Kruisbessen kruimeltaart



Als je binnenkort kruisbessen tegenkomt, koop ze! Want je maakt er deze heerlijk zomerse kruimeltaart met kruisbessen mee. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van. Kruisbessen worden helaas nog maar weinig geteeld in Nederland, terwijl het zo’n lekker fruit is. Er zijn drie soorten kruisbessen, waarvan de groene het meest bekend is. Ik kocht de rood/paarse variant. Goed rijp, zodat je er weinig suiker aan toe hoeft te voegen.

Kruimeltaart is super eenvoudig te maken. Terwijl de oven voor verwarmt maak je het deeg en de kruimeltopping. Drie kwartier de oven in, even laten afkoelen en binnen een uur geniet je van je verse kruisbessen kruimeltaart.

Kun je geen kruisbessen vinden? Ieder ander zacht en rijp zomerfruit kan gebruikt worden. Denk eens aan een combi van nectarine met frambozen. Of zoete pruimen, in grove stukken. Net waar je zin in hebt. Kom, we duiken de keuken in.

Voor één kruimeltaart heb je nodig
300g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 tl kaneel (gemalen)
1 tl gember (gemalen)
mespuntzout
75 g suiker
250 g kruisbessen + 75 g suiker
250 g halfvolle yoghurt
1 ei
75 ml zonnebloemolie

voor de kruimeltopping
50 g koude boter, in blokjes
75 g bloem
50 g rietsuiker

verder nodig: springvorm (ingevet) 23cm – oven voorverwarmen 170C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 45-50 minuten oventijd

Kruimeltaart met kruisbessen

Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gember, suiker en zout in een kom. Haal de kontjes aan beiden kanten van de kruisbes eraf en meng ze met de suiker. Zijn je kruisbessen wat zuurder dan kun je evt. wat extra suiker gebruiken. De mijne waren behoorlijk zoet, dus die hadden niet meer dan 75 gram nodig.

In een maatbeker gaat de yoghurt, zonnebloem en ei. Mix die even kort door elkaar. Dat gaat bij de droge ingrediënten. Meng kort door elkaar en verdeel dit gelijkmatig op de bodem van je springvorm. Verdeel hierover de kruisbessen met alle suiker, zodat overal wat kruisbes zit.

Kruisbessen kruimeltaart

Meng nu de koude boter door de bloem met suiker, tot je grove kruimels hebt. Die verdeel je gelijkmatig over je kruisbessen. Bak je kruisbessen kruimeltaart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot je kruimellaag mooi goudbruin gekleurd is. Haal de kruimeltaart uit de oven en laat in het blik afkoelen. Verwijder dan de ring en laat helemaal afkoelen.

Serveer je kruimeltaart met kruisbessen, eventueel met nog wat poedersuiker erover, zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 20 juli 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juli 2021
zelfgemaakte kruidenboter
 
Zelf kruidenboter maken

Als je zelf de lekkerste kruidenboter wilt maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Je stokbroodje kruidenboter is in 5 minuten gemaakt!
23 juli 2021
couscous-granaatappel-web2.jpg
 
Weekmenu 2021 – week 30

Ook in de zomervakantie volop inspiratie met het weekmenu. Want lekker, gezond en vers eten met het hele gezin gaat ook in de vakantie gewoon door!
23 juli 2021
Courgette feta fritters
 
Courgette en feta fritters

Een hartig pannenkoekje met courgette. Zo wordt groente in de vorm van een courgette fritter ineens wel heel erg lekker!
23 juli 2021
kiwi ogen_happiness fuel popup
 
Lekkere en gezonde ontbijttips

Gezond ontbijten, maar ook een ontbijt dat écht lekker is? Ik heb 3 top tips voor je. Er is weinig wat ik qua ontbijt zó lekker vind als dit vitaminebommetje.
23 juli 2021
zalm uit de oven
 
Zalm met kruidenkorst uit de oven

Er zijn heel wat lekkere zalmrecepten, maar je moet echt deze zalm met kruidenkorst een keer maken. Een heerlijk zalmrecept uit de oven.
19 juli 2021
salade watermeloen feta olijven
 
Watermeloensalade met feta en olijven

Het is een van mijn favoriete salades in de zomer. Deze watermeloensalade met feta en olijven is echt de lekkerste salade met warm weer!