Kruimelkoeken met zomerfruit



YES! Het is er weer, zomerfruit. Ik maakte er deze heerlijke kruimelkoeken mee. Die zijn in een handomdraai gemaakt en zó lekker.

Je kunt deze kruimelkoeken maken met werkelijk ieder type zomerfruit dat er is. Ik koos dit keer voor nectarines, maar denk ook aan perziken en straks in het najaar zelfs met pruimen. In de tijd dat je fruit even lekker pruttelt maak je het deeg.

Ik koos ervoor om door het deeg gemalen hazelnoten te doen. Maar je zou ook amandelmeel kunnen gebruiken bijvoorbeeld. Het notige geeft een heerlijke extra smaak aan je koeken. Er staat je nu niks meer in de weg om heel gauw de keuken in te duiken en deze kruimelkoeken te maken. Laat je me weten hoe ze smaakten?!

Voor ongeveer 15-20 koeken

voor de vulling

4 nectarines, in blokjes (ongeveer 450 gram netto fruit)
4 el water
4 el maple syrup

voor het deeg

250 gram bloem
150 gram gemalen hazelnoten
150 gram suiker
1 tl bakpoeder
½ tl zout
225 gram koude boter, in blokjes

Verder nodig: bakblik (ik gebruikte twee ovenschalen van ieder 18×12 cm doorsnee) – oven voorverwarmen op 175C

kruimelkoeken

Kruimelkoeken met zomerfruit

Voor de kruimelkoeken maak je met het zomerfruit eerst de vulling. Doe hiervoor de blokjes nectarine, water en maple syrup in een kleine pan en breng aan de kook. Laat dan 10-12 minuten pruttelen, afhankelijk van hoe zacht je fruit is.

Je kunt het fruit aan het einde nog wat tot moes stampen met een aardappelstamper. Je wilt een fruitmoes hebben, maar wel met wat structuur.

Kruimeldeeg

Als je zomerfruit op staat maak je het deeg voor je kruimelkoeken. Doe de bloem, suiker en hazelnotenmeel in een kom en meng de bakpoeder en het zout erdoor. Met je vinger wrijf je nu de boterblokjes erdoor.

Je wilt een wat zanderige textuur hebben, maar het hoeft niet egaal.

Verse kruimelkoeken

Voorzie je bakblik(ken) van ingevet folie en stort hier het kruimeldeeg in, maar houd 1/3 achter. Duw de bodem iets aan. Verdeel de zomerfruitvulling erover en daarop verdeel je de rest van je kruimeldeeg. Ook dit hoeft niet super netjes.

Bak nu je kruimelkoeken in de voorverwarmde oven 40 – 45 minuten tot je deeg mooi goudbruin is. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Kruimelkoeken met zomerfruit

Nu komt het moeilijkste deel, ze moeten opstijven in de koelkast zodat ze echt goed stevig en snijdbaar worden. Dus zet ze minimaal een uur weg. Daarna lekker aansnijden en ervan genieten.

Blijft er wat over? Bewaar ook die dan in de koelkast!

Gepubliceerd op 28 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.