Maanzaad & sesamtulband met vijgenjam



Ja jongens, het is toch niet mogelijk om maar één recept te kiezen uit Onder de Mediterrane zon van Nadia & Merijn om met jullie te delen. Het boek staat vól met lekkers. Omdat ik al een tijdje niet meer had gebakken koos ik uiteindelijk deze tulband uit het hoofdstuk Libanon & Syrië.

Ik hou van maanzaad in baksels en de sesam voegt nog meer notigs toe. Ik kocht bij de Turkse supermarkt de aanbevolen kaymak en moest me inhouden om het maar bij twee plakjes cake te laten. Goddelijk!

Tulband NadiaMerijn

Voor een tulband van ongeveer 10 plakken

200g gesmolten, ongezouten, boter (+ beetje om in te vetten)
200g suiker
snuf zout
200g bloem
4 eieren
50g wit sesamzaad
50g maanzaad
rasp van 1 citroen

Voor erbij kaymak (een soort créme fraiche) & jam (het boek gebruikt rozenjam, ik koos voor vijgenjam). In plaats van kaymak kun je ook 200g Turkse (10% vet) yoghurt mengen met 100g mascarpone

Verder nodig: tulbandvorm, goed ingevet – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Maanzaad & sesamtulband uit Onder de Mediterrane Zon

Mix de gesmolten, iets afgekoelde, boter met de suiker en een snuf zoet met een hand- of standmixer minstens 10 minuten. Niet korter, dit zorgt namelijk voor de luchtigheid. Dan één voor één de eieren erbij. Ieder volgend ei pas als de vorige helemaal is opgenomen. Zeef dan de bloem in de kom en spatel luchtig door. Nu citroenrasp, sesam- en maanzaad erbij en nog even doorspatelen. De citroenrasp zit niet in het originele recept, maar vind ik wat extra frisheid geven.

Tulband met maanzaad & citroen

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in ongeveer een uur en 15 minuten (ovens kunnen verschillen, dus check na een uur!) lichtbruin en gaar (een prikker moet er droog uitkomen). Laat in de vorm even afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Meng de kaymak met lekker wat jam en serveer deze bij de tulband. Mmmmmm!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!