Linzensoep met knolselderij



Linzen zijn zo verdraaid veelzijdig dat ik ze altijd in huis heb. Nu leverde het een verrassende soep met linzen en knolselderij op. In een half uurtje op tafel!

En deze linzensoep is ook nog eens voornamelijk gemaakt met ingrediënten uit de voorraadkast. Knolselderij ligt in dit jaargetijde daarnaast eigenlijk standaard op het aanrecht. Dat betekent dat je vrij gemakkelijk een voedzame, vegetarische soep met linzen in no time klaar hebt.

Wij aten deze linzensoep met knolselderij op een donkere zondagavond. Geen zin om écht te koken. Wel behoefte aan een kom verwarmende en troostende soep. Een aanrader. Al zeg ik het zelf.

Voor 4 – 6 kommen linzensoep

  • 25g gedroogde shitake + 1 liter water
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 el olie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 knolselderij van ong. 500 gram (je houdt netto 300 blokjes over)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 225 g oranje linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (San Marzano)
  • optioneel: 200-250 ml kippenbouillon & drup yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten pruttelen
Verder nodig: grote soeppan – staafmixer

soep met linzen

Linzensoep met knolselderij

Voor de basis van je linzensoep verwarm je in een grote pan de olie. Fruit hierin de sjalot en paprika 5 minuutjes aan. In de tussentijd week je de shitake met het kokend water. Laat dit staan terwijl je de rest van je linzensoep voorbereidt.

Voeg aan de sjalot en paprika nu de blokjes knolselderij toe en bestrooi die met komijn en paprikapoeder. Bak dit alles een minuut of vijf, terwijl je omschept. Dan de knoflook erbij en die een minuutje meebakken. Blus alles af met de rode wijnazijn.

Lekkerste linzensoep

Het wordt pas echt linzensoep als er ook linzen in de soep zitten. Die mogen er nu allemaal bij. Even omscheppen en dan het blik gepelde tomaten toevoegen. Net als de geweekte champignons en het vocht. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, tot de knolselderij en de linzen gaar zijn.

Met een staafmixer pureer je de soep grotendeels, maar voor wat textuur niet helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Serveer met knapperig (stok)brood en eventueel, als je dat lekker vindt, nog een drup yoghurt voor wat extra frisheid.

Gepubliceerd op 26 oktober 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.