Appeltaart met frangipane



Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!

Ik had een versie van deze appeltaart met frangipane al op de site staan. Maar niet alleen hadden de foto’s een upgrade nodig, ook het recept kon nog wel wat verfijning gebruiken. Dus is er deze verbeterde versie van dat lekkere appeltaartrecept.

Het grootste deel van dit recept voor appeltaart kun je voorbereiden. Daarna is het een kwestie van alles samenbrengen en bakken. En daarna genieten van je zelfgebakken appeltaart met frangipane. Nu hoor ik je denken, wat is dat frangipane waar je het over hebt. Simpel. Dat is zelfgemaakt amandelspijs. Het maakt je appeltaart nóg lekker.

Kom ik vertel je wat je nodig hebt en hoe je deze appeltaart met frangipane maakt.

Voor een appeltaart van 8 – 10 stukken

Nodig voor het korstdeeg

175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)

100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1 tl vanille

Nodig voor de appelvulling

750 gram – 1 kilo appels (Elstar) – je hebt zo’n 500 gram appelschijfjes nodig
100 g rozijnen (sultana), geweld in fruitsap of rum (ik gebruikte Sea salt & spice rum van Spirited Union Distillery)
rasp van 1 schoongeboende citroen
2 el fijne suiker
1 tl gemalen gember + 1 tl gemalen kaneel
optioneel: 50 -75 gram amandelschaafsel voor over de vulling
optioneel: 2 el jam (bijvoorbeeld abrikozen of sinaasappel), iets verwarmd en losgeroerd

Bakvorm van 20 cm doorsnee met losse bodem, ingevet – oven voorverwarmen 175C (hetelucht) – keukenmachine

klassieke appeltaart

Korstdeeg voor de appeltaart

Meng voor het korstdeeg van je appeltaart de bloem, zout en suiker. De koude boter mix je daar (met een keukenmachine of met de hand) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er, beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van.

Wikkel je korstdeeg in plastic folie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt dat het korstdeeg weer stevig wordt en dat je het makkelijker kunt uitrollen.

Zo maak je frangipane

Om je frangipane te maken pulseer je het amandelschaafsel in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Meng dat goed door elkaar. Dan het ei en de vanille bij.

Meng je frangipane tot je de textuur heeft die lijkt op amandelpasta. Doe je zelfgemaakte frangipane in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Appelvulling voor appeltaart

Om de appelvulling voor je appeltaart te maken wel je als eerste de rozijnen in het vocht van je keuze. Net genoeg vocht zodat je rozijnen onder komen te staan. Schil vervolgens alle appels. Het is tenslotte een appeltaart! Ik gebruikte hiervoor Elstars. Maar iedere stevige zoet/zure appel werkt prima.

Klokhuis eruit en de appels in schijfjes. De appelschijfjes gaan samen de citroenrasp, suiker, gember en kaneel in een kom. Meng alles en de appelvulling voor je appeltaart is klaar!

Klassieke appeltaart met frangipane

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit. Bedek er de bodem en zijkanten van je ingevette bakvorm mee. De zelfgemaakte frangipane, oftwel je amandelspijs, gaat op de bodem. Verdeel dit gelijkmatig. Laat de rozijnen uitlekken en dep goed droog. Verdeel die over de frangipane.Tot slot gaat daar bovenop de appelvulling.

Als je het wilt kun je over de appelvulling ook nog amandelschaafsel strooien, voor extra crunch. Houd dit tijdens het bakken wel in de gaten! Dek de bovenkant van de appeltaart af met aluminiumfolie als het te hard gaat. Of kies voor optie twee, zoals hieronder aangegeven.

Appeltaart bakken

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Ik strooide ik na 30 minuten baktijd het amandelschaafsel over de appels en daarna bakte ik de appeltaart de resterende 25 minuten laten meebakken. Aan jou de keuze welke je het liefst doet. Beide opties heb ik getest en pakken goed uit.

appeltaart recept met amandelspijs

De lekkerste appeltaart

Haal de appeltaart, als ‘ie mooi goudbruin kleurt, uit de oven en bestrijk de randen als je dat wilt met wat losgeroerde jam. Laat de appeltaart in de vorm afkoelen. Serveer de lekkerste appeltaart natuurlijk wel zo vers mogelijk. Ook lekker met wat lobbig geklopte slagroom of losgeroerde crème fraiche erbij.

Gepubliceerd op 20 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.