Kruidenkip van de BBQ (of uit de oven)



Een hele kip op de BBQ, het is altijd een grappig gezicht. Maar boven alles is het vooral heel erg lekker. Krokant velletje, sappig vlees en hopelijk hou je wat restjes over voor een kipsandwich de dag erna.

De kruidenolie is snel en makkelijk gemaakt. Varieer met de kruiden die je eventueel nog in huis hebt. Ik geef je mijn versie!

Kruidenolie voor kip

½ citroen, in kwarten
2tenen knoflook, fijngesneden
verse tijm, alleen de blaadjes, ongeveer 10 takjes
verse salie, fijngesneden, ongeveer 2 blaadjes
verse rozemarijn, alleen de blaadjes & fijngesneden, 1 takje
zout & peper
2dl olijfolie

Verder nodig

Maiskip, ongeveer 1 ½ kg
1 (bol) courgette, in plakken
2 lenteuitjes
500g aardappels, in grove stukken

BBQ (indirect) voorverwarmen op 200C (of dezelfde temperatuur voor de oven)

Kruidenkip van de BBQ

Maak de kruidenolie door het sap van de citroen te mengen met de rest van de ingrediënten. De uitgeknepen citroen doe je in de holte van de kip, net als de takjes die overblijven van de kruiden. Zet de kip op een standaard (of bakring, zoals ik deed) in een ovenvaste schaal en wrijf in met de kruidenolie.

Gekruide groente

In de kruidenolie die in de ovenschaal lekt doe je de groente en als ze passen ook de aardappeltjes (ik deed die in een aparte schaal). Hussel even goed door. Zet de schaal nu in de voorverwarmde BBQ en gril de kip in ongeveer 1,5uur goudbruin en gaar. Hussel halverwege de groente en aardappeltjes even om.

De kip is goed als de kerntemperatuur ongeveer 70C is en het vocht dat uit de kip komt helder (dus niet meer rood) is. Laat de kip even rusten voor je ‘serveert.

 

Gepubliceerd op 6 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.