Kruisbessen kruimeltaart



Als je binnenkort kruisbessen tegenkomt, koop ze! Want je maakt er deze heerlijk zomerse kruimeltaart met kruisbessen mee. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van. Kruisbessen worden helaas nog maar weinig geteeld in Nederland, terwijl het zo’n lekker fruit is. Er zijn drie soorten kruisbessen, waarvan de groene het meest bekend is. Ik kocht de rood/paarse variant. Goed rijp, zodat je er weinig suiker aan toe hoeft te voegen.

Kruimeltaart is super eenvoudig te maken. Terwijl de oven voorverwarmt maak je het deeg en de kruimeltopping. Drie kwartier de oven in, even laten afkoelen en binnen een uur geniet je van je verse kruisbessen kruimeltaart.

Kun je geen kruisbessen vinden? Ieder ander zacht en rijp zomerfruit kan gebruikt worden. Denk eens aan een combi van nectarine met frambozen. Of zoete pruimen, in grove stukken. Net waar je zin in hebt. Kom, we duiken de keuken in.

Voor één kruimeltaart met kruisbessen heb je nodig

300g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 tl kaneel (gemalen)
1 tl gember (gemalen)
mespuntzout
75 g suiker
250 g kruisbessen + 75 g suiker
250 g halfvolle yoghurt
1 ei
75 ml zonnebloemolie

voor de kruimeltopping

50 g koude boter, in blokjes
75 g bloem
50 g rietsuiker

verder nodig: springvorm (ingevet) 23cm – oven voorverwarmen 170C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 45-50 minuten oventijd

kruisbessen taart

Kruimeltaart met kruisbessen

Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda, kaneel, gember, suiker en zout in een kom. Haal de kontjes aan beiden kanten van de kruisbes eraf en meng ze met de suiker. Zijn je kruisbessen wat zuurder dan kun je evt. wat extra suiker gebruiken. De mijne waren behoorlijk zoet, dus die hadden niet meer dan 75 gram nodig.

In een maatbeker gaat de yoghurt, zonnebloem en ei. Mix die even kort door elkaar. Dat gaat bij de droge ingrediënten. Meng kort door elkaar en verdeel dit gelijkmatig op de bodem van je springvorm. Verdeel hierover de kruisbessen met alle suiker, zodat overal wat kruisbes zit.

Kruisbessen kruimeltaart

Meng nu de koude boter door de bloem met suiker, tot je grove kruimels hebt. Die verdeel je gelijkmatig over je kruisbessen. Bak je kruisbessen kruimeltaart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot je kruimellaag mooi goudbruin gekleurd is. Haal de kruimeltaart uit de oven en laat in het blik afkoelen. Verwijder dan de ring en laat helemaal afkoelen.

Serveer je kruimeltaart met kruisbessen, eventueel met nog wat poedersuiker erover, zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 5 juli 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
5 augustus 2022
Griekse aardappelsalade
 
Griekse aardappelsalade

Uit Vega zonder pakjes & zakjes komt deze Griekse aardappelsalade. Een fijne twist op de bekende Griekse salade en de perfecte maaltijdsalade.
5 augustus 2022
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim
 
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim

Snijbiet is een verrassend lekkere groente om te combineren met pasta. Door het hazelnootkruim voeg je textuur én smaak toe.
29 juli 2022
koolhydraatarme salade
 
Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!
24 juli 2022
 
Zelfgemaakt roomijs met Tia Maria

Zelfgemaakt roomijs, met espresso & chocola. Oh yes! Dit Tia Maria roomijs wil je gemaakt hebben.
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!