Macaroniballetjes met 3 soorten kaas – de ultieme borrelhap



Het idee is niet van mij, dat even vooropgesteld. Maar deze macaroniballetjes, die ik in een buitenlands kooktijdschrift zag, zagen er té lekker uit om niet een eigen versie van te maken. Varieer rustig met het soort kaas, hoe pittiger des te meer smaak je balletjes krijgen.

Ik serveerde ze als borrelhapje met een tomatenjam, van vleestomaten die ik úren liet inkoken. Góddelijk!

macaroni balletjes

Voor ongeveer 25 stuks

150g meergranenmacaroni
1el boter
1teen knoflook, geperst
½ tl mosterdpoeder
1 ½ el bloem
250ml halfvolle melk
30g belegen kaas, geraspt
100g comté, geraspt
50g Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
optioneel: 1tl citroenolie (via Foodelicious)

Om te paneren

100g bloem, gekruid met versgemalen pepepr
100g Panko (Japanse broodkruim, bij o.a. de toko en AH te koop)
3 eieren, losgeklopt
 

Borrelhapje met kaas en pasta

Kook de macaroni, maar dan 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. Giet af en laat uitlekken. Terwijl de macaroni kook smelt je de boter in een pan. Daar gaat de mosterdpoeder en knoflook bij en die bak je een minuut mee. Dan de bloem er door mengen en een minuut meebakken.

Saus met heel veel kaas

Scheutje voor scheutje nu de melk erdoor, terwijl je met een garde mengt. Doe dit tot je een sausje hebt en laat dat dan 5 minuten zachtjes pruttelen. Tot slot alle kaas erbij en goed mengen tot het gesmolten is. Doe hier dan de macaroni bij en meng goed door. Tot slot de citroenolie erdoor roeren, als je die gebruikt. Schep alles over in een grote ovenschaal, spreid goed uit en laat afkoelen. Velletje huishoudfolie erover en in de koelkast zetten tot het helemaal door en door koud is. Dit kun je ook prima de dag van te voren doen en dan een nacht wegzetten.

Macaroniballetjes

Schep uit de afgekoelde macaroni hoopjes van ongeveer 30g per stuk en rol ze tot balletje. Haal ze met één hand door de bloem, met de andere hand haal je ze daarna door het ei en met de hand waarmee je ze door de bloem haalde rol je ze nu door de panko. Op deze manier krijg je er geen zootje van en kun je ze het beste paneren. Wil je ze éxtra knapperig, dan nog één rondje ei en Panko extra.

Vegetarische bitterballen met pasta

Verhit in de tussentijd je frituurpan, of zet (zoals ik) een pan met stevige bodem op het vuur met genoeg zonnebloemolie (ik gebruikte een liter) en laat die goed heet worden. Je frituurt de balletjes 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met je zelfgemaakte tomatenjam, of gebruik ketchup om in te dippen. Genieten!

 

Gepubliceerd op 22 juli 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.