Kruidig brood met kaas (uit Heerlijke chaos van Simone van den Berg)



Een echt weekend en/of borrelbrood. En als je weet hoe het kaneelstapelbrood gevouwen wordt is dit een eitje om te maken.

Heerlijk bij een maaltijdsoep, of lekker bij de borrel. Je vindt vast een goed excuus om ‘een keertje te maken 😉

Kruidig brood Heerlijke Chaos Smulpaapje

Voor één borrelbrood

500g bloem
10g gist
½ el zout
½ el suiker
340ml handwarm water
½ el olijfolie

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
60g verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
100g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: cakeblik, ingevet – oven voorverwarmen op 190C (boven en onderwarmte)

Brooddeeg

Meng bloem, gist, zout, suiker en voeg daar de helft van het water aan toe. Meng goed door met een houten lepel en giet dan de rest van het water erbij, terwijl je kneedt. Kneed met de hand (of als je hebt met een keukenmachine met deeghaak) zeker 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Doe dit in een kom die je licht insmeert met olie, dek af met een schone theedoek en laat (ongeveer een uur) rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Vulling voor je borrelbrood

In die tijd bereid je de vulling door. In een pan gaat een beetje boter en hierin fruit je de ui en knoflook glazig aan (niet laten verkleuren dus). Snijd de kruiden met een keukenmes zo fijn mogelijk. Ik kocht bij de Albert Heijn pakjes met verse Italiaanse kruiden, zodat je alles in één keer in huis hebt.

Borrelbrood met kruidenvulling

Haal het gerezen deeg uit de kom en rol uit tot een rechthoek van ongeveer 50×25 cm. Snijd eventueel de randjes bij, om te zorgen dat alles goed recht is. Beleg het deeg met het afgekoelde ui/knoflookmengsel en strooi er de kruiden en tot slot de kaas overheen.

Kruidigbrood voor bakken Smulpaapje

Hoe vouw je een stapelbrood

Voor de tips & trics hiervoor kijk ook even bij het kaneelstapelbrood dat ik maakte. Je snijdt het brood in lange stroken en die stroken snijd je weer in 5 zoveel mogelijk gelijke delen. Stapel alles op elkaar (de kruiden en kaas die er af vallen strooi je er aan het eind weer over heen, dus geen zorgen) en leg dit in het cakeblik. Strooi de kruiden en kaas die er af gevallen is er tot slot over heen. Dek dit af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm in die tijd de oven voor. Bak het dan 55-60 minuten, tot het mooi goudbruin en gaar is. Warm het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 24 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!