Kruimeltaart met pruimen & maanzaad



Bij tante Emma in Berlijn at ik deze taart voor het eerst. Duitsers bakken veel meer met maanzaad dan wij Nederlanders doen. Gek eigenlijk, want het geeft deze taart net dat beetje extra’s. Omdat er nog niet pruimen in het seizoen zijn maakte ik ‘met gedroogde pruimen. Die zijn flink wat zoeter dan verse. Als ze weer in het seizoen zijn probeer ik ze daar een keer mee te maken.

Hoe dan ook, het is een heerlijke taart geworden die ook nog eens zó gemaakt is en een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker bevat.

Voor één springvorm van 24cm (ongeveer 10 punten)

Voor het deeg

150g yoghurt
100ml halfvolle melk
100ml zonnebloemolie
300g bloem
16g bakpoeder (1 zakje)
55g maanzaad (AH)
1 zakje vanillesuiker
3el bruine basterdsuiker

Voor de vulling

200-300g gedroogde pruimen (wil je minder zoet ga dan voor 200g)
5el pruimenjam

Voor de kruimel

100g suiker
100g boter, in blokjes
150g bloem

Verder nodig: springvorm 24cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C

Kruimeltaart met pruimen

Voor het deeg meng je alle ingrediënten tegelijkertijd met een mixer door elkaar. Je krijgt een iets elastisch deeg. Maak daar een platte schijf van, leg op de bodem van de springvorm en met natte handen duw je ‘in model. Zorg voor een iets opstaand randje (hoeft niet hoog, een centimeter ongeveer). Bestrijk de bodem met de pruimenjam en leg er een laagje gedroogde pruimen op.

Kruimeldeeg

Voor de kruimel meng je met je handen de boter door de mix van bloem en suiker. Je kunt voor grove of fijne kruimels kiezen. Als alle boter goed is gemengd en je kruimels ziet ben je klaar en giet je dat uit over je pruimen. Zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.

Kaffee und Kuchen

Bak de taart in de voorverwarmde oven, 45-50 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Laat in de vorm helemaal afkoelen (dan is ‘ie beter snijdbaar) Zet een lekkere bak koffie, snijd de taart in punten en geniet van je Kaffee en Kuchen moment.

Gepubliceerd op 8 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd