Linzensoep met knolselderij



Linzen zijn zo verdraaid veelzijdig dat ik ze altijd in huis heb. Nu leverde het een verrassende soep met linzen en knolselderij op. In een half uurtje op tafel!

En deze linzensoep is ook nog eens voornamelijk gemaakt met ingrediënten uit de voorraadkast. Knolselderij ligt in dit jaargetijde daarnaast eigenlijk standaard op het aanrecht. Dat betekent dat je vrij gemakkelijk een voedzame, vegetarische soep met linzen in no time klaar hebt.

Wij aten deze linzensoep met knolselderij op een donkere zondagavond. Geen zin om écht te koken. Wel behoefte aan een kom verwarmende en troostende soep. Een aanrader. Al zeg ik het zelf.

Voor 4 – 6 kommen linzensoep

  • 25g gedroogde shitake + 1 liter water
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 el olie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 knolselderij van ong. 500 gram (je houdt netto 300 blokjes over)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 225 g oranje linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (San Marzano)
  • optioneel: 200-250 ml kippenbouillon & drup yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten pruttelen
Verder nodig: grote soeppan – staafmixer

soep met linzen

Linzensoep met knolselderij

Voor de basis van je linzensoep verwarm je in een grote pan de olie. Fruit hierin de sjalot en paprika 5 minuutjes aan. In de tussentijd week je de shitake met het kokend water. Laat dit staan terwijl je de rest van je linzensoep voorbereidt.

Voeg aan de sjalot en paprika nu de blokjes knolselderij toe en bestrooi die met komijn en paprikapoeder. Bak dit alles een minuut of vijf, terwijl je omschept. Dan de knoflook erbij en die een minuutje meebakken. Blus alles af met de rode wijnazijn.

Lekkerste linzensoep

Het wordt pas echt linzensoep als er ook linzen in de soep zitten. Die mogen er nu allemaal bij. Even omscheppen en dan het blik gepelde tomaten toevoegen. Net als de geweekte champignons en het vocht. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, tot de knolselderij en de linzen gaar zijn.

Met een staafmixer pureer je de soep grotendeels, maar voor wat textuur niet helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Serveer met knapperig (stok)brood en eventueel, als je dat lekker vindt, nog een drup yoghurt voor wat extra frisheid.

Gepubliceerd op 26 oktober 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!