Macaroniballetjes met 3 soorten kaas – de ultieme borrelhap



Het idee is niet van mij, dat even vooropgesteld. Maar deze macaroniballetjes, die ik in een buitenlands kooktijdschrift zag, zagen er té lekker uit om niet een eigen versie van te maken. Varieer rustig met het soort kaas, hoe pittiger des te meer smaak je balletjes krijgen.

Ik serveerde ze als borrelhapje met een tomatenjam, van vleestomaten die ik úren liet inkoken. Góddelijk!

macaroni balletjes

Voor ongeveer 25 stuks

150g meergranenmacaroni
1el boter
1teen knoflook, geperst
½ tl mosterdpoeder
1 ½ el bloem
250ml halfvolle melk
30g belegen kaas, geraspt
100g comté, geraspt
50g Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper
optioneel: 1tl citroenolie (via Foodelicious)

Om te paneren

100g bloem, gekruid met versgemalen pepepr
100g Panko (Japanse broodkruim, bij o.a. de toko en AH te koop)
3 eieren, losgeklopt
 

Borrelhapje met kaas en pasta

Kook de macaroni, maar dan 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. Giet af en laat uitlekken. Terwijl de macaroni kook smelt je de boter in een pan. Daar gaat de mosterdpoeder en knoflook bij en die bak je een minuut mee. Dan de bloem er door mengen en een minuut meebakken.

Saus met heel veel kaas

Scheutje voor scheutje nu de melk erdoor, terwijl je met een garde mengt. Doe dit tot je een sausje hebt en laat dat dan 5 minuten zachtjes pruttelen. Tot slot alle kaas erbij en goed mengen tot het gesmolten is. Doe hier dan de macaroni bij en meng goed door. Tot slot de citroenolie erdoor roeren, als je die gebruikt. Schep alles over in een grote ovenschaal, spreid goed uit en laat afkoelen. Velletje huishoudfolie erover en in de koelkast zetten tot het helemaal door en door koud is. Dit kun je ook prima de dag van te voren doen en dan een nacht wegzetten.

Macaroniballetjes

Schep uit de afgekoelde macaroni hoopjes van ongeveer 30g per stuk en rol ze tot balletje. Haal ze met één hand door de bloem, met de andere hand haal je ze daarna door het ei en met de hand waarmee je ze door de bloem haalde rol je ze nu door de panko. Op deze manier krijg je er geen zootje van en kun je ze het beste paneren. Wil je ze éxtra knapperig, dan nog één rondje ei en Panko extra.

Vegetarische bitterballen met pasta

Verhit in de tussentijd je frituurpan, of zet (zoals ik) een pan met stevige bodem op het vuur met genoeg zonnebloemolie (ik gebruikte een liter) en laat die goed heet worden. Je frituurt de balletjes 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met je zelfgemaakte tomatenjam, of gebruik ketchup om in te dippen. Genieten!

 

Gepubliceerd op 22 juli 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 september 2021
mini bloemkool burgers
 
Mini bloemkool burgers

Kleine vega burgers gemaakt van bloemkool en lekkere Italiaanse kruiden. Je nieuwe favoriete bloemkoolrecept en gegarandeerd kidsproof!
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.