Maanzaad & sesamtulband met vijgenjam



Ja jongens, het is toch niet mogelijk om maar één recept te kiezen uit Onder de Mediterrane zon van Nadia & Merijn om met jullie te delen. Het boek staat vól met lekkers. Omdat ik al een tijdje niet meer had gebakken koos ik uiteindelijk deze tulband uit het hoofdstuk Libanon & Syrië.

Ik hou van maanzaad in baksels en de sesam voegt nog meer notigs toe. Ik kocht bij de Turkse supermarkt de aanbevolen kaymak en moest me inhouden om het maar bij twee plakjes cake te laten. Goddelijk!

Tulband NadiaMerijn

Voor een tulband van ongeveer 10 plakken

200g gesmolten, ongezouten, boter (+ beetje om in te vetten)
200g suiker
snuf zout
200g bloem
4 eieren
50g wit sesamzaad
50g maanzaad
rasp van 1 citroen

Voor erbij kaymak (een soort créme fraiche) & jam (het boek gebruikt rozenjam, ik koos voor vijgenjam). In plaats van kaymak kun je ook 200g Turkse (10% vet) yoghurt mengen met 100g mascarpone

Verder nodig: tulbandvorm, goed ingevet – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Maanzaad & sesamtulband uit Onder de Mediterrane Zon

Mix de gesmolten, iets afgekoelde, boter met de suiker en een snuf zoet met een hand- of standmixer minstens 10 minuten. Niet korter, dit zorgt namelijk voor de luchtigheid. Dan één voor één de eieren erbij. Ieder volgend ei pas als de vorige helemaal is opgenomen. Zeef dan de bloem in de kom en spatel luchtig door. Nu citroenrasp, sesam- en maanzaad erbij en nog even doorspatelen. De citroenrasp zit niet in het originele recept, maar vind ik wat extra frisheid geven.

Tulband met maanzaad & citroen

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in ongeveer een uur en 15 minuten (ovens kunnen verschillen, dus check na een uur!) lichtbruin en gaar (een prikker moet er droog uitkomen). Laat in de vorm even afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Meng de kaymak met lekker wat jam en serveer deze bij de tulband. Mmmmmm!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.