Limoen & gember cheesecake
In de bakset van Lilliputiens die mijn dochter kreeg zat ook een kinderkookboek, met onder andere een recept voor een makkelijk te maken cheesecake. Dat recept paste ik iets aan, zodat het wat spannender van smaak werd maar nog steeds heel gemakkelijk te maken is.
Het resultaat is een frisse cheesecake, met een spannende bodem die bijna niet kan mislukken en die super leuk is om samen met je kind(eren) te maken.
Voor één cheesecake, 8 royale punten
200g gemberkoekjes, verkruimeld
150g boter, gesmolten
500g roomkaas naturel (Philadelphia)
175ml slagroom
2el limoensap
rasp van 3 limoenen (schil goed geboend)
1el gembersiroop
3 eieren
150g suiker
2el amandelmeel
Verder nodig: ingevette springvorm 20cm – oven voorverwarmen 150C (hetelucht)
Gember & limoen cheesecake
Verkruimel de gemberkoekjes, door ze in een dubbelgevouwen theedoek te leggen en er met een deegroller op te meppen (heerlijk afreageren!). Meng die met de gesmolten boter en beleg de bodem van je springvorm er gelijkmatig mee. Zet in de koelkast terwijl je de rest voorbereidt.
Cheesecake met limoen
Roer de roomkaas los in een grote kom en doe daar de slagroom, limoensap en – rasp bij. Meng er nu, een voor een, de eieren door tot alles is opgenomen. Dan gaat er nog het gembersap door heen. Meng de suiker met amandelmeel (of gebruik gewone bloem) en mix dit door het roomkaasmengsel. Giet alles nu op de koekjes bodem.
Cheesecake die bijna niet kan mislukken
Zet een kommetje water op de bodem van je oven en het bakblik op het rooster midden in de oven. Bak de cheesecake – doe op geen enkel moment de ovendeur open! – 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Je cheesecake wiebelt in het midden nog íets als je ‘uit de oven haalt, maar niet teveel.
Laat nu op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en daarna in de koelkast volledig (minstens 4 uur, maar liefst de hele nacht). Beleg met schijfjes limoen en serveer op kamertemperatuur.
Gepubliceerd op 28 februari 2018