De lekkerste bubbels voor Oud & NieuwOudjaarsavond is de avond dat de meeste mensen wel een glaasje bubbels inschenken. Maar welke bubbel kies je? Ik zet mijn favorieten op een rijtje.

Want het mag geen geheim zijn dat wij liefst het hele jaar bubbels drinken. Dat klinkt ongelofelijk decadent. Maar als je weet dat een fijne fles bubbels al voor een tientje te koop is trek je toch sneller iets open. Want er is áltijd wel iets te vieren wat mij betreft.

Champagne

Bubbels zijn er in verschillende categorieën en dus ook in verschillende prijsklassen. Champagne is de bekendste bubbel, maar die mag alleen zo heten als de bubbel ook daadwerkelijk in de Champagnestreek is geproduceerd en ook nog eens volgens de methode Champenoise. Dat houdt in dat de tweede gisting op de fles plaatsvindt.

Champagne is er in ongelofelijk veel prijsklassen. Afhankelijk van het champagnehuis, jaartal, type druif kan de prijs uiteenlopen van twee tientjes de fles tot honderden euro’s de fles. Of een champagne lékker is is volledig subjectief. Dat staat los van de prijs.

de lekkerste champagne

Wat is de lekkerste champagne?

Die vraag is net zo lastig te beantwoorden als de vraag welk eten is het allerlekkerst…. Er zijn zó veel soorten.

Mocht je in de Champagnestreek zijn, dan doe je er sowieso slim aan om een voorraadje in te slaan. Champagne wordt daar véél meer gedronken, is er in alle prijsklassen én een stuk betaalbaarder vaak dan in Nederland.

gobillard

Ons favoriete Champagnehuis Gobillard (in Hautvillers) heeft bijvoorbeeld al een Brut champagne voor € 17,95 per fles. Ook kopen wij hier graag een rosé champagne, ik vind daar vaak nét iets meer smaak en  complexiteit aan zitten dan een witte champagne. Te gek ook om bij bijvoorbeeld een dessert te schenken.

Je hoeft natuurlijk niet naar Frankrijk voor champagne. Ook in Nederland is er volop Franse bubbel te koop. En dit jaar heeft HEMA ook een zéér betaalbare champagne (online) te koop. Voor € 22,- verkoopt HEMA een ruime voorraad echte champagne in. Ik kocht ‘m ook, maar heb nog geen kans gehad een glas te proeven. Maar ik weet dat de inkopers van HEMA top zijn qua wijnen, dus heb alle vertrouwen erin dat dat ook geldt voor deze bubbels.

In een totáál andere prijscategorie zit Ruinart champagne. Dit is zo’n champagne die je koopt voor hele bijzondere momenten, want een fles kost al gauw 50 euro. Of je het dat waard vindt bepaal je natuurlijk zelf. Maar ik weet uit ervaring dat dit een goddelijke champagne is, waarvan ik wens dat ik er meerdere flessen van in huis zou hebben 😉

Welk type champagne

Welk type champagne je drinkt bepaal je mede door of je van strakke en droge champagne houdt of juist iets zoeter. De hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan de champagne is hier mede bepalend voor en wordt op het etiket aangeduid met bijvoorbeeld brut of demi-sec. Iets om rekening mee te houden als je een fles champagne uitkiest.

Prosecco

Ook een bubbel, maar dan Italiaans, is prosecco. Net als bij champagne mag prosecco alleen maar zo heten als het in één bepaalde streek wordt gemaakt, namelijk Veneto. Waar bij champagne verschillende druiven gebruikt kunnen worden, wordt prosecco maar van één druif gemaakt; de prosecco druif.

De smaak van prosecco verschilt enorm van die van champagne. Hij is veel lichter, fruitiger en frisser. Ook doordat maar een type druif gebruikt wordt. Terwijl champagne, door de langere tijd die een tweede vergisting op fles nodig heeft en vaak de combinatie van druiven, veel complexer van smaak is.

De toevoeging DOC of DOCG aan een prosecco heeft te maken met in welke regio de prosecco gemaakt wordt en de manier waarop die gemaakt wordt. Net als champagne is ook prosecco geen wijn om jaren te laten liggen. De kwaliteit gaat van beiden vrij snel achteruit.

Prosecco is in Nederland in heel veel verschillende prijsklassen te koop. Al vanaf een tientje kun je – zelfs in de supermarkt – een fles prosecco kopen. Overigens geldt ook voor prosecco dat kwaliteit boven kwantiteit gaat en daar betaal je dan ook voor.

prosecco

Zoals bijvoorbeeld voor  een prachtige fles zoals die van het wijnhuis Bottega, die ik onlangs kreeg. Die is wel echt van een ander kaliber dan de gemiddelde supermarkt prosecco. Dit is een brut prosecco met fruitige tonen maar lekker bloemig in de afdronk. Veel meer smaak dan een gemiddelde prosecco kan ik je uit ervaring vertellen.

Niet alleen top als aperitief, maar ook perfect voor lekkere cocktails zoals bijvoorbeeld een Mimosa. Maar zie ook eens deze cocktailrecepten met prosecco voor nog meer inspiratie.

Deze prosecco van Bottega is te koop o.a. bij Bijenkorf en online wijnwinkels voor ongeveer € 25,- en is er ook in een rosé. Mooie fles ook om cadeau te geven!

Cava

En dan is er tot slot ook nog cava, de mousserende wijn uit Spanje. Een onderschatte bubbel wat mij betreft! Voor cava kunnen verschillende soorten druiven gebruikt worden en hij is er in een witte en rosé versie.

Net als bij champagne zijn er verschillende graden in zoetheid van de cava. De benaming van brut tot dulce is afhankelijk van de hoeveelheid suiker die in de cava zit. Zo is er voor iedereen wel een favoriet.

Cava en Champagne worden eigenlijk op dezelfde manier gemaakt. De méthode champenoise die voor champagne wordt gebruikt is in Spanje omgedoopt tot de méthode traditionel. Dat betekent dat de wijnen een tweede gisting in de fles ondergaan. Iets wat bij prosecco niet gebeurt. Cava moet wettelijk minimaal 9 maanden op fles rijpen. Een reserva zelfs 15 maanden en voor een gran reserve geldt een minimum van 30 maanden.

Een van de redenen dat ik zo dol op cava ben is dat de prijs/kwaliteitsverhouding echt heel erg in orde is. Wij hebben meestal wel een fles cava in huis liggen, waarbij mijn favoriet die van Pere Ventura is. Die is er in verschillende versies, waarbij het instapmodel nog geen tientje kost. Bovendien is deze cava bij de meeste slijters zoals Gall en Gall,  en bij de Appie te koop, dus makkelijk mee te nemen.

Welke bubbel kies jij

Kortom, er is echt héél veel te kiezen en voor iedere portemonnee is er wel een lekkere bubbel. Voor zowel cava, als champagne en prosecco geldt; smaken verschillen. Hebben we het over mijn persoonlijke favorieten, dan is dit het lijstje van bubbels die wij momenteel in huis hebben.

Ik heb ze per bubbel aangevuld met de suggesties die ik van een aantal van jullie via mijn instagram kreeg. Zo heb je volop keuze om jouw bubbels voor Oudjaarsavond (en daarna) te kiezen.

Champagne

Gobbillard & Fils en Mumm
HEMA Champagne

Georges Remy ‘Les 4 Terroirs’
Ruinart
Clairette de Die

Prosecco

Bottega Gold Brut

Cava

Pere Ventura cava gran reserva
Cava van de Aldi
Freixenet

Overige mousserende wijnen

Veuve Amiot
Crémant de Bourgogne van Lidl

Uit welk glas drink je bubbels?

Tot slot nog een vraag die veel mensen bezig houdt; uit welk glas drink je je bubbels? Eigenlijk geldt daar hetzelfde voor als het soort bubbel dat je kiest, het is super persoonlijk.

De meeste mensen zullen flutes in huis hebben, een hoog, nauw toelopende glas. De bubbel blijft er mooi en lang in, maar ik vind zelf dat je veel te weinig meekrijgt van de aroma’s in je bubbels omdat er amper zuurstof bij je bubbel kan komen.

Persoonlijk vind ik dus een iets breder (tulp) glas veel lekkerder om bubbels uit te drinken. De bubbel blijft wel mooi behouden, maar er is meer ruimte voor de aroma’s doordat er beter zuurstof bij kan komen. De smaak van je bubbel komt wat mij betreft dan ook echt beter tot z’n recht.

En tenslotte zijn er nog de coupe glazen. Een coupe staat prachtig, maar de bubbel raak je er veel sneller in kwijt doordat de opening zo ruim is. Wel krijgt zuurstof ook hier weer meer kans. Toch worden coupes eigenlijk nauwelijks nog gebruikt en vind ik een coupe veel geschikter voor cocktails.

Kortom, kies ook hier lekker het glas dat jij het prettigst vindt. Online vind je echt álle denkbare champagne glazen die je kunt wensen.

Is jouw enige zorg nog dat je jouw favoriete bubbel in huis haalt en je met regelmaat het glas heft op het leven. Cheers!

Vul aan met jouw tips!

Heb je trouwens zelf nog aanvullende tips voor lekkere bubbels, laat die dan vooral in een reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op 20 december 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.