Kruidig brood met kaas (uit Heerlijke chaos van Simone van den Berg)



Een echt weekend en/of borrelbrood. En als je weet hoe het kaneelstapelbrood gevouwen wordt is dit een eitje om te maken.

Heerlijk bij een maaltijdsoep, of lekker bij de borrel. Je vindt vast een goed excuus om ‘een keertje te maken 😉

Kruidig brood Heerlijke Chaos Smulpaapje

Voor één borrelbrood

500g bloem
10g gist
½ el zout
½ el suiker
340ml handwarm water
½ el olijfolie

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
60g verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
100g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: cakeblik, ingevet – oven voorverwarmen op 190C (boven en onderwarmte)

Brooddeeg

Meng bloem, gist, zout, suiker en voeg daar de helft van het water aan toe. Meng goed door met een houten lepel en giet dan de rest van het water erbij, terwijl je kneedt. Kneed met de hand (of als je hebt met een keukenmachine met deeghaak) zeker 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Doe dit in een kom die je licht insmeert met olie, dek af met een schone theedoek en laat (ongeveer een uur) rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Vulling voor je borrelbrood

In die tijd bereid je de vulling door. In een pan gaat een beetje boter en hierin fruit je de ui en knoflook glazig aan (niet laten verkleuren dus). Snijd de kruiden met een keukenmes zo fijn mogelijk. Ik kocht bij de Albert Heijn pakjes met verse Italiaanse kruiden, zodat je alles in één keer in huis hebt.

Borrelbrood met kruidenvulling

Haal het gerezen deeg uit de kom en rol uit tot een rechthoek van ongeveer 50×25 cm. Snijd eventueel de randjes bij, om te zorgen dat alles goed recht is. Beleg het deeg met het afgekoelde ui/knoflookmengsel en strooi er de kruiden en tot slot de kaas overheen.

Kruidigbrood voor bakken Smulpaapje

Hoe vouw je een stapelbrood

Voor de tips & trics hiervoor kijk ook even bij het kaneelstapelbrood dat ik maakte. Je snijdt het brood in lange stroken en die stroken snijd je weer in 5 zoveel mogelijk gelijke delen. Stapel alles op elkaar (de kruiden en kaas die er af vallen strooi je er aan het eind weer over heen, dus geen zorgen) en leg dit in het cakeblik. Strooi de kruiden en kaas die er af gevallen is er tot slot over heen. Dek dit af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm in die tijd de oven voor. Bak het dan 55-60 minuten, tot het mooi goudbruin en gaar is. Warm het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 24 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd