Krokante karnemelkkip met spruitjes-knolselderijsalade



Het was nog niet makkelijk om te kiezen welk recept uit Weeklight van Donna Hay (review lees je hier) ik voor jullie zou uitwerken. Want beide recepten die ik in korte tijd probeerde (en at!) waren heerlijk. Dus liet ik jullie kiezen en werd het de krokante kip met salade.

Ik geef je twee versies van dit recept. Ik at ‘m als lunch. Maar zeker als je dit met kinderen eet wil je waarschijnlijk iets substantiëlers als avondmaaltijd (bovendien houden de meeste kiddo’s niet zo van salade). Dus daar komen ze!

Krokante karnemelkkip met spruitjes-knolselderijsalade

als lunch of lichte avondmaaltijd voor vier personen

4 kippendijen – 125g per stuk (in het boek wegen ze 200g per stuk en worden er 6 gebruikt)
580ml karnemelk (ik gebruikte een kwart karnemelk en de rest yoghurt omdat ik niet anders in huis had)
1,5 tl zout
2el olijfolie
280g volkoren speltmeel (ik gebruikte volkoren tarwebloem)
1tl Chinese 5 spicekruiden (toko/AH)
2tl zoete Pimentón (ik gebruikte gerookt paprikapoeder)
75g mayonaise
70g Griekse yoghurt (ik gebruikte magere yoghurt)
sap en rasp van een halve limoen (schoongeboend)
200g spruiten, schoongemaakt en flinterdun gesneden
150g knolselderij, geschild en flinterdun gesneden (ik gebruikte 250g)
handje dille, grofgesneden
zout & peper
geroosterd zuurdesembrood

Bereidingstijd: 40 minuten (voorbereiding 5 minuten)
Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Krokante karnemelk kip

De avond voor je dit gerecht wilt eten leg je de kip in de karnemelk die je hebt gemixt met het zout. Laat zo een nachtje staan.
Verwarm de dag van het koken je oven voor en vet een bakplaat goed in met de olijfolie. Meng dan de bloem met de 5 spicekruiden en paprika. Ik deed er ook nog wat zout en peper door. Laat de kip uitlekken (karnemelk gooi je daarna weg) en druk die aan beide kanten goed in het meelmengsel. Schud overtollige bloem eraf.

Leg je kip op de ingevette bakplaat (essentieel dat je die hebt ingevet anders bakt je kip straks vast aan de bakplaat!). Bak de kip nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Keer dan om en bak nog een keer 20 minuten, tot je kip goudbruin en gaar is.

Knolselderij en spruitjessalade

In de tijd dat je kip in de oven bakt maak je de salade. Snijd de knolselderij en spruitjes flinterdun. Meng de yoghurt met de mayo en breng op smaak met limoenrasp en – sap, dille, zout en peper. Meng dit met de salade en laat even staan. Om op te dienen leg je een snee brood op een mooi bord, daarop gaat een schep salade. Halveer de kip in de lengte en leg die op de salade. Genieten maar!

Smulpaapje proof versie

Maak de kip zoals hierboven aangegeven. In plaats van een salade serveer je de kip met een stamppot van knolselderij en spruitjes. Rooster de knolselderij en spruitjes in de oven, tegelijkertijd met de eerste twintig minuten van de kip. Kook in de tussentijd een kilo kruimige aardappels gaar en maak daar stamppot van. Meng daar de geroosterde knolselderij en spruitjes doorheen en breng op smaak met zout & peper.

Gepubliceerd op 15 januari 2020


2 reacties

  1. Bas schreef:

    Lijkt me heerlijk Susan. Ga het morgen proberen. Ben benieuwd of mijn kip er net zo mooi uit gaat zien. Groet, Bas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.