Kruidenkip van de BBQ (of uit de oven)



Een hele kip op de BBQ, het is altijd een grappig gezicht. Maar boven alles is het vooral heel erg lekker. Krokant velletje, sappig vlees en hopelijk hou je wat restjes over voor een kipsandwich de dag erna.

De kruidenolie is snel en makkelijk gemaakt. Varieer met de kruiden die je eventueel nog in huis hebt. Ik geef je mijn versie!

Kruidenolie voor kip

½ citroen, in kwarten
2tenen knoflook, fijngesneden
verse tijm, alleen de blaadjes, ongeveer 10 takjes
verse salie, fijngesneden, ongeveer 2 blaadjes
verse rozemarijn, alleen de blaadjes & fijngesneden, 1 takje
zout & peper
2dl olijfolie

Verder nodig

Maiskip, ongeveer 1 ½ kg
1 (bol) courgette, in plakken
2 lenteuitjes
500g aardappels, in grove stukken

BBQ (indirect) voorverwarmen op 200C (of dezelfde temperatuur voor de oven)

Kruidenkip van de BBQ

Maak de kruidenolie door het sap van de citroen te mengen met de rest van de ingrediënten. De uitgeknepen citroen doe je in de holte van de kip, net als de takjes die overblijven van de kruiden. Zet de kip op een standaard (of bakring, zoals ik deed) in een ovenvaste schaal en wrijf in met de kruidenolie.

Gekruide groente

In de kruidenolie die in de ovenschaal lekt doe je de groente en als ze passen ook de aardappeltjes (ik deed die in een aparte schaal). Hussel even goed door. Zet de schaal nu in de voorverwarmde BBQ en gril de kip in ongeveer 1,5uur goudbruin en gaar. Hussel halverwege de groente en aardappeltjes even om.

De kip is goed als de kerntemperatuur ongeveer 70C is en het vocht dat uit de kip komt helder (dus niet meer rood) is. Laat de kip even rusten voor je ‘serveert.

 

Gepubliceerd op 6 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.