even vooropgesteld. Maar deze macaroniballetjes, die ik in een buitenlands kooktijdschrift zag, zagen er té lekker uit om niet een eigen versie van te maken. Varieer rustig met het soort kaas, hoe pittiger des te meer smaak je balletjes krijgen.

Ik serveerde ze als borrelhapje met een tomatenjam, van vleestomaten die ik úren liet inkoken. Góddelijk!

macaroni balletjes

Voor ongeveer 25 stuks

150g meergranenmacaroni
1el boter
1teen knoflook, geperst
½ tl mosterdpoeder
1 ½ el bloem
250ml halfvolle melk
30g belegen kaas, geraspt
100g comté, geraspt
50g Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
optioneel: 1tl citroenolie (via Foodelicious)

Om te paneren

100g bloem, gekruid met versgemalen pepepr
100g Panko (Japanse broodkruim, bij o.a. de toko en AH te koop)
3 eieren, losgeklopt
 

Borrelhapje met kaas en pasta

Kook de macaroni, maar dan 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. Giet af en laat uitlekken. Terwijl de macaroni kook smelt je de boter in een pan. Daar gaat de mosterdpoeder en knoflook bij en die bak je een minuut mee. Dan de bloem er door mengen en een minuut meebakken.

Saus met heel veel kaas

Scheutje voor scheutje nu de melk erdoor, terwijl je met een garde mengt. Doe dit tot je een sausje hebt en laat dat dan 5 minuten zachtjes pruttelen. Tot slot alle kaas erbij en goed mengen tot het gesmolten is. Doe hier dan de macaroni bij en meng goed door. Tot slot de citroenolie erdoor roeren, als je die gebruikt. Schep alles over in een grote ovenschaal, spreid goed uit en laat afkoelen. Velletje huishoudfolie erover en in de koelkast zetten tot het helemaal door en door koud is. Dit kun je ook prima de dag van te voren doen en dan een nacht wegzetten.

Macaroniballetjes

Schep uit de afgekoelde macaroni hoopjes van ongeveer 30g per stuk en rol ze tot balletje. Haal ze met één hand door de bloem, met de andere hand haal je ze daarna door het ei en met de hand waarmee je ze door de bloem haalde rol je ze nu door de panko. Op deze manier krijg je er geen zootje van en kun je ze het beste paneren. Wil je ze éxtra knapperig, dan nog één rondje ei en Panko extra.

Vegetarische bitterballen met pasta

Verhit in de tussentijd je frituurpan, of zet (zoals ik) een pan met stevige bodem op het vuur met genoeg zonnebloemolie (ik gebruikte een liter) en laat die goed heet worden. Je frituurt de balletjes 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met je zelfgemaakte tomatenjam, of gebruik ketchup om in te dippen. Genieten!

 

Gepubliceerd op 22 juli 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.