Maanzaad & sesamtulband met vijgenjam



Ja jongens, het is toch niet mogelijk om maar één recept te kiezen uit Onder de Mediterrane zon van Nadia & Merijn om met jullie te delen. Het boek staat vól met lekkers. Omdat ik al een tijdje niet meer had gebakken koos ik uiteindelijk deze tulband uit het hoofdstuk Libanon & Syrië.

Ik hou van maanzaad in baksels en de sesam voegt nog meer notigs toe. Ik kocht bij de Turkse supermarkt de aanbevolen kaymak en moest me inhouden om het maar bij twee plakjes cake te laten. Goddelijk!

Tulband NadiaMerijn

Voor een tulband van ongeveer 10 plakken

200g gesmolten, ongezouten, boter (+ beetje om in te vetten)
200g suiker
snuf zout
200g bloem
4 eieren
50g wit sesamzaad
50g maanzaad
rasp van 1 citroen

Voor erbij kaymak (een soort créme fraiche) & jam (het boek gebruikt rozenjam, ik koos voor vijgenjam). In plaats van kaymak kun je ook 200g Turkse (10% vet) yoghurt mengen met 100g mascarpone

Verder nodig: tulbandvorm, goed ingevet – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Maanzaad & sesamtulband uit Onder de Mediterrane Zon

Mix de gesmolten, iets afgekoelde, boter met de suiker en een snuf zoet met een hand- of standmixer minstens 10 minuten. Niet korter, dit zorgt namelijk voor de luchtigheid. Dan één voor één de eieren erbij. Ieder volgend ei pas als de vorige helemaal is opgenomen. Zeef dan de bloem in de kom en spatel luchtig door. Nu citroenrasp, sesam- en maanzaad erbij en nog even doorspatelen. De citroenrasp zit niet in het originele recept, maar vind ik wat extra frisheid geven.

Tulband met maanzaad & citroen

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in ongeveer een uur en 15 minuten (ovens kunnen verschillen, dus check na een uur!) lichtbruin en gaar (een prikker moet er droog uitkomen). Laat in de vorm even afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Meng de kaymak met lekker wat jam en serveer deze bij de tulband. Mmmmmm!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!