Krokante karnemelkkip met spruitjes-knolselderijsalade



Het was nog niet makkelijk om te kiezen welk recept uit Weeklight van Donna Hay (review lees je hier) ik voor jullie zou uitwerken. Want beide recepten die ik in korte tijd probeerde (en at!) waren heerlijk. Dus liet ik jullie kiezen en werd het de krokante kip met salade.

Ik geef je twee versies van dit recept. Ik at ‘m als lunch. Maar zeker als je dit met kinderen eet wil je waarschijnlijk iets substantiëlers als avondmaaltijd (bovendien houden de meeste kiddo’s niet zo van salade). Dus daar komen ze!

Krokante karnemelkkip met spruitjes-knolselderijsalade

als lunch of lichte avondmaaltijd voor vier personen

4 kippendijen – 125g per stuk (in het boek wegen ze 200g per stuk en worden er 6 gebruikt)
580ml karnemelk (ik gebruikte een kwart karnemelk en de rest yoghurt omdat ik niet anders in huis had)
1,5 tl zout
2el olijfolie
280g volkoren speltmeel (ik gebruikte volkoren tarwebloem)
1tl Chinese 5 spicekruiden (toko/AH)
2tl zoete Pimentón (ik gebruikte gerookt paprikapoeder)
75g mayonaise
70g Griekse yoghurt (ik gebruikte magere yoghurt)
sap en rasp van een halve limoen (schoongeboend)
200g spruiten, schoongemaakt en flinterdun gesneden
150g knolselderij, geschild en flinterdun gesneden (ik gebruikte 250g)
handje dille, grofgesneden
zout & peper
geroosterd zuurdesembrood

Bereidingstijd: 40 minuten (voorbereiding 5 minuten)
Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Krokante karnemelk kip

De avond voor je dit gerecht wilt eten leg je de kip in de karnemelk die je hebt gemixt met het zout. Laat zo een nachtje staan.
Verwarm de dag van het koken je oven voor en vet een bakplaat goed in met de olijfolie. Meng dan de bloem met de 5 spicekruiden en paprika. Ik deed er ook nog wat zout en peper door. Laat de kip uitlekken (karnemelk gooi je daarna weg) en druk die aan beide kanten goed in het meelmengsel. Schud overtollige bloem eraf.

Leg je kip op de ingevette bakplaat (essentieel dat je die hebt ingevet anders bakt je kip straks vast aan de bakplaat!). Bak de kip nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Keer dan om en bak nog een keer 20 minuten, tot je kip goudbruin en gaar is.

Knolselderij en spruitjessalade

In de tijd dat je kip in de oven bakt maak je de salade. Snijd de knolselderij en spruitjes flinterdun. Meng de yoghurt met de mayo en breng op smaak met limoenrasp en – sap, dille, zout en peper. Meng dit met de salade en laat even staan. Om op te dienen leg je een snee brood op een mooi bord, daarop gaat een schep salade. Halveer de kip in de lengte en leg die op de salade. Genieten maar!

Smulpaapje proof versie

Maak de kip zoals hierboven aangegeven. In plaats van een salade serveer je de kip met een stamppot van knolselderij en spruitjes. Rooster de knolselderij en spruitjes in de oven, tegelijkertijd met de eerste twintig minuten van de kip. Kook in de tussentijd een kilo kruimige aardappels gaar en maak daar stamppot van. Meng daar de geroosterde knolselderij en spruitjes doorheen en breng op smaak met zout & peper.

Gepubliceerd op 15 januari 2020


2 reacties

  1. Bas schreef:

    Lijkt me heerlijk Susan. Ga het morgen proberen. Ben benieuwd of mijn kip er net zo mooi uit gaat zien. Groet, Bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.