Kruimelkoeken met zomerfruit
YES! Het is er weer, zomerfruit. Ik maakte er deze heerlijke kruimelkoeken mee. Die zijn in een handomdraai gemaakt en zó lekker.
Je kunt deze kruimelkoeken maken met werkelijk ieder type zomerfruit dat er is. Ik koos dit keer voor nectarines, maar denk ook aan perziken en straks in het najaar zelfs met pruimen. In de tijd dat je fruit even lekker pruttelt maak je het deeg.
Ik koos ervoor om door het deeg gemalen hazelnoten te doen. Maar je zou ook amandelmeel kunnen gebruiken bijvoorbeeld. Het notige geeft een heerlijke extra smaak aan je koeken. Er staat je nu niks meer in de weg om heel gauw de keuken in te duiken en deze kruimelkoeken te maken. Laat je me weten hoe ze smaakten?!
Voor ongeveer 15-20 koeken
voor de vulling
4 nectarines, in blokjes (ongeveer 450 gram netto fruit)
4 el water
4 el maple syrup
voor het deeg
250 gram bloem
150 gram gemalen hazelnoten
150 gram suiker
1 tl bakpoeder
½ tl zout
225 gram koude boter, in blokjes
Verder nodig: bakblik (ik gebruikte twee ovenschalen van ieder 18×12 cm doorsnee) – oven voorverwarmen op 175C
Kruimelkoeken met zomerfruit
Voor de kruimelkoeken maak je met het zomerfruit eerst de vulling. Doe hiervoor de blokjes nectarine, water en maple syrup in een kleine pan en breng aan de kook. Laat dan 10-12 minuten pruttelen, afhankelijk van hoe zacht je fruit is.
Je kunt het fruit aan het einde nog wat tot moes stampen met een aardappelstamper. Je wilt een fruitmoes hebben, maar wel met wat structuur.
Kruimeldeeg
Als je zomerfruit op staat maak je het deeg voor je kruimelkoeken. Doe de bloem, suiker en hazelnotenmeel in een kom en meng de bakpoeder en het zout erdoor. Met je vinger wrijf je nu de boterblokjes erdoor.
Je wilt een wat zanderige textuur hebben, maar het hoeft niet egaal.
Verse kruimelkoeken
Voorzie je bakblik(ken) van ingevet folie en stort hier het kruimeldeeg in, maar houd 1/3 achter. Duw de bodem iets aan. Verdeel de zomerfruitvulling erover en daarop verdeel je de rest van je kruimeldeeg. Ook dit hoeft niet super netjes.
Bak nu je kruimelkoeken in de voorverwarmde oven 40 – 45 minuten tot je deeg mooi goudbruin is. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Kruimelkoeken met zomerfruit
Nu komt het moeilijkste deel, ze moeten opstijven in de koelkast zodat ze echt goed stevig en snijdbaar worden. Dus zet ze minimaal een uur weg. Daarna lekker aansnijden en ervan genieten.
Blijft er wat over? Bewaar ook die dan in de koelkast!
Gepubliceerd op 28 juni 2021