Lauwwarme pastasalade met makreel en venkel van Maaike



Gastrecept – Het allereerste recept, deze pastasalade met makreel, in de maand van de gastbloggers komt van Maaike. Maaike woont met haar lief én pasgeboren zoontje op het prachtige Curaçao en leerde ik kennen via Instagram. Het is grappig hoe je een band kunt opbouwen met iemand die je nog nooit in het echt hebt ontmoet!

Maaike maakt dit recept met regelmaat in haar keuken op Curaçao, en jij kunt die nu – heel gemakkelijk – ook in jouw Nederlandse keuken maken. Om het nóg fijner te maken krijg je er een lekkere variatie én een gezonde versie suggestie bij. Wil je Maaike zelf ook volgen? Klik dan hier! Sinds 2020 schrijft Maaike ook voor de site, haar Maaike’s stories lees je hier.

Lauwwarme pastasalade met makreel en venkel

Dit heb je nodig:
2 venkelknollen (ongeveer 600g)
6 stengels bleekselderij
2 sinaasappels
1 granny smith of jonagold appel
3 a 4 grote stukken makreelfilet, gerookt of gestoomd
350 gram pasta, zoals trottole of vlinderpasta.
Handjevol walnoten
200 ml yoghurt
2 eetlepels grove mosterd (of iets meer naar smaak)
2 eetlepels mayonaise
Zout en peper naar smaak

pastasalade makreel

Makkelijke maaltijdsalade met pasta

Start met het koken van de pasta zoals op de verpakking in een ruime pan. Let op: In de laatste minuut voeg je de venkel toe zodat die geblancheerd wordt. Ga dus na het opzetten van de pasta verder met de rest van de salade.

Was de venkel onder koud water. Snij vervolgens de onderkant van de venkel af, samen met groene stengels. Halveer de venkel en verwijder daarna de harde kern met een mes. Snijd de venkel in reepjes en leg apart tot je het mee kunt koken in de laatste minuut van de pasta. Was ook de bleekselderij en snijd de stengels in stukjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook in stukjes. Sprenkel eventueel een beetje citroensap over de appel tegen het verkleuren. En doe ze in de saladeschaal.

Dressing met sinaasappel

Was de sinaasappels en rasp de schil of maak sliertjes met een zesteur en doe ze in het schaaltje waar je de dressing in gaat maken. Snijd de kontjes van de sinaasappels en snijd daarna de schil (het hele witte gedeelte) van de sinaasappels af. Met een scherp met snijd je langs de velletjes zodat de partjes los komen. Doe de partjes ook in de saladeschaal. Knijp het vocht dat over blijft in een schaaltje waar je de dressing in gaat maken.

Doe nu de yoghurt, mosterd en mayonaise bij de sinaasappelschil en het sap en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Bij gerookte makreel is minder zout nodig.

Lauwwarme pastasalade met makreel en venkel

Denk je nog aan de venkel en de pasta? Als die klaar zijn, giet het dan af en laat het dan een beetje afkoelen in een vergiet en gooi dan bij de groente en fruit in de saladesschaal. Pluk of snijd de makreelfilets in stukjes (let altijd even goed op of er nog verloren graatjes in zitten) en doe deze ook in de saladeschaal, net als de walnoten. Doe de dressing erbij en mix de boel goed om. Eet smakelijk!

Tips

  • Deze pasta is ook lekker met warm gerookte zalm ipv makreel.
  • Houd de ingrediënten lekker ruim aan, want dan heb je de volgende dag nog iets lekkers bij de lunch.
  • Voor een gezondere variant neem je volkoren pasta en laat je de mayonaise in de dressing achterwege.

Gepubliceerd op 3 april 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.