Koken op vakantie – mijn tips



Als wij in de zomer met vakantie gaan doen we dat eigenlijk altijd in een accommodatie waar ik ook zelf kan koken. Want hoewel ik me vlak voor de vakantie altijd heilig voorneem nu eens twee weken níet in de keuken te staan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.

Dus sleep ik standaard een aantal dingen mee van huis. Niet alleen omdat ik ze al heb (en dubbel aanschaffen echt zinloos vind) maar ook omdat ik weet dat ik dan met weinig moeite toch iets lekkers op tafel kan zetten!

Koken op vakantie – dit zijn mijn tips

Op vakantie neem ik een aantal dingen mee om te koken, zoals mijn eigen messen, rasp en spatels (waarom hebben vakantiehuisjes eigenlijk geen spatels in hun keuken, onmisbaar!) Daarnaast heb ik nog een aantal tips voor je. Ik neem áltijd mijn eigen percolator, melkopschuimer en koffie mee. Ik vertik het om mijn (vakantie)dag zonder fatsoenlijke koffie te beginnen! Tegenwoord

Kruiden en smaakmakers

Daarnaast gaan er een aantal kruiden mee. Die maken voor mij qua koken écht het verschil. En met een paar kruiden in je vakantiekeuken kun je volop verschillende gerechten maken. Meestal neem ik de volgende kruiden en smaakmakers mee: Vlnr op onderstaande foto zijn dat:

vakantiekoken_2017
Kappertjes, bouillonblokjes, tomaten in blik, oregano, Kalamata olijven, knoflookpoeder, zwarte peper, basilicum, kaneel, tijm, gerookt paprikapoeder, Maldon zout, plantaardige olie, goede azijn (dit is de frambozenazijn van Foodelicious) en lekkere olijfolie (de Liá griekse olijfolie, ook weer van Foodelicious) Ter plekke kocht ik nog verse basilicum.

Koken op vakantie

Met deze basiskruiden, smaakmakers en een aantal andere voorraadkast-ingrediënten zoals pasta en couscous én natuurlijk (lokale) verse groente zet je dan heel gemakkelijk én snel verse maaltijden op tafel. Dit is wat ik onder andere maakte gedurende twee weken vakantie in Oostenrijk:

pasta gehaktballetjes.jpg

Pasta met courgette, champignons, rode paprika, gehakt, tomatensaus en verse basilicum

couscous_vakantiekoken.jpg

Couscous met kalkoenfilet, gele en groene paprika, restje champignons, verse tomaten, tomaten uit blik en tomatencouscous

spatzle en schnitzel_vakantiekoken.jpg

Verse spätzle (ter plekke gekocht) met broccoli en zelf gepaneerde schnitzel (daar gebruikte ik gekochte croutons voor, die ik aan gort stampte met de onderkant van een glas :-))

bananenpancakes_vakantiekoken.jpg

Ook een lekker ontbijtje maak je heel gemakkelijk op vakantie. Met 3 overrijpe bananen, twee theekoppen bloem, wat melk, 2 eieren en lekker wat kaneel maakte ik deze bananen pancakes. Om het nóg lekkerder te maken bakte ik er wat bacon bij uit.

lunchsalade met perzikenrauweham_vakantiekoken.jpg

Van deze lunchsalade ga ik jullie het volledige recept geven, want die was me toch lekker. En zó in elkaar gedraaid! Het recept vind je hier

pastasalade Caprese_vakantiekoken

Ook het recept van deze lauwwarme pasta zal ik met jullie delen. Ik zag op de Instagram van Annabel Langbein hoe zij een dergelijke pasta in Griekenland maakte en het inspireerde mij tot de Italiaanse versie ervan. Het recept vind je hier.

Oh en voor de dagen dat ik geen zin had in koken, waren er gelukkig nog genoeg plekjes om lekker (warm) te lunchen, of ’s avonds gewoon heel gemakkelijk een pantosti (met Emmenthaler, een aanrader!) te maken. Het is tenslotte ook voor mij vakantie (geweest)

Wat kook jij op vakantie?

Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Kook jij op vakantie en zo ja, wat zijn de favoriete gerechten van jouw gezin?

 

Gepubliceerd op 28 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.