Maanzaad & sesamtulband met vijgenjam

Ja jongens, het is toch niet mogelijk om maar één recept te kiezen uit Onder de Mediterrane zon van Nadia & Merijn om met jullie te delen. Het boek staat vól met lekkers. Omdat ik al een tijdje niet meer had gebakken koos ik uiteindelijk deze tulband uit het hoofdstuk Libanon & Syrië.
Ik hou van maanzaad in baksels en de sesam voegt nog meer notigs toe. Ik kocht bij de Turkse supermarkt de aanbevolen kaymak en moest me inhouden om het maar bij twee plakjes cake te laten. Goddelijk!
Voor een tulband van ongeveer 10 plakken
200g gesmolten, ongezouten, boter (+ beetje om in te vetten)
200g suiker
snuf zout
200g bloem
4 eieren
50g wit sesamzaad
50g maanzaad
rasp van 1 citroen
Voor erbij kaymak (een soort créme fraiche) & jam (het boek gebruikt rozenjam, ik koos voor vijgenjam). In plaats van kaymak kun je ook 200g Turkse (10% vet) yoghurt mengen met 100g mascarpone
Verder nodig: tulbandvorm, goed ingevet – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)
Maanzaad & sesamtulband uit Onder de Mediterrane Zon
Mix de gesmolten, iets afgekoelde, boter met de suiker en een snuf zoet met een hand- of standmixer minstens 10 minuten. Niet korter, dit zorgt namelijk voor de luchtigheid. Dan één voor één de eieren erbij. Ieder volgend ei pas als de vorige helemaal is opgenomen. Zeef dan de bloem in de kom en spatel luchtig door. Nu citroenrasp, sesam- en maanzaad erbij en nog even doorspatelen. De citroenrasp zit niet in het originele recept, maar vind ik wat extra frisheid geven.
Tulband met maanzaad & citroen
Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in ongeveer een uur en 15 minuten (ovens kunnen verschillen, dus check na een uur!) lichtbruin en gaar (een prikker moet er droog uitkomen). Laat in de vorm even afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.
Meng de kaymak met lekker wat jam en serveer deze bij de tulband. Mmmmmm!
Gepubliceerd op 17 oktober 2018