Burgers van de BBQ
Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd.
Want het is echt een eitje om zelf je hamburgers te maken voor de BBQ, dat laat ik je zo zien. Als je dan nog een paar extraatjes toevoegt heb je in no time een gourmet BBQ burger, zonder dat je daarvoor in de rij hoeft te staan.
Deze burgers kun je op iedere barbecue maken, zelfs op een wegwerp barbecue als je wil. Geen BBQ in huis? Dan leg je ze op een grilplaat in de keuken of je bakt de burgers gewoon in een koekenpan.
De maple bacon die op deze gourmet burgers gaat gril ik eerst via indirecte hitte, omdat er best wat vet uit het spek komt. Heb je die optie niet op jouw barbecue, dan kun je ze ook in een pan krokant bakken.
Makkelijke barbecuegerechten
In mijn boek BBQ tijd vind je nog meer van dit soort makkelijke barbecuegerechten. Want echt, het is geen rocket science om iets lekkers van de barbecue te toveren. Kom, we steken ‘m aan en gaan aan de slag!
Voor 4 grote BBQ burgers
500 g rundergehakt (hoe beter de kwaliteit van je gehakt, des te lekkerder de smaak! ben je niet bang voor een beetje vet, dan kun je ook half om half gehakt gebruiken voor een extra juicy burger)
½ tl gemalen uienpoeder
½ tl gemalen knoflookpoeder
1 tl Dijon mosterd
35 g blauwe kaas verkruimeld (ik gebruik graag Blue d’Auvergne of Gorgonzola hiervoor)
versgemalen zwarte peper
De lekkerste burgers van de BBQ
Meng alle ingrediënten voor de burgers en verdeel die in vier gelijke hoeveelheden van ongeveer 150 gram per stuk.
Vorm er burgers van en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Voor de maple bacon
4 plakken goede kwaliteit ontbijtspek, dikker gesneden (ongeveer een 2,5 – 5 mm)
2 tl maple syrup
2-3 tl bruine basterdsuiker
kwastje om in te vetten
Verder nodig
4 briochebollen (ik bestel die via Crisp)
optioneel: extra blauwe kaas, voor op de burger
Voorbereiding: BBQ indirect 180 C – lekbak voor op je hitteschild
Zo maak je maple bacon
Hiervoor bestrijk je beide kanten van je spek met maple syrup. Daarover sprenkel je de basterdsuiker, die door de maple syrup goed blijft plakken. Leg het spek op het rooster van je hete barbecue (met daaronder de lekbak om het vet dat vrijkomt op te vangen) Rooster het spek in 10-15 minuten goudbruin en krokant. Tussentijds zo min mogelijk de deksel van je barbecue openen, behalve om halverwege het spek om te draaien. Haal de lekbak en hitteschild weg en bak het spek heel kort, een minuut per kant maximaal, nog een keer direct op het rooster. Haal er dan af en laat het spek afkoelen. Verhit je barbecue nu verder tot 190 C.
Gourmet burgers
Bak de gourmet burgers 4-5 minuten op de ene kant, voor je ze omdraait en nog een keer 4-5 minuten grilt. Nóg meer smaak? Beleg de hamburger dan met een dun plakje blauwe kaas op het moment dat je de tweede kant grilt, zodat die lekker kan smelten. Wil je je burger volledig doorbakken, verleng de griltijd voor beide kanten dan met 2 minuten.
Leg de burger nu op je briochebol en maak het geheel af met een plak maple bacon. Persoonlijk vind ik het zonde van de smaak om er nu nog barbecue- of een andere saus over te doen, maar hou je daar wel van; lekker doen!
Gepubliceerd op 25 augustus 2024