Maanzaad & sesamtulband met vijgenjam



Ja jongens, het is toch niet mogelijk om maar één recept te kiezen uit Onder de Mediterrane zon van Nadia & Merijn om met jullie te delen. Het boek staat vól met lekkers. Omdat ik al een tijdje niet meer had gebakken koos ik uiteindelijk deze tulband uit het hoofdstuk Libanon & Syrië.

Ik hou van maanzaad in baksels en de sesam voegt nog meer notigs toe. Ik kocht bij de Turkse supermarkt de aanbevolen kaymak en moest me inhouden om het maar bij twee plakjes cake te laten. Goddelijk!

Tulband NadiaMerijn

Voor een tulband van ongeveer 10 plakken

200g gesmolten, ongezouten, boter (+ beetje om in te vetten)
200g suiker
snuf zout
200g bloem
4 eieren
50g wit sesamzaad
50g maanzaad
rasp van 1 citroen

Voor erbij kaymak (een soort créme fraiche) & jam (het boek gebruikt rozenjam, ik koos voor vijgenjam). In plaats van kaymak kun je ook 200g Turkse (10% vet) yoghurt mengen met 100g mascarpone

Verder nodig: tulbandvorm, goed ingevet – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Maanzaad & sesamtulband uit Onder de Mediterrane Zon

Mix de gesmolten, iets afgekoelde, boter met de suiker en een snuf zoet met een hand- of standmixer minstens 10 minuten. Niet korter, dit zorgt namelijk voor de luchtigheid. Dan één voor één de eieren erbij. Ieder volgend ei pas als de vorige helemaal is opgenomen. Zeef dan de bloem in de kom en spatel luchtig door. Nu citroenrasp, sesam- en maanzaad erbij en nog even doorspatelen. De citroenrasp zit niet in het originele recept, maar vind ik wat extra frisheid geven.

Tulband met maanzaad & citroen

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in ongeveer een uur en 15 minuten (ovens kunnen verschillen, dus check na een uur!) lichtbruin en gaar (een prikker moet er droog uitkomen). Laat in de vorm even afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Meng de kaymak met lekker wat jam en serveer deze bij de tulband. Mmmmmm!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.