Linzensoep met knolselderij



Linzen zijn zo verdraaid veelzijdig dat ik ze altijd in huis heb. Nu leverde het een verrassende soep met linzen en knolselderij op. In een half uurtje op tafel!

En deze linzensoep is ook nog eens voornamelijk gemaakt met ingrediënten uit de voorraadkast. Knolselderij ligt in dit jaargetijde daarnaast eigenlijk standaard op het aanrecht. Dat betekent dat je vrij gemakkelijk een voedzame, vegetarische soep met linzen in no time klaar hebt.

Wij aten deze linzensoep met knolselderij op een donkere zondagavond. Geen zin om écht te koken. Wel behoefte aan een kom verwarmende en troostende soep. Een aanrader. Al zeg ik het zelf.

Voor 4 – 6 kommen linzensoep

  • 25g gedroogde shitake + 1 liter water
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 el olie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 knolselderij van ong. 500 gram (je houdt netto 300 blokjes over)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 el rode wijnazijn
  • 225 g oranje linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (San Marzano)
  • optioneel: 200-250 ml kippenbouillon & drup yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten pruttelen
Verder nodig: grote soeppan – staafmixer

soep met linzen

Linzensoep met knolselderij

Voor de basis van je linzensoep verwarm je in een grote pan de olie. Fruit hierin de sjalot en paprika 5 minuutjes aan. In de tussentijd week je de shitake met het kokend water. Laat dit staan terwijl je de rest van je linzensoep voorbereidt.

Voeg aan de sjalot en paprika nu de blokjes knolselderij toe en bestrooi die met komijn en paprikapoeder. Bak dit alles een minuut of vijf, terwijl je omschept. Dan de knoflook erbij en die een minuutje meebakken. Blus alles af met de rode wijnazijn.

Lekkerste linzensoep

Het wordt pas echt linzensoep als er ook linzen in de soep zitten. Die mogen er nu allemaal bij. Even omscheppen en dan het blik gepelde tomaten toevoegen. Net als de geweekte champignons en het vocht. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, tot de knolselderij en de linzen gaar zijn.

Met een staafmixer pureer je de soep grotendeels, maar voor wat textuur niet helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Serveer met knapperig (stok)brood en eventueel, als je dat lekker vindt, nog een drup yoghurt voor wat extra frisheid.

Gepubliceerd op 26 oktober 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.