Appeltaart met frangipane



Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!

Ik had een versie van deze appeltaart met frangipane al op de site staan. Maar niet alleen hadden de foto’s een upgrade nodig, ook het recept kon nog wel wat verfijning gebruiken. Dus is er deze verbeterde versie van dat lekkere appeltaartrecept.

Het grootste deel van dit recept voor appeltaart kun je voorbereiden. Daarna is het een kwestie van alles samenbrengen en bakken. En daarna genieten van je zelfgebakken appeltaart met frangipane. Nu hoor ik je denken, wat is dat frangipane waar je het over hebt. Simpel. Dat is zelfgemaakt amandelspijs. Het maakt je appeltaart nóg lekker.

Kom ik vertel je wat je nodig hebt en hoe je deze appeltaart met frangipane maakt.

Voor een appeltaart van 8 – 10 stukken

Nodig voor het korstdeeg

175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)

100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1 tl vanille

Nodig voor de appelvulling

750 gram – 1 kilo appels (Elstar) – je hebt zo’n 500 gram appelschijfjes nodig
100 g rozijnen (sultana), geweld in fruitsap of rum (ik gebruikte Sea salt & spice rum van Spirited Union Distillery)
rasp van 1 schoongeboende citroen
2 el fijne suiker
1 tl gemalen gember + 1 tl gemalen kaneel
optioneel: 50 -75 gram amandelschaafsel voor over de vulling
optioneel: 2 el jam (bijvoorbeeld abrikozen of sinaasappel), iets verwarmd en losgeroerd

Bakvorm van 20 cm doorsnee met losse bodem, ingevet – oven voorverwarmen 175C (hetelucht) – keukenmachine

klassieke appeltaart

Korstdeeg voor de appeltaart

Meng voor het korstdeeg van je appeltaart de bloem, zout en suiker. De koude boter mix je daar (met een keukenmachine of met de hand) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er, beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van.

Wikkel je korstdeeg in plastic folie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt dat het korstdeeg weer stevig wordt en dat je het makkelijker kunt uitrollen.

Zo maak je frangipane

Om je frangipane te maken pulseer je het amandelschaafsel in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Meng dat goed door elkaar. Dan het ei en de vanille bij.

Meng je frangipane tot je de textuur heeft die lijkt op amandelpasta. Doe je zelfgemaakte frangipane in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Appelvulling voor appeltaart

Om de appelvulling voor je appeltaart te maken wel je als eerste de rozijnen in het vocht van je keuze. Net genoeg vocht zodat je rozijnen onder komen te staan. Schil vervolgens alle appels. Het is tenslotte een appeltaart! Ik gebruikte hiervoor Elstars. Maar iedere stevige zoet/zure appel werkt prima.

Klokhuis eruit en de appels in schijfjes. De appelschijfjes gaan samen de citroenrasp, suiker, gember en kaneel in een kom. Meng alles en de appelvulling voor je appeltaart is klaar!

Klassieke appeltaart met frangipane

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit. Bedek er de bodem en zijkanten van je ingevette bakvorm mee. De zelfgemaakte frangipane, oftwel je amandelspijs, gaat op de bodem. Verdeel dit gelijkmatig. Laat de rozijnen uitlekken en dep goed droog. Verdeel die over de frangipane.Tot slot gaat daar bovenop de appelvulling.

Als je het wilt kun je over de appelvulling ook nog amandelschaafsel strooien, voor extra crunch. Houd dit tijdens het bakken wel in de gaten! Dek de bovenkant van de appeltaart af met aluminiumfolie als het te hard gaat. Of kies voor optie twee, zoals hieronder aangegeven.

Appeltaart bakken

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Ik strooide ik na 30 minuten baktijd het amandelschaafsel over de appels en daarna bakte ik de appeltaart de resterende 25 minuten laten meebakken. Aan jou de keuze welke je het liefst doet. Beide opties heb ik getest en pakken goed uit.

appeltaart recept met amandelspijs

De lekkerste appeltaart

Haal de appeltaart, als ‘ie mooi goudbruin kleurt, uit de oven en bestrijk de randen als je dat wilt met wat losgeroerde jam. Laat de appeltaart in de vorm afkoelen. Serveer de lekkerste appeltaart natuurlijk wel zo vers mogelijk. Ook lekker met wat lobbig geklopte slagroom of losgeroerde crème fraiche erbij.

Gepubliceerd op 20 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.