Kruisbessen kruimeltaart



Als je binnenkort kruisbessen tegenkomt, koop ze! Want je maakt er deze heerlijk zomerse kruimeltaart met kruisbessen mee. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van. Kruisbessen worden helaas nog maar weinig geteeld in Nederland, terwijl het zo’n lekker fruit is. Er zijn drie soorten kruisbessen, waarvan de groene het meest bekend is. Ik kocht de rood/paarse variant. Goed rijp, zodat je er weinig suiker aan toe hoeft te voegen.

Kruimeltaart is super eenvoudig te maken. Terwijl de oven voorverwarmt maak je het deeg en de kruimeltopping. Drie kwartier de oven in, even laten afkoelen en binnen een uur geniet je van je verse kruisbessen kruimeltaart.

Kun je geen kruisbessen vinden? Ieder ander zacht en rijp zomerfruit kan gebruikt worden. Denk eens aan een combi van nectarine met frambozen. Of zoete pruimen, in grove stukken. Net waar je zin in hebt. Kom, we duiken de keuken in.

Voor één kruimeltaart met kruisbessen heb je nodig

300g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 tl kaneel (gemalen)
1 tl gember (gemalen)
mespuntzout
75 g suiker
250 g kruisbessen + 75 g suiker
250 g halfvolle yoghurt
1 ei
75 ml zonnebloemolie

voor de kruimeltopping

50 g koude boter, in blokjes
75 g bloem
50 g rietsuiker

verder nodig: springvorm (ingevet) 23cm – oven voorverwarmen 170C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 45-50 minuten oventijd

kruisbessen taart

Kruimeltaart met kruisbessen

Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gember, suiker en zout in een kom. Haal de kontjes aan beiden kanten van de kruisbes eraf en meng ze met de suiker. Zijn je kruisbessen wat zuurder dan kun je evt. wat extra suiker gebruiken. De mijne waren behoorlijk zoet, dus die hadden niet meer dan 75 gram nodig.

In een maatbeker gaat de yoghurt, zonnebloem en ei. Mix die even kort door elkaar. Dat gaat bij de droge ingrediënten. Meng kort door elkaar en verdeel dit gelijkmatig op de bodem van je springvorm. Verdeel hierover de kruisbessen met alle suiker, zodat overal wat kruisbes zit.

Kruisbessen kruimeltaart

Meng nu de koude boter door de bloem met suiker, tot je grove kruimels hebt. Die verdeel je gelijkmatig over je kruisbessen. Bak je kruisbessen kruimeltaart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot je kruimellaag mooi goudbruin gekleurd is. Haal de kruimeltaart uit de oven en laat in het blik afkoelen. Verwijder dan de ring en laat helemaal afkoelen.

Serveer je kruimeltaart met kruisbessen, eventueel met nog wat poedersuiker erover, zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 5 juli 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.