Kruimelkoeken met zomerfruit



YES! Het is er weer, zomerfruit. Ik maakte er deze heerlijke kruimelkoeken mee. Die zijn in een handomdraai gemaakt en zó lekker.

Je kunt deze kruimelkoeken maken met werkelijk ieder type zomerfruit dat er is. Ik koos dit keer voor nectarines, maar denk ook aan perziken en straks in het najaar zelfs met pruimen. In de tijd dat je fruit even lekker pruttelt maak je het deeg.

Ik koos ervoor om door het deeg gemalen hazelnoten te doen. Maar je zou ook amandelmeel kunnen gebruiken bijvoorbeeld. Het notige geeft een heerlijke extra smaak aan je koeken. Er staat je nu niks meer in de weg om heel gauw de keuken in te duiken en deze kruimelkoeken te maken. Laat je me weten hoe ze smaakten?!

Voor ongeveer 15-20 koeken

voor de vulling

4 nectarines, in blokjes (ongeveer 450 gram netto fruit)
4 el water
4 el maple syrup

voor het deeg

250 gram bloem
150 gram gemalen hazelnoten
150 gram suiker
1 tl bakpoeder
½ tl zout
225 gram koude boter, in blokjes

Verder nodig: bakblik (ik gebruikte twee ovenschalen van ieder 18×12 cm doorsnee) – oven voorverwarmen op 175C

kruimelkoeken

Kruimelkoeken met zomerfruit

Voor de kruimelkoeken maak je met het zomerfruit eerst de vulling. Doe hiervoor de blokjes nectarine, water en maple syrup in een kleine pan en breng aan de kook. Laat dan 10-12 minuten pruttelen, afhankelijk van hoe zacht je fruit is.

Je kunt het fruit aan het einde nog wat tot moes stampen met een aardappelstamper. Je wilt een fruitmoes hebben, maar wel met wat structuur.

Kruimeldeeg

Als je zomerfruit op staat maak je het deeg voor je kruimelkoeken. Doe de bloem, suiker en hazelnotenmeel in een kom en meng de bakpoeder en het zout erdoor. Met je vinger wrijf je nu de boterblokjes erdoor.

Je wilt een wat zanderige textuur hebben, maar het hoeft niet egaal.

Verse kruimelkoeken

Voorzie je bakblik(ken) van ingevet folie en stort hier het kruimeldeeg in, maar houd 1/3 achter. Duw de bodem iets aan. Verdeel de zomerfruitvulling erover en daarop verdeel je de rest van je kruimeldeeg. Ook dit hoeft niet super netjes.

Bak nu je kruimelkoeken in de voorverwarmde oven 40 – 45 minuten tot je deeg mooi goudbruin is. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Kruimelkoeken met zomerfruit

Nu komt het moeilijkste deel, ze moeten opstijven in de koelkast zodat ze echt goed stevig en snijdbaar worden. Dus zet ze minimaal een uur weg. Daarna lekker aansnijden en ervan genieten.

Blijft er wat over? Bewaar ook die dan in de koelkast!

Gepubliceerd op 28 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!