Mandarijnen yoghurt & maanzaadcake van Nadia Zerouali

Tijdens het interview met Nadia Zerouali, voor In de keuken met.. , aten we een fantastisch lekkere cake met als basis yoghurt, mandarijn en maanzaad. Een variant op een cake uit haar boek ‘Een druppel rozenwater’
Een cake, zoals Nadia zelf zegt, die “Niet al te zoet en lekker klef is.. favoriet ook als ontbijtcake!” En dat alles kan ik meer dan beamen, want ik maakte ‘m thuis natuurlijk ook nog een keer. Heerlijk!
Maanzaadcake, genoeg voor ruim 10 personen
180 ml zonnebloemolie
350 g kristalsuiker
snufje zout
2 stevige mandarijnen, rasp en sap
2 eieren
280 g Turkse yoghurt (ik gebruikte volle kwark)
300 g zelfrijzend bakmeel
1 tl baksoda
4 el maanzaad
Verder nodig: springvorm Ø 24cm – Verwarm de oven voor op 180°C.
Snelle maanzaadcake met yoghurt
Klop met de (hand)mixer in een kom de zonnebloemolie met de suiker en de rasp van de mandarijnen romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed door. Voeg het sap van de mandarijnen en de yoghurt toe en klop goed door. Spatel het bakmeel en de baksoda erdoor tot het een glad beslag is.
Haal een derde van het beslag eruit en doe dat in een apart kommetje. Meng dat deel van het beslag met het maanzaad, en schep dit terug bij de rest van het beslag. Roer het er in 2-3 keer omscheppen doorheen. Het maanzaad hoeft niet mooi verdeeld, het is de bedoeling dat je een gemarmerd effect krijgt.
Maanzaadcake van Nadia Zerouali
Verdeel het beslag over de beboterde en bebloemde bakvorm en bak de cake in de oven in ca. 45 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden erin gestoken satéstokje er droog uitkomt. Laat de cake kort in de vorm afkoelen. Maak dan de ring los en laat hem op een taartrooster volledig koud worden of eet het direct en nog lekker warm. Bestrooi, als ‘ie goed genoeg is afgekoeld, met wat poedersuiker en eventueel nog wat extra mandarijnenrasp.
Gepubliceerd op 20 februari 2018