Burgers van de BBQ



Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd.

Want het is echt een eitje om zelf je hamburgers te maken voor de BBQ, dat laat ik je zo zien. Als je dan nog een paar extraatjes toevoegt heb je in no time een gourmet BBQ burger, zonder dat je daarvoor in de rij hoeft te staan.

Deze burgers kun je op iedere barbecue maken, zelfs op een wegwerp barbecue als je wil. Geen BBQ in huis? Dan leg je ze op een grilplaat in de keuken of je bakt de burgers gewoon in een koekenpan.
De maple bacon die op deze gourmet burgers gaat gril ik eerst via indirecte hitte, omdat er best wat vet uit het spek komt. Heb je die optie  niet op jouw barbecue, dan kun je ze ook in een pan krokant bakken.

Makkelijke barbecuegerechten

In mijn boek BBQ tijd vind je nog meer van dit soort makkelijke barbecuegerechten. Want echt, het is geen rocket science om iets lekkers van de barbecue te toveren. Kom, we steken ‘m aan en gaan aan de slag!

Voor 4 grote BBQ burgers

500 g rundergehakt (hoe beter de kwaliteit van je gehakt, des te lekkerder de smaak! ben je niet bang voor een beetje vet, dan kun je ook half om half gehakt gebruiken voor een extra juicy burger)
½ tl gemalen uienpoeder
½ tl gemalen knoflookpoeder
1 tl Dijon mosterd
35 g blauwe kaas verkruimeld (ik gebruik graag Blue d’Auvergne of Gorgonzola hiervoor)
versgemalen zwarte peper

Burgers bbq

De lekkerste burgers van de BBQ

Meng alle ingrediënten voor de burgers en verdeel die in vier gelijke hoeveelheden van ongeveer 150 gram per stuk.
Vorm er burgers van en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Voor de maple bacon

4 plakken goede kwaliteit ontbijtspek, dikker gesneden (ongeveer een 2,5 – 5 mm)
2 tl maple syrup
2-3 tl bruine basterdsuiker
kwastje om in te vetten

Verder nodig

4 briochebollen (ik bestel die via Crisp)
optioneel: extra blauwe kaas, voor op de burger

Voorbereiding: BBQ indirect 180 C – lekbak voor op je hitteschild

Zo maak je maple bacon

Hiervoor bestrijk je beide kanten van je spek met maple syrup. Daarover sprenkel je de basterdsuiker, die door de maple syrup goed blijft plakken. Leg het spek op het rooster van je hete barbecue (met daaronder de lekbak om het vet dat vrijkomt op te vangen) Rooster het spek in 10-15 minuten goudbruin en krokant. Tussentijds zo min mogelijk de deksel van je barbecue openen, behalve om halverwege het spek om te draaien. Haal de lekbak en hitteschild weg en bak het spek heel kort, een minuut per kant maximaal, nog een keer direct op het rooster. Haal er dan af en laat het spek afkoelen. Verhit je barbecue nu verder tot 190 C.

Gourmet burgers

Bak de gourmet burgers 4-5 minuten op de ene kant, voor je ze omdraait en nog een keer 4-5 minuten grilt. Nóg meer smaak? Beleg de hamburger dan met een dun plakje blauwe kaas op het moment dat je de tweede kant grilt, zodat die lekker kan smelten. Wil je je burger volledig doorbakken, verleng de griltijd voor beide kanten dan met 2 minuten.

Leg de burger nu op je briochebol en maak het geheel af met een plak maple bacon. Persoonlijk vind ik het zonde van de smaak om er nu nog barbecue- of een andere saus over te doen, maar hou je daar wel van; lekker doen!

Gepubliceerd op 25 augustus 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.