Linzensoep met knolselderij



Linzen zijn zo verdraaid veelzijdig dat ik ze altijd in huis heb. Nu leverde het een verrassende soep met linzen en knolselderij op. In een half uurtje op tafel!

En deze linzensoep is ook nog eens voornamelijk gemaakt met ingrediënten uit de voorraadkast. Knolselderij ligt in dit jaargetijde daarnaast eigenlijk standaard op het aanrecht. Dat betekent dat je vrij gemakkelijk een voedzame, vegetarische soep met linzen in no time klaar hebt.

Wij aten deze linzensoep met knolselderij op een donkere zondagavond. Geen zin om écht te koken. Wel behoefte aan een kom verwarmende en troostende soep. Een aanrader. Al zeg ik het zelf.

Voor 4 – 6 kommen linzensoep

  • 25g gedroogde shitake + 1 liter water
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 el olie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 knolselderij van ong. 500 gram (je houdt netto 300 blokjes over)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 225 g oranje linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (San Marzano)
  • optioneel: 200-250 ml kippenbouillon & drup yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten pruttelen
Verder nodig: grote soeppan – staafmixer

soep met linzen

Linzensoep met knolselderij

Voor de basis van je linzensoep verwarm je in een grote pan de olie. Fruit hierin de sjalot en paprika 5 minuutjes aan. In de tussentijd week je de shitake met het kokend water. Laat dit staan terwijl je de rest van je linzensoep voorbereidt.

Voeg aan de sjalot en paprika nu de blokjes knolselderij toe en bestrooi die met komijn en paprikapoeder. Bak dit alles een minuut of vijf, terwijl je omschept. Dan de knoflook erbij en die een minuutje meebakken. Blus alles af met de rode wijnazijn.

Lekkerste linzensoep

Het wordt pas echt linzensoep als er ook linzen in de soep zitten. Die mogen er nu allemaal bij. Even omscheppen en dan het blik gepelde tomaten toevoegen. Net als de geweekte champignons en het vocht. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, tot de knolselderij en de linzen gaar zijn.

Met een staafmixer pureer je de soep grotendeels, maar voor wat textuur niet helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Serveer met knapperig (stok)brood en eventueel, als je dat lekker vindt, nog een drup yoghurt voor wat extra frisheid.

Gepubliceerd op 26 oktober 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.