Linzensoep met knolselderij



Linzen zijn zo verdraaid veelzijdig dat ik ze altijd in huis heb. Nu leverde het een verrassende soep met linzen en knolselderij op. In een half uurtje op tafel!

En deze linzensoep is ook nog eens voornamelijk gemaakt met ingrediënten uit de voorraadkast. Knolselderij ligt in dit jaargetijde daarnaast eigenlijk standaard op het aanrecht. Dat betekent dat je vrij gemakkelijk een voedzame, vegetarische soep met linzen in no time klaar hebt.

Wij aten deze linzensoep met knolselderij op een donkere zondagavond. Geen zin om écht te koken. Wel behoefte aan een kom verwarmende en troostende soep. Een aanrader. Al zeg ik het zelf.

Voor 4 – 6 kommen linzensoep

  • 25g gedroogde shitake + 1 liter water
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 el olie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 knolselderij van ong. 500 gram (je houdt netto 300 blokjes over)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 225 g oranje linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (San Marzano)
  • optioneel: 200-250 ml kippenbouillon & drup yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten pruttelen
Verder nodig: grote soeppan – staafmixer

soep met linzen

Linzensoep met knolselderij

Voor de basis van je linzensoep verwarm je in een grote pan de olie. Fruit hierin de sjalot en paprika 5 minuutjes aan. In de tussentijd week je de shitake met het kokend water. Laat dit staan terwijl je de rest van je linzensoep voorbereidt.

Voeg aan de sjalot en paprika nu de blokjes knolselderij toe en bestrooi die met komijn en paprikapoeder. Bak dit alles een minuut of vijf, terwijl je omschept. Dan de knoflook erbij en die een minuutje meebakken. Blus alles af met de rode wijnazijn.

Lekkerste linzensoep

Het wordt pas echt linzensoep als er ook linzen in de soep zitten. Die mogen er nu allemaal bij. Even omscheppen en dan het blik gepelde tomaten toevoegen. Net als de geweekte champignons en het vocht. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, tot de knolselderij en de linzen gaar zijn.

Met een staafmixer pureer je de soep grotendeels, maar voor wat textuur niet helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Serveer met knapperig (stok)brood en eventueel, als je dat lekker vindt, nog een drup yoghurt voor wat extra frisheid.

Gepubliceerd op 26 oktober 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!