Kruisbessen kruimeltaart

Als je binnenkort kruisbessen tegenkomt, koop ze! Want je maakt er deze heerlijk zomerse kruimeltaart met kruisbessen mee. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van. Kruisbessen worden helaas nog maar weinig geteeld in Nederland, terwijl het zo’n lekker fruit is. Er zijn drie soorten kruisbessen, waarvan de groene het meest bekend is. Ik kocht de rood/paarse variant. Goed rijp, zodat je er weinig suiker aan toe hoeft te voegen.
Kruimeltaart is super eenvoudig te maken. Terwijl de oven voorverwarmt maak je het deeg en de kruimeltopping. Drie kwartier de oven in, even laten afkoelen en binnen een uur geniet je van je verse kruisbessen kruimeltaart.
Kun je geen kruisbessen vinden? Ieder ander zacht en rijp zomerfruit kan gebruikt worden. Denk eens aan een combi van nectarine met frambozen. Of zoete pruimen, in grove stukken. Net waar je zin in hebt. Kom, we duiken de keuken in.
Voor één kruimeltaart met kruisbessen heb je nodig
300g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 tl kaneel (gemalen)
1 tl gember (gemalen)
mespuntzout
75 g suiker
250 g kruisbessen + 75 g suiker
250 g halfvolle yoghurt
1 ei
75 ml zonnebloemolie
voor de kruimeltopping
50 g koude boter, in blokjes
75 g bloem
50 g rietsuiker
verder nodig: springvorm (ingevet) 23cm – oven voorverwarmen 170C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 45-50 minuten oventijd
Kruimeltaart met kruisbessen
Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gember, suiker en zout in een kom. Haal de kontjes aan beiden kanten van de kruisbes eraf en meng ze met de suiker. Zijn je kruisbessen wat zuurder dan kun je evt. wat extra suiker gebruiken. De mijne waren behoorlijk zoet, dus die hadden niet meer dan 75 gram nodig.
In een maatbeker gaat de yoghurt, zonnebloem en ei. Mix die even kort door elkaar. Dat gaat bij de droge ingrediënten. Meng kort door elkaar en verdeel dit gelijkmatig op de bodem van je springvorm. Verdeel hierover de kruisbessen met alle suiker, zodat overal wat kruisbes zit.
Kruisbessen kruimeltaart
Meng nu de koude boter door de bloem met suiker, tot je grove kruimels hebt. Die verdeel je gelijkmatig over je kruisbessen. Bak je kruisbessen kruimeltaart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot je kruimellaag mooi goudbruin gekleurd is. Haal de kruimeltaart uit de oven en laat in het blik afkoelen. Verwijder dan de ring en laat helemaal afkoelen.
Serveer je kruimeltaart met kruisbessen, eventueel met nog wat poedersuiker erover, zo vers mogelijk.
Gepubliceerd op 5 juli 2022
1 reactie
Dank je wel voor dit recept. Het is een supertaart. Nu er geen kruisbessen meer zijn, ga ik binnenkort ander fruit proberen.