Koken op vakantie – mijn tips



Als wij in de zomer met vakantie gaan doen we dat eigenlijk altijd in een accommodatie waar ik ook zelf kan koken. Want hoewel ik me vlak voor de vakantie altijd heilig voorneem nu eens twee weken níet in de keuken te staan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.

Dus sleep ik standaard een aantal dingen mee van huis. Niet alleen omdat ik ze al heb (en dubbel aanschaffen echt zinloos vind) maar ook omdat ik weet dat ik dan met weinig moeite toch iets lekkers op tafel kan zetten!

Koken op vakantie – dit zijn mijn tips

Op vakantie neem ik een aantal dingen mee om te koken, zoals mijn eigen messen, rasp en spatels (waarom hebben vakantiehuisjes eigenlijk geen spatels in hun keuken, onmisbaar!) Daarnaast heb ik nog een aantal tips voor je. Ik neem áltijd mijn eigen percolator, melkopschuimer en koffie mee. Ik vertik het om mijn (vakantie)dag zonder fatsoenlijke koffie te beginnen! Tegenwoord

Kruiden en smaakmakers

Daarnaast gaan er een aantal kruiden mee. Die maken voor mij qua koken écht het verschil. En met een paar kruiden in je vakantiekeuken kun je volop verschillende gerechten maken. Meestal neem ik de volgende kruiden en smaakmakers mee: Vlnr op onderstaande foto zijn dat:

vakantiekoken_2017
Kappertjes, bouillonblokjes, tomaten in blik, oregano, Kalamata olijven, knoflookpoeder, zwarte peper, basilicum, kaneel, tijm, gerookt paprikapoeder, Maldon zout, plantaardige olie, goede azijn (dit is de frambozenazijn van Foodelicious) en lekkere olijfolie (de Liá griekse olijfolie, ook weer van Foodelicious) Ter plekke kocht ik nog verse basilicum.

Koken op vakantie

Met deze basiskruiden, smaakmakers en een aantal andere voorraadkast-ingrediënten zoals pasta en couscous én natuurlijk (lokale) verse groente zet je dan heel gemakkelijk én snel verse maaltijden op tafel. Dit is wat ik onder andere maakte gedurende twee weken vakantie in Oostenrijk:

pasta gehaktballetjes.jpg

Pasta met courgette, champignons, rode paprika, gehakt, tomatensaus en verse basilicum

couscous_vakantiekoken.jpg

Couscous met kalkoenfilet, gele en groene paprika, restje champignons, verse tomaten, tomaten uit blik en tomatencouscous

spatzle en schnitzel_vakantiekoken.jpg

Verse spätzle (ter plekke gekocht) met broccoli en zelf gepaneerde schnitzel (daar gebruikte ik gekochte croutons voor, die ik aan gort stampte met de onderkant van een glas :-))

bananenpancakes_vakantiekoken.jpg

Ook een lekker ontbijtje maak je heel gemakkelijk op vakantie. Met 3 overrijpe bananen, twee theekoppen bloem, wat melk, 2 eieren en lekker wat kaneel maakte ik deze bananen pancakes. Om het nóg lekkerder te maken bakte ik er wat bacon bij uit.

lunchsalade met perzikenrauweham_vakantiekoken.jpg

Van deze lunchsalade ga ik jullie het volledige recept geven, want die was me toch lekker. En zó in elkaar gedraaid! Het recept vind je hier

pastasalade Caprese_vakantiekoken

Ook het recept van deze lauwwarme pasta zal ik met jullie delen. Ik zag op de Instagram van Annabel Langbein hoe zij een dergelijke pasta in Griekenland maakte en het inspireerde mij tot de Italiaanse versie ervan. Het recept vind je hier.

Oh en voor de dagen dat ik geen zin had in koken, waren er gelukkig nog genoeg plekjes om lekker (warm) te lunchen, of ‘s avonds gewoon heel gemakkelijk een pantosti (met Emmenthaler, een aanrader!) te maken. Het is tenslotte ook voor mij vakantie (geweest)

Wat kook jij op vakantie?

Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Kook jij op vakantie en zo ja, wat zijn de favoriete gerechten van jouw gezin?

 

Gepubliceerd op 28 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
17 juli 2021
tasting box boeklancering susan aretz
 
Boeklancering Susan Aretz

Apetrots ben ik op m'n nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd. Om die feestelijk te lanceren organiseer ik de tofste vrijdagmiddagborrel. En jij kunt daar bij zijn!!
14 juli 2021
Susan Aretz laptop
 
Zomerpauze – een terugblik

Nostalgisch ben ik meestal rond mijn verjaardag. Soms met oud & nieuw. Maar nu ook op de rand van de zomer. Tijd voor een terugblik.
6 juli 2021
 
Geboorte en verlies, twee herinneringen

Ieder jaar op de verjaardag van onze dochter denk ik aan het kindje dat die zonder moeder viert. Herinneringen die met elkaar zijn verbonden.
1 juli 2021
Susan Aretz BBQ
 
De maand van Susan – juni

Géén idee hoe het kan, maar het is gewoon al weer juli. We zijn halverwege het jaar. Hoog tijd dus om heel even stil te staan en terug te kijken..
30 juni 2021
vegan summer review
 
Vegan summer van Milou van der Will

Wil je af van de groentespiesjes en juist inspiratie voor spannende vegan BBQ recepten dan heeft Milou van der Will de inspiratie voor je!
30 juni 2021
Susan Aretz borrelbox
 
Susan Aretz lanceert eigen borrelboxen

Zullen we binnenkort borrelen? Ik heb namelijk al mijn borrelfavorieten voor je verzameld in 3 verschillende borrelboxen. En die kun je nú bestellen!