Lamsstoofschotel met pruimen (Uit de keuken van Fatima)



Met Texels lamsvlees een Marokkaanse stoofschotel maken uit het boek Uit de keuken van Fatima, dat moet kunnen toch? Want dat lamsvlees werd de basis voor een hele toegankelijke stoofschotel met een aantal zoete componenten erin.

Ik paste de specerijen iets aan, voor nóg meer smaak. En serveerde de stoofschotel met gestoomde couscous en lekker vers brood, om al die heerlijke sappen met op te dopen. Yum!

Lamsstoofschotel met pruimen

voor de marinade

3 tenen knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
2el verse peterselie
1tl zout
3el olijfolie (2el in het originele recept)
2tl kurkuma (1tl in het originele recept)
2tl gemberpoeder (1tl in het originele recept)
1tl kaneel (niet in het originele recept)
1tl gemalen peper
750g lamsprocureur, in stukken (500g in het originele recept)
2 uien, in schijfjes
1 liter groentebouillon (1,5l water in het originele recept)

Saus voor de pruimen

10 pruimen
50ml Union55 rum (niet in het originele recept)
200ml water (300ml in het originele recept)
1el kaneel

Garnering

sesamzaadjes
50g amandelen (ik gebruikte geroosterd amandelschaafsel)
1 gekookt ei

Zo maak je een Marokkaanse lamsstoofschotel

Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg hier het lamsvlees minstens een half uur in. Verhit vervolgens in een grote braadpan de olijfolie en bak in 8-10 minuten het lamsvlees met de marinade aan. Voeg de twee gesneden uien toe en bak die 3-5 minuten mee. Blus alles af met de groentebouillon, tot het vlees nét onder staat. Laat 50-60 minuten stoven met de deksel op de pan. Zet het vuur lager als het vlees gaar is en laat rustig pruttelen tot de saus ingedikt is.

Gewelde pruimen

Ik kookte de gedroogde pruimen 8-10 minuten in het mengsel van water, rum en kaneel. Het vocht giet je daarna af en je schept er 5 eetlepels van het vleesvocht bij. Voeg dan de suiker, kaneel, zout en peper toe en roer door. Laat daarna koken op laag vuur, tot de saus is ingedikt.

Lamsstoof Fatimaskeuken_Smulpaapje

Gestoofd lamsvlees met pruimen en amandelen

Ik heb het vlees daarna, met de saus erbij in een grote kom gedaan en daar de pruimen aan toegevoegd. Garneer tot slot met geroosterd sesamzaad, amandelschaafsel en een gekookt ei (die ik niet heb toegevoegd) Serveer met couscous en knapperig vers brood.

Gepubliceerd op 2 oktober 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.
13 september 2020
 
Flammkuchen met bietjes & blauwe kaas

Een heerlijke Flammkuchen met Chioggia bietjes, hazelnoten en een milde blauwe kaas. De lekkerste Flammkuchen voor deze herfst.