Koffiebroodjes met citroen en maanzaad
Deze koffiebroodjes met citroen & maanzaad zijn een frisse versie van de klassieke cinnamon buns. Je nieuwe favoriete koffiebroodje!
Want oh lieve mensen, wat zijn deze kleverige koffiebroodjes lekker zeg! Ik maakte mijn koffiebroodjes met een koelvers gistdeeg dat ik bij de Lidl rond Pasen kocht. Uiteraard kun je het deeg ook zelf maken, dat recept zet ik er voor de volledigheid bij.
Ook de lemoncurd kun je zelf maken, maar ik had nog een pot lemoncurd van Tip Tree staan en daar kan mijn eigengemaakte curd eigenlijk gewoon niet aan tippen. Dus ja, alle gemak of alles zelf maken. Net wat je wilt of waar je tijd voor hebt.
Maar maak ze hoe dan ook, want het zijn de lekkerste koffiebroodjes die je gaat eten!
Voor 10 stuks heb je nodig:
1 rol gistdeeg
of maak het deeg zelf, zie ingrediënten hieronder
Voor de vulling
75 gram zachte boter
3 – 4 eetlepels lemon curd
2 – 3 eetlepels maanzaad
Voor het glazuur
50 gram roomkaas
2 el lemoncurd
Voor het deeg
250ml handwarme melk
7g gedroogde gist
75g witte basterdsuiker
½ tl zout
70g gesmolten boter
450g bloem
Verder nodig: muffinblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 160 C (hetelucht)
Koffiebroodjes met citroen & maanzaad
Meng voor het deeg van de koffiebroodjes de warme melk met de gist en laat 5 minuten staan. Doe de suiker, zout en bloem in een kom en meng door elkaar. Giet daar het gistmengsel en de boter bij. Kneed dit alles – minimaal 10 minuten – tot een samenhangend deeg. Dat kan in een keukenmachine met deeghaak, of met de hand.
Weersta de verleiding om er mee bloem in het begin bij te doen! Maak een bol van het deeg, doe dat in een schone kom en zet afgedekt minimaal een uur (of tot het deeg is verdubbeld in volume) weg, op een droge en warme plek.
Zelfgemaakte koffiebroodjes
Rol het deeg voor je zelfgemaakte koffiebroodjes uit tot een rechthoek van ongeveer een centimeter dik. Gebruik je kant & klaar gistdeeg rol dat ook uit. Vanaf dit moment geldt voor beide varianten dezelfde vervolg werkwijze. De bodem van je deeg besmeer je gelijkmatig met een paletmes (of kwastje) met de zachte boter. Laat een centimeter uit de kant vrij, dat maakt oprollen straks minder rommelig.
Over de boter strooi je de maanzaad en daarover heen verdeel je weer de lemoncurd. Het hoeft niet super netjes, het gaat puur om de smaak. Rol je deeg dan strak op tot een rol en snijd dit in 10 gelijke stukken.
Leg die in de holtes van een ingevet muffinblik, met de snijkant naar boven. In de voorverwarmde oven bak je je koffiebroodjes met citroen en maanzaad nu in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Laat in het blik volledig afkoelen, dat geeft je mooi de gelegenheid om het glazuur te maken.
Koffiebroodjes met citroenglazuur
Voor het citroenglazuur meng je de roomkaas met de lemoncurd. Verder suiker toevoegen is niet nodig! Als je koffiebroodjes zijn afgekoeld besmeer je ze met het citroenglazuur. Nog wat extra maanzaad erover, koffie zetten en genieten!
Gepubliceerd op 20 april 2021