Kruimeltaart met pruimen & maanzaad



Bij tante Emma in Berlijn at ik deze taart voor het eerst. Duitsers bakken veel meer met maanzaad dan wij Nederlanders doen. Gek eigenlijk, want het geeft deze taart net dat beetje extra’s. Omdat er nog niet pruimen in het seizoen zijn maakte ik ‘met gedroogde pruimen. Die zijn flink wat zoeter dan verse. Als ze weer in het seizoen zijn probeer ik ze daar een keer mee te maken.

Hoe dan ook, het is een heerlijke taart geworden die ook nog eens zó gemaakt is en een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker bevat.

Voor één springvorm van 24cm (ongeveer 10 punten)

Voor het deeg

150g yoghurt
100ml halfvolle melk
100ml zonnebloemolie
300g bloem
16g bakpoeder (1 zakje)
55g maanzaad (AH)
1 zakje vanillesuiker
3el bruine basterdsuiker

Voor de vulling

200-300g gedroogde pruimen (wil je minder zoet ga dan voor 200g)
5el pruimenjam

Voor de kruimel

100g suiker
100g boter, in blokjes
150g bloem

Verder nodig: springvorm 24cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C

Kruimeltaart met pruimen

Voor het deeg meng je alle ingrediënten tegelijkertijd met een mixer door elkaar. Je krijgt een iets elastisch deeg. Maak daar een platte schijf van, leg op de bodem van de springvorm en met natte handen duw je ‘in model. Zorg voor een iets opstaand randje (hoeft niet hoog, een centimeter ongeveer). Bestrijk de bodem met de pruimenjam en leg er een laagje gedroogde pruimen op.

Kruimeldeeg

Voor de kruimel meng je met je handen de boter door de mix van bloem en suiker. Je kunt voor grove of fijne kruimels kiezen. Als alle boter goed is gemengd en je kruimels ziet ben je klaar en giet je dat uit over je pruimen. Zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.

Kaffee und Kuchen

Bak de taart in de voorverwarmde oven, 45-50 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Laat in de vorm helemaal afkoelen (dan is ‘ie beter snijdbaar) Zet een lekkere bak koffie, snijd de taart in punten en geniet van je Kaffee en Kuchen moment.

Gepubliceerd op 8 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.