Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta
Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!
Want je kunt met deze verfrissende gin van Gordon’s dus ook geweldig lekker koken. De Sicilian Lemon gin voegt net dat beetje extra toe aan een van zichzelf al heerlijke pasta. De meeste alcohol verdampt tijdens het koken. Wat overblijft is de smaak van Siciliaanse citroen uit de gin, die je nog eens extra benadrukt met het sap van de gekaramelliseerde verse citroen. Echt een te gekke combi die je zéker een keer moet proberen.
Dit is zo’n pasta die je ook heel goed voor een etentje thuis kunt maken. Want hij is niet alleen geweldig lekker, maar staat ook verrassend snel op tafel. Vooraf drink je dan natuurlijk, om in het thema te blijven, eerst deze Sicilian Lemon Gin Tonic als aperitief
Dus als we dan (voorlopig) nog niet naar Italië kunnen brengen we Italië gewoon naar je keuken met deze frisse pasta met Gordon’s gin en gekaramelliseerde citroen. Ik vertel je gauw hoe je ‘m maakt!
Voor vier personen heb je nodig
2 el olijfolie
400 gram pasta (Rigatoni)
1 biologische citroen, gehalveerd
2 sjalotjes, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesneden
200 gram tomatenpuree
100 ml Gordon’s Sicilian Lemon gin
200 ml slagroom
25 gram roomboter
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
verse basilicum, naar smaak
zout & peper
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta
Om de pasta met saus van Gordon’s Sicilian Lemon gin te maken breng je als eerste een grote pan water (met wat zout) aan de kook, daar kook je straks de pasta in. Terwijl die opstaat snijd je de citroen door de helft en grill je de snijhelften in een hete pan (zonder olie!). Laat die karamelliseren tot ze donker kleuren en zoetig ruiken. Zet even apart.
Kook ondertussen je pasta in het gezouten kokende water, tot ze beetgaar zijn. In die tijd verwarm je een grote hapjes pan met de olijfolie erin. Fruit hierin de sjalotjes 5 minuten zachtjes aan en voeg dan de knoflook toe. Fruit ook die een minuut of 2-3 mee.
Pastasaus met Gordon’s gin
Dan mag alle tomatenpuree erbij, die je 5 minuten meebakt tot hij helder rood en gekaramelliseerd is. Hij plakt iets aan de pan, maar moet niet aanbranden. Blus af met de Gordon’s Sicilian Lemon gin en roer alles los wat mogelijk aan de bodem van de pan zit. Laat het 2 minuten inkoken. Je pastasaus is al halverwege!
Romige pastasaus met citroen
Want de volgende stap is er een romige pastasaus van te maken. Voeg daarvoor de slagroom toe en laat op zacht vuur even pruttelen, terwijl je af en toe roert. Breng op smaak met zout en peper. Vind je het te zuur, dan kun je eventueel een klein beetje suiker toevoegen, maar proef eerst. Hou je van een beetje pit, dan kun je er ook nog wat chiliflakes door heen doen. Tot slot voeg je de boter toe, waarmee je de saus bindt.
Nadat je de pasta hebt afgegoten vang je het kookwater op en voeg je 3 tot 6 eetlepels toe aan je saus. Dit maakt je pastasaus nóg lekkerder. Voeg de uitgelekte pasta toe aan de saus en schep even goed om.
De lekkerste pasta met gin
Om de smaak van je pastasaus met Gordon’s Sicilian lemon gin te intensiveren breng je de saus verder op smaak met het sap van een van de helften van je gekaramelliseerde citroenen. Voeg ook ¾ van de geraspte kaas toe. Goed roeren, zodat de kaas kan smelten en je pasta overal is voorzien van die heerlijke saus. Serveer de pasta met wat verse basilicum en een drupje extra vierge olijfolie. Buon appetito!
Susan Aretz x Gordon’s gin
Dit recept is gemaakt in opdracht van en in samenwerking met Gordon’s gin.
Gepubliceerd op 11 juni 2021