Chowder met gerookte vis



Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.

Want oh wat is chowder toch lekker! Deze vissoep op basis van melk maak je zo gevuld mogelijk. Het is echt een maaltijdsoep. Ik maakte mijn chowder dus met gerookte schelvis die ik meebracht uit Engeland. In Nederland is die niet overal verkrijgbaar, maar je kunt iedere gerookte vis gebruiken die je lekker vindt. Warmgerookte zalm bijvoorbeeld is ook super.

Waar komt Chowder vandaan?

Er zijn verschillende versies van chowder en recepten voor chowder kunnen zowel uit Europa als Amerika komen. Het is een vissoep die op beide continenten heel populair is. In Engeland wordt chowder vaak gegeten met gerookte schelvis. In New England maken ze chowder met schelpdieren en wordt het een clam chowder genoemd. De Amerikaanse chowder wordt vaak in een uitgehold brood geserveerd.

Lekkerste chowder recept

Chowder is niet een soep om te bewaren. Door de melk die je toevoegt aan de soep is hij het lekkerst op de dag dat je je chowder maakt. En die wil je sowieso meteen eten, nadat ‘ie klaar is. Want oh jongens wat is dit een heerlijk chowder recept. Kom, we gaan de keuken in!

Chowder voor 4 personen, als maaltijdsoep

45 gram boter
1 ui, gesnipperd
300 gram (gewassen en in ringen gesneden) prei
25 gram bloem
500 ml volle melk
275 gram gerookte schelvis (of een andere stevige gerookte vis)
1 groot laurierblad
6 witte peperkorrels
250 ml water
half bouillonblokje (vis of groente)
175 gram aardappel, in blokjes
100 gram mais (blik of diepvries)
100 gram velderwtjes (diepvries)
verse platte peterselie, gehakt (naar smaak
1 blik wilde zalm, uitgelekt (ik gebruik altijd Fish Tales)

chowder met gerookte vis

Chowder met gerookte vis

Voor de basis van je chowder smelt je de boter in een grote pan. Tegelijkertijd verwarm je de melk met de laurier en peperkorrels tot die nét tegen de kook aan is. Leg daar de gerookte schelvis in, draai het vuur uit en laat 5 minuten met het vuur uit staan.

In de gesmolten boter fruit je de ui 2 minuten aan. Voeg de uitgelekte prei toe en bak die, terwijl je regelmatig omschept, 5 minuten mee. Bestrooi alles met de bloem en schep even een minuutje om. Haal de vis uit de melk, en zet die apart. Giet de melk door een zeef bij de bloem en roer goed door. Verwijder de peperkorrels, maar voeg de laurier weer toe aan de pan, samen met het bouillonblokje dat je verkruimelt en de aangegeven hoeveelheid water. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en breng tegen de kook aan. Laat alles 10 minuten pruttelen tot de aardappels zo goed als gaar zijn.

Zo maak je de lekkerste chowder

Verdeel de gerookte schelvis in stukjes en voeg die aan de chowder toe, samen met de mais en erwtjes. Breng op smaak met zout en peper. Het is ook heerlijk om er nu een lepel van je favoriete mosterd aan je chowder toe te voegen, maar dat hoeft niet. Je maakt hoe dan ook al de lekkerste chowder 😉

lekkerste chowder

Ik voeg als laatste ook nog wat wilde zalm uit blik toe om van deze chowder de lekkerste vissoep denkbaar te maken. Garneer tot slot met peterselie en serveer meteen. Chowder is echt een goed gevulde soep, dus het enige dat je er nog bij hoeft te serveren is je favoriete verse brood.

Gepubliceerd op 2 mei 2023


2 reacties

  1. Dirk schreef:

    Die je verkruimelT.
    Persoonsvorm 2e persoon enkelvoud = stam + t.
    😏

    Heerlijk gerecht trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.