Kruimeltaart met pruimen & maanzaad



Bij tante Emma in Berlijn at ik deze taart voor het eerst. Duitsers bakken veel meer met maanzaad dan wij Nederlanders doen. Gek eigenlijk, want het geeft deze taart net dat beetje extra’s. Omdat er nog niet pruimen in het seizoen zijn maakte ik ‘met gedroogde pruimen. Die zijn flink wat zoeter dan verse. Als ze weer in het seizoen zijn probeer ik ze daar een keer mee te maken.

Hoe dan ook, het is een heerlijke taart geworden die ook nog eens zó gemaakt is en een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker bevat.

Voor één springvorm van 24cm (ongeveer 10 punten)

Voor het deeg

150g yoghurt
100ml halfvolle melk
100ml zonnebloemolie
300g bloem
16g bakpoeder (1 zakje)
55g maanzaad (AH)
1 zakje vanillesuiker
3el bruine basterdsuiker

Voor de vulling

200-300g gedroogde pruimen (wil je minder zoet ga dan voor 200g)
5el pruimenjam

Voor de kruimel

100g suiker
100g boter, in blokjes
150g bloem

Verder nodig: springvorm 24cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C

Kruimeltaart met pruimen

Voor het deeg meng je alle ingrediënten tegelijkertijd met een mixer door elkaar. Je krijgt een iets elastisch deeg. Maak daar een platte schijf van, leg op de bodem van de springvorm en met natte handen duw je ‘in model. Zorg voor een iets opstaand randje (hoeft niet hoog, een centimeter ongeveer). Bestrijk de bodem met de pruimenjam en leg er een laagje gedroogde pruimen op.

Kruimeldeeg

Voor de kruimel meng je met je handen de boter door de mix van bloem en suiker. Je kunt voor grove of fijne kruimels kiezen. Als alle boter goed is gemengd en je kruimels ziet ben je klaar en giet je dat uit over je pruimen. Zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.

Kaffee und Kuchen

Bak de taart in de voorverwarmde oven, 45-50 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Laat in de vorm helemaal afkoelen (dan is ‘ie beter snijdbaar) Zet een lekkere bak koffie, snijd de taart in punten en geniet van je Kaffee en Kuchen moment.

Gepubliceerd op 8 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.