Kruimeltaart met pruimen & maanzaad



Bij tante Emma in Berlijn at ik deze taart voor het eerst. Duitsers bakken veel meer met maanzaad dan wij Nederlanders doen. Gek eigenlijk, want het geeft deze taart net dat beetje extra’s. Omdat er nog niet pruimen in het seizoen zijn maakte ik ‘met gedroogde pruimen. Die zijn flink wat zoeter dan verse. Als ze weer in het seizoen zijn probeer ik ze daar een keer mee te maken.

Hoe dan ook, het is een heerlijke taart geworden die ook nog eens zó gemaakt is en een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker bevat.

Voor één springvorm van 24cm (ongeveer 10 punten)

Voor het deeg

150g yoghurt
100ml halfvolle melk
100ml zonnebloemolie
300g bloem
16g bakpoeder (1 zakje)
55g maanzaad (AH)
1 zakje vanillesuiker
3el bruine basterdsuiker

Voor de vulling

200-300g gedroogde pruimen (wil je minder zoet ga dan voor 200g)
5el pruimenjam

Voor de kruimel

100g suiker
100g boter, in blokjes
150g bloem

Verder nodig: springvorm 24cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C

Kruimeltaart met pruimen

Voor het deeg meng je alle ingrediënten tegelijkertijd met een mixer door elkaar. Je krijgt een iets elastisch deeg. Maak daar een platte schijf van, leg op de bodem van de springvorm en met natte handen duw je ‘in model. Zorg voor een iets opstaand randje (hoeft niet hoog, een centimeter ongeveer). Bestrijk de bodem met de pruimenjam en leg er een laagje gedroogde pruimen op.

Kruimeldeeg

Voor de kruimel meng je met je handen de boter door de mix van bloem en suiker. Je kunt voor grove of fijne kruimels kiezen. Als alle boter goed is gemengd en je kruimels ziet ben je klaar en giet je dat uit over je pruimen. Zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.

Kaffee und Kuchen

Bak de taart in de voorverwarmde oven, 45-50 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Laat in de vorm helemaal afkoelen (dan is ‘ie beter snijdbaar) Zet een lekkere bak koffie, snijd de taart in punten en geniet van je Kaffee en Kuchen moment.

Gepubliceerd op 8 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.