Kruimeltaart met pruimen & maanzaad

Bij tante Emma in Berlijn at ik deze taart voor het eerst. Duitsers bakken veel meer met maanzaad dan wij Nederlanders doen. Gek eigenlijk, want het geeft deze taart net dat beetje extra’s. Omdat er nog niet pruimen in het seizoen zijn maakte ik ‘met gedroogde pruimen. Die zijn flink wat zoeter dan verse. Als ze weer in het seizoen zijn probeer ik ze daar een keer mee te maken.
Hoe dan ook, het is een heerlijke taart geworden die ook nog eens zó gemaakt is en een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker bevat.
Voor één springvorm van 24cm (ongeveer 10 punten)
Voor het deeg
150g yoghurt
100ml halfvolle melk
100ml zonnebloemolie
300g bloem
16g bakpoeder (1 zakje)
55g maanzaad (AH)
1 zakje vanillesuiker
3el bruine basterdsuiker
Voor de vulling
200-300g gedroogde pruimen (wil je minder zoet ga dan voor 200g)
5el pruimenjam
Voor de kruimel
100g suiker
100g boter, in blokjes
150g bloem
Verder nodig: springvorm 24cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C
Kruimeltaart met pruimen
Voor het deeg meng je alle ingrediënten tegelijkertijd met een mixer door elkaar. Je krijgt een iets elastisch deeg. Maak daar een platte schijf van, leg op de bodem van de springvorm en met natte handen duw je ‘in model. Zorg voor een iets opstaand randje (hoeft niet hoog, een centimeter ongeveer). Bestrijk de bodem met de pruimenjam en leg er een laagje gedroogde pruimen op.
Kruimeldeeg
Voor de kruimel meng je met je handen de boter door de mix van bloem en suiker. Je kunt voor grove of fijne kruimels kiezen. Als alle boter goed is gemengd en je kruimels ziet ben je klaar en giet je dat uit over je pruimen. Zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.
Kaffee und Kuchen
Bak de taart in de voorverwarmde oven, 45-50 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Laat in de vorm helemaal afkoelen (dan is ‘ie beter snijdbaar) Zet een lekkere bak koffie, snijd de taart in punten en geniet van je Kaffee en Kuchen moment.
Gepubliceerd op 8 april 2016