Koken op vakantie – mijn tips

Als wij in de zomer met vakantie gaan doen we dat eigenlijk altijd in een accommodatie waar ik ook zelf kan koken. Want hoewel ik me vlak voor de vakantie altijd heilig voorneem nu eens twee weken níet in de keuken te staan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.
Dus sleep ik standaard een aantal dingen mee van huis. Niet alleen omdat ik ze al heb (en dubbel aanschaffen echt zinloos vind) maar ook omdat ik weet dat ik dan met weinig moeite toch iets lekkers op tafel kan zetten!
Koken op vakantie – dit zijn mijn tips
Op vakantie neem ik een aantal dingen mee om te koken, zoals mijn eigen messen, rasp en spatels (waarom hebben vakantiehuisjes eigenlijk geen spatels in hun keuken, onmisbaar!) Daarnaast heb ik nog een aantal tips voor je. Ik neem áltijd mijn eigen percolator, melkopschuimer en koffie mee. Ik vertik het om mijn (vakantie)dag zonder fatsoenlijke koffie te beginnen! Tegenwoord
Kruiden en smaakmakers
Daarnaast gaan er een aantal kruiden mee. Die maken voor mij qua koken écht het verschil. En met een paar kruiden in je vakantiekeuken kun je volop verschillende gerechten maken. Meestal neem ik de volgende kruiden en smaakmakers mee: Vlnr op onderstaande foto zijn dat:
Kappertjes, bouillonblokjes, tomaten in blik, oregano, Kalamata olijven, knoflookpoeder, zwarte peper, basilicum, kaneel, tijm, gerookt paprikapoeder, Maldon zout, plantaardige olie, goede azijn (dit is de frambozenazijn van Foodelicious) en lekkere olijfolie (de Liá griekse olijfolie, ook weer van Foodelicious) Ter plekke kocht ik nog verse basilicum.
Koken op vakantie
Met deze basiskruiden, smaakmakers en een aantal andere voorraadkast-ingrediënten zoals pasta en couscous én natuurlijk (lokale) verse groente zet je dan heel gemakkelijk én snel verse maaltijden op tafel. Dit is wat ik onder andere maakte gedurende twee weken vakantie in Oostenrijk:
Pasta met courgette, champignons, rode paprika, gehakt, tomatensaus en verse basilicum
Couscous met kalkoenfilet, gele en groene paprika, restje champignons, verse tomaten, tomaten uit blik en tomatencouscous
Verse spätzle (ter plekke gekocht) met broccoli en zelf gepaneerde schnitzel (daar gebruikte ik gekochte croutons voor, die ik aan gort stampte met de onderkant van een glas :-))
Ook een lekker ontbijtje maak je heel gemakkelijk op vakantie. Met 3 overrijpe bananen, twee theekoppen bloem, wat melk, 2 eieren en lekker wat kaneel maakte ik deze bananen pancakes. Om het nóg lekkerder te maken bakte ik er wat bacon bij uit.
Van deze lunchsalade ga ik jullie het volledige recept geven, want die was me toch lekker. En zó in elkaar gedraaid! Het recept vind je hier
Ook het recept van deze lauwwarme pasta zal ik met jullie delen. Ik zag op de Instagram van Annabel Langbein hoe zij een dergelijke pasta in Griekenland maakte en het inspireerde mij tot de Italiaanse versie ervan. Het recept vind je hier.
Oh en voor de dagen dat ik geen zin had in koken, waren er gelukkig nog genoeg plekjes om lekker (warm) te lunchen, of ’s avonds gewoon heel gemakkelijk een pantosti (met Emmenthaler, een aanrader!) te maken. Het is tenslotte ook voor mij vakantie (geweest)
Wat kook jij op vakantie?
Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Kook jij op vakantie en zo ja, wat zijn de favoriete gerechten van jouw gezin?
Gepubliceerd op 28 juli 2017