Kruidenkip van de BBQ (of uit de oven)

Een hele kip op de BBQ, het is altijd een grappig gezicht. Maar boven alles is het vooral heel erg lekker. Krokant velletje, sappig vlees en hopelijk hou je wat restjes over voor een kipsandwich de dag erna.
De kruidenolie is snel en makkelijk gemaakt. Varieer met de kruiden die je eventueel nog in huis hebt. Ik geef je mijn versie!
Kruidenolie voor kip
½ citroen, in kwarten
2tenen knoflook, fijngesneden
verse tijm, alleen de blaadjes, ongeveer 10 takjes
verse salie, fijngesneden, ongeveer 2 blaadjes
verse rozemarijn, alleen de blaadjes & fijngesneden, 1 takje
zout & peper
2dl olijfolie
Verder nodig
Maiskip, ongeveer 1 ½ kg
1 (bol) courgette, in plakken
2 lenteuitjes
500g aardappels, in grove stukken
BBQ (indirect) voorverwarmen op 200C (of dezelfde temperatuur voor de oven)
Kruidenkip van de BBQ
Maak de kruidenolie door het sap van de citroen te mengen met de rest van de ingrediënten. De uitgeknepen citroen doe je in de holte van de kip, net als de takjes die overblijven van de kruiden. Zet de kip op een standaard (of bakring, zoals ik deed) in een ovenvaste schaal en wrijf in met de kruidenolie.
Gekruide groente
In de kruidenolie die in de ovenschaal lekt doe je de groente en als ze passen ook de aardappeltjes (ik deed die in een aparte schaal). Hussel even goed door. Zet de schaal nu in de voorverwarmde BBQ en gril de kip in ongeveer 1,5uur goudbruin en gaar. Hussel halverwege de groente en aardappeltjes even om.
De kip is goed als de kerntemperatuur ongeveer 70C is en het vocht dat uit de kip komt helder (dus niet meer rood) is. Laat de kip even rusten voor je ‘serveert.
Gepubliceerd op 6 juni 2018