Lamsstoofschotel met pruimen (Uit de keuken van Fatima)

Met Texels lamsvlees een Marokkaanse stoofschotel maken uit het boek Uit de keuken van Fatima, dat moet kunnen toch? Want dat lamsvlees werd de basis voor een hele toegankelijke stoofschotel met een aantal zoete componenten erin.
Ik paste de specerijen iets aan, voor nóg meer smaak. En serveerde de stoofschotel met gestoomde couscous en lekker vers brood, om al die heerlijke sappen met op te dopen. Yum!
Lamsstoofschotel met pruimen
voor de marinade
3 tenen knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
2el verse peterselie
1tl zout
3el olijfolie (2el in het originele recept)
2tl kurkuma (1tl in het originele recept)
2tl gemberpoeder (1tl in het originele recept)
1tl kaneel (niet in het originele recept)
1tl gemalen peper
750g lamsprocureur, in stukken (500g in het originele recept)
2 uien, in schijfjes
1 liter groentebouillon (1,5l water in het originele recept)
Saus voor de pruimen
10 pruimen
50ml Union55 rum (niet in het originele recept)
200ml water (300ml in het originele recept)
1el kaneel
Garnering
sesamzaadjes
50g amandelen (ik gebruikte geroosterd amandelschaafsel)
1 gekookt ei
Zo maak je een Marokkaanse lamsstoofschotel
Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg hier het lamsvlees minstens een half uur in. Verhit vervolgens in een grote braadpan de olijfolie en bak in 8-10 minuten het lamsvlees met de marinade aan. Voeg de twee gesneden uien toe en bak die 3-5 minuten mee. Blus alles af met de groentebouillon, tot het vlees nét onder staat. Laat 50-60 minuten stoven met de deksel op de pan. Zet het vuur lager als het vlees gaar is en laat rustig pruttelen tot de saus ingedikt is.
Gewelde pruimen
Ik kookte de gedroogde pruimen 8-10 minuten in het mengsel van water, rum en kaneel. Het vocht giet je daarna af en je schept er 5 eetlepels van het vleesvocht bij. Voeg dan de suiker, kaneel, zout en peper toe en roer door. Laat daarna koken op laag vuur, tot de saus is ingedikt.
Gestoofd lamsvlees met pruimen en amandelen
Ik heb het vlees daarna, met de saus erbij in een grote kom gedaan en daar de pruimen aan toegevoegd. Garneer tot slot met geroosterd sesamzaad, amandelschaafsel en een gekookt ei (die ik niet heb toegevoegd) Serveer met couscous en knapperig vers brood.
Gepubliceerd op 2 oktober 2019