Luikse wafels met kiwisalsaMaak Luikse wafels met daarop een frisse kiwisalsa. En je verwenontbijtje wordt in één hap het ultieme weekendontbijt. Je nieuwe favoriete ontbijtrecept!

Want Luikse wafels maak je, in tegenstelling tot gewone wafels, met een deeg dat moet rijzen. En hoewel ik daar doordeweeks vaak ook wel tijd voor heb (ochtendmens zijn heeft ook zo z’n voordelen) zullen de meeste mensen die tijd liefst in het weekend nemen. Dat is echt de moeite waard kan ik je vertellen!

In de authentieke Luikse wafels zit suikerkandij, iets dat in Nederland niet te koop is. Ik heb daar een handig trucje voor bedacht. Maar wat deze Luikse wafels nu echt het állerlekkerst maakt is de combinatie met een frisse kiwisalsa.

Je nieuwe favoriete ontbijtrecept

Dus verwennerij in je wafel, een vitaminebommetje daar boven op. Want wist je dat Zespri kiwi’s boordevol vitamine C zitten? Dus voilá, je nieuwe favoriete ontbijt is perfect in balans 😉

Omdat ik niet kon kiezen gebruikte ik zowel de Zespri SunGold kiwi als de Zespri Green kiwi in mijn salsa. Een perfecte basis en met iedere hap wafel krijg je een hap vitamines mee.

De kiwi’s zijn namelijk dé tip om al bij het ontbijt jouw dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Hoe lekker en gezond wil je het hebben? Die salsa kun je uiteraard verder aanvullen met ieder (kleingesneden) fruit dat je lekker vindt.

Dit recept is genoeg voor vier personen. Mochten de wafels nou niet opgaan, dan kun je die ook prima invriezen. Dan hoef je ze, op de dag dat je zin hebt in Luikse wafels als ontbijt (of bij de koffie) alleen maar even in de broodrooster ‘op te piepen’.

Luikse wafels

Dit is hoe je ze maakt!

500 gram bloem
50 gram fijne kristalsuiker
½ tl fijn keukenzout
1 tl kaneel
2 zakjes gedroogde gist (à 7 gram)
175 gram halfvolle melk
2 eieren
200 gram zachte boter, in blokjes
50 gram rietsuikerklontjes, in blokjes gesneden
3 Zespri kiwi’s (naar keuze), in blokjes gesneden

Verder nodig: wafelijzer – mixer met deeghaak

Luikse wafels met kiwisalsa

Je begint als eerste met het deeg voor je Luikse wafels. Verwarm in een pannetje de melk tot handwarm (niet laten koken!) en voeg de gist toe. Roer die even door de melk en laat 5 minuten (vuur uit) staan.

In de kom van je (stand) mixer gaat de bloem, suiker, zout en kaneel. Mix daar de eieren door en voeg dan een voor een de blokjes boter toe, terwijl je blijft mixen. Tot slot gaat het melk/gistmengsel erbij als ook de kleine blokjes rietsuiker (het gruis dat overblijft doe je er niet bij).

Blijf mixen tot je een samenhangend (nog een klein beetje kleverig) deeg hebt. Dek dit af en laat op een tochtvrije plek een uur rijzen. Ik doe dit vaak ook in een oven die ik eerst op 50C heb voorverwarmd, en daarna uit zet. Dan is de temperatuur fijn gelijkmatig en de omgeving tochtvrij.

Zespri kiwisalsa

Een salsa is in feite niets anders dan klein gesneden ingrediënten. Fijner gesneden dus dan een fruitsalade, want je wilt straks per hap Luikse wafel ook een hap van je kiwisalsa kunnen eten.

Dus schil je Zespri kiwi’s en snijd ze in fijne blokjes. Voeg seizoen fruit naar keuze toe, maar niet té veel. Je kiwi’s zijn de ster van je salsa!

Luikse wafels bakken

Verdeel het gerezen deeg voor je Luikse wafels nu in bolletjes van ongeveer 45 – 55 gram per stuk. Dek die af en laat nog 15 – 20 minuten rijzen. Verhit daarna je wafelijzer en als die heet is druk je een bolletje deeg plat tussen je handen en leg je die op de bakplaat.

Wafelijzer dicht en niet eerder dan 2-3 minuten daarna openen. Een prachtig goudbruin gebakken Luikse wafel is het resultaat! Laat afkoelen op een rooster, terwijl je de rest van de wafels bakt.

Luikse wafels recept met kiwi

Serveer je Luikse wafels royaal met de kiwisalsa en geniet van je gezonde verwenontbijtje!

Susan Aretz x Zespri Kiwi

Dit recept voor Luikse wafels met Zespri kiwisalsa is onderdeel van mijn samenwerking met Zespri Kiwi. Dit is het vierde jaar op rij dat wij samenwerken.

Gepubliceerd op 30 juli 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.